Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 20. märts 2020

Börs: Odav euro ja logistikaprobleemid tõstsid järsult nisu hinda

Nädala börsiuudised: odav euro ja logistikaprobleemid tõstsid järsult nisu hinda; piimahinnad jätkuvalt languses; kohv kallines, kakaod tabas järsk langus; puuvilla hinnad 10 aasta põhjas.
Odav euro ja logistikaprobleemid tõstsid järsult nisu hinda.
Foto: Pixabay

Koroonaviiruse levik mängis toormeturgudel ka sellel nädalal põhilist rolli. Nii nisule kui ka kohvile pakkus see mõnevõrra tuge, sest logistikaga seotud probleemid mõjutavad pakkumist, samal ajal soovitakse oma varusid ebakindlal perioodil tõsta.

Suhkru, kakao ja puuvilla hinnad olid samal ajal aga languses, puuvilla hind kukkus viimase 10 aasta madalaima tasemeni, sest tegemist on luksustootega, mida kriisiolukorras nii palju ei osteta.

Sellel nädalal toimus ka GDT piimahindade oksjon, kus hinnad langesid neljandat oksjonit järjest. Viirus on turul tekitanud palju ebakindlust, mis on ka languse põhjuseks.

Odav euro ja logistikaprobleemid tõstsid järsult nisu hinda

Toidunisu hinnad hakkasid Euroopas sellel nädalal kiiresti tõusma, sest euro odavneb ning koroonaviirus on hakanud häirima tarneahelaid, mis on probleeme tekitanud pakkumisega, vahendab Reuters.

Maikuu toidunisu hind tõusis nädalaga lausa 6,9 protsenti ning tonn maksab 190 eurot. Viimati kauplesid hinnad nii kõrgel 24. veebruaril. Nädal aega tagasi jõudis toidunisu 174,25 euroni, mis on viimase kuue kuu madalaim tase.

Tõusule aitas kaasa ka Chicago nisu kallinemine. Arvatakse, et Hiina nõudlus võib märgatavalt kasvada, sest hinnad on langenud väga madalale. Nisuhindade kasvule aitas kaasa ka finantsturgude üleüldine stabiliseerumine, mille võimaldasid keskpankade stimuleerimismeetmed.

Euro langes neljapäeval dollarisse aga 2 protsenti ning ühe euro eest tuleb välja käia vaid 1,07 dollarit.

“Ostjaid on palju ning müüjad peavad toime tulema suure ebakindlusega,” ütles üks Prantsusmaa maakler. “Inimesed püüavad aru saada, kuidas logistika edaspidi käima hakkab.”

Toidunisu maikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Teistest Euroopa toorainetest kallines maisi juunikuu futuur 1,5 protsenti, 167 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind langes 1,2 protsenti, 352,75 euroni tonnist.

Piimahinnad jätkuvalt languses

Selle nädala kolmapäeval toimus ka järjekordne Global Dairy Trade (GDT) piimahindade oksjon, kus hinnad kukkusid neljandat oksjonit järjest.

Täispiima pulbri hind langes oksjonil 4,2 protsenti, 2797 dollarini tonnist, mis on viimase aasta madalaim tase. Kooritud piima pulbri hind kukkus lausa 8,1 protsenti, 2527 dollarini tonnist. Erandiks oli või, mis kallines 0,3 protsenti, 4144 dollarini tonnist.

Rabobank teatas, et koroonaviirus on piima hinnatõusu peatanud ning olukord ei pruugi niipea paraneda. GDT hinnaindeks odavnes kokku 3,9 protsenti.

GDT hinnaindeks odavnes kokku 3,9 protsenti.
Foto: GDT

“Ostjad ja müüjad püüavad jätkuvalt aru saada, milline saab olema viiruse mõju majandusele,” teatas pank.

Kooritud piima pulbri hind langes Euroopa EEX börsil nädalaga 6,1 protsenti, 1967 euroni tonnist.

Kohv kallines, kakaod tabas järsk langus

Ka kohvihindadele pakkusid tuge logistikaga seotud probleemid. Arabica kohvifutuurid kallinesid nädalaga ligi 10 protsenti, 116,7 dollarini naelast. Kardetakse, et koroonaviirus häirib pakkumist ja tarneahelaid, mis tekitab omakorda puudujäägi.

Kohvi jaemüügi nõudlus on viimasel ajal olnud samuti tugev, sest inimesed koguvad varusid, ütles USA kaupleja Christian Wolthers Reutersile. “Toidupoed ja röstijad tahavad tellimusi kiirelt kätte saada ja tagada, et neil on piisavalt varusid,” ütles ta.

Suhkruhinnad langesid aga madalaima tasemeni alates 2018. aasta septembrist. Londoni börsil kukkus hind 2,3 protsenti, 345,8 dollarini tonnist. Hindu hoidis surve all Brasiilia reaali odavnemine, sest müüjad teevad tehinguid suuresti dollarites.

Kakaohinnad olid see nädal aga kõige suuremaks kaotajaks, odavnedes lausa 14,5 protsenti, 2253 dollarini tonnist. Tegemist on madalaima hinnaga alates 2019. aasta septembrist.

Kakao hind.
Foto: Äripäev AS

Puuvilla hinnad 10 aasta põhjas

Puuvillafutuuride hinnad langesid ICE börsil aga enam kui 10 aasta madalaima tasemeni, sest kardetakse, et koroonaviiruse tõttu langeb nõudlus puuvilla järele märgatavalt. Ka puuvilla puhul tekitavad tarneahelad probleeme, vahendas Reuters.

Puuvilla hind langes neljapäevaks 54,9 dollarisendini naelast. Vahepeal jõudis hind ka 53,6 sendini, mis on madalaim tase alates 2009. aastast.

“Puuvill on luksuslik tooraine. Nõudlus ei ole koroonaviirust arvestades kõige parem,” ütles Memphises tegutsev kaupleja John Bondurant.

Puuvilla hinda on survestanud ka dollari kallinemine. Valuuta tugevnes sellel nädalal kõrgeima tasemeni alates 2017. aastast.

Naftahinnad jätkasid langust, bensiin kukkus veerandi võrra

Naftahinnad jätkasid langust ka sellel nädalal, bensiini hind kukkus veel veerandi võrra.

Naftaturgu on tabanud šokk nii nõudluse kui ka pakkumise poolel. Koroonaviiruse tõttu on suurriikide majandused seisma jäänud, mis mõjub nõudlusele halvasti. Pakkumist suurendab samal ajal asjaolu, et Venemaa ja Saudi Araabia alustasid hinnasõda.

Nädala lõikes odavnes Brenti toornafta 10,4 protsenti ja WTI odavnes 13,3 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 29,8 ja 27,3 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes lausa 24,5 protsenti ning tonn maksab 216 dollarit.

Diislikütus odavnes 6,8 protsenti ja kerge kütteõli kaotas 7,7 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 323 ja 308 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960