Kuna teaduslike andmete järgi inimesed koroonaviirusega toidu kaudu ei nakatu, on ebatõenäoline, et viirus COVID-19 levib toiduga.
- Puuduvad teaduslikud andmed, et koroonaviirus leviks toidu kaudu. Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg tõi välja, et hetkel pöörduvad ameti poole nii tavatarbijad kui ka toiduvalmistajad murega, et kas viirus levib toiduga. „Siinkohal saame aga kinnitada, et koroonaviirused vajavad paljunemiseks peremeesorganismi ehk looma või inimest ega saa toidus paljuneda. Tõsi, pindadel püsib viirus kuni 72 tundi, kuid puuduvad tõendid, et viirus oleks levinud toidu kaudu,“ selgitas Ramjalg.
VTA on toidukäitlejatele välja töötanud erinevad käitumisjuhised, et kaitsta nii kliente kui ka töötajaid nakatumise eest. Samuti on amet teinud meelespea toiduga varustamisel, mis on suunatud neile, kes pakuvad toidu koju vedu inimestele, kes on koduses karantiinis.
Meelespea toiduga varustamisel:
• Olen terve ja hea tervise juures.
• Desinfitseerin ja/või pesen käsi enne ja pärast poes käiku.
• Külmkapi- ja sügavkülma tooted transpordin kiirelt, ilma, et need liigselt soojeneks või üles sulaks.
• Abi pakkumiseks kasutan lähimat poodi, et toidu transpordile ei kuluks liiga palju aega.
• Ei kahjusta, lõhu ega mulju toote pakendeid.
• Toidu üleandmisel kasutan kontaktivaba üleandmist, st ei puutu kokku kauba tellijaga. Üleandmisel hoida vähemalt 2 meetrist distantsi.
Seotud lood
Eesti põllumehed saavad uue ülitõhusa teravilja fungitsiidi, milles sisaldub tipptasemel Inatreq™ active toimeaine – keemia, mis põhineb looduslikult esinevatel mullabakteritel.