Autor: Põllumajandus.ee • 13. aprill 2020

Soojad ilmad, öökülmad ja väike taimik

Päikesepaistelised ja ilusad ilmad tekitavad tahes-tahtama kiusatust minna põllule, taimi turgutama ja taimekaitsetöid tegema. Kuid ilus ja särav päike ei tähenda alati soojemaid temperatuure, mida on käesolev kevad ka näidanud.
Pritsimiskahjustus öökülma tõttu.
Foto: Scandagra Eesti AS

Päevasele soojusele ja taimede kasvule tõmbavad suuresti piduri peale jahedad, öökülmadega ööd. Erinevaid leheväetustöid tehes tuleb lähtuda kuldreeglist, et ööpäevane keskmine temperatuur peab olema üle +5 kraadi, et taimemahlad aktiivselt liiguksid. Kui paagisegusse lisada mõni taimekaitsevahend, on soovituslik, et temperatuur oleks veelgi kõrgem, minimaalne öine kraadiklaasi näit taimekaitsevahendit kasutades võiks olla +7 või 8 kraadi. Pritsimise hetkel võiks olla sooja isegi +10 kraadi.

Madalatel temperatuuridel pritsimisel on taime kahjustamise oht väga suur ja taimekaitsevahendid ei täida oma eesmärki. Leheväetiste andmine madalamatel temperatuuridel ei ole nii suure ohuga, kuid kindlasti tuleks jälgida kõrge lämmastikusisaldusega väetiste kasutamisel ilmaennustust ja lähipäevade temperatuure peale pritsmist.

Õitsev iminõges, kevad 2020 (vasakul) ja roomav madar ehk virn talinisu põllus, kevad 2020.
Foto: Scandagra Eesti AS

Kindlasti tuleks hetkel hoiduda aminohapete ja fosforväetiste segamisest võrsumist soodustavate leheväetistega nagu Cycocel ja Stabilan, kuna antud tooted tahavad pritsmise hetkel temperatuuri +10 või enam soojakraadi. Peale pritsimist peaks järgneval kahel-kolmel ööl minimaalne temperatuur olema +7 kuni 8 kraadi. Kuna tegemist on kasvuregulaatoriga, siis toimeaine tungib taime hästi kiiresti ja on n-ö veduriks ka teistele paagisegu partneritele, vedades ka muud toimeained/toitained taimes laiali. Seetõttu on külmakahjustuste saamise oht suur. Praktika on näidanud, et antud kahjustused võivad välja lüüa alles nädal kuni 10 päeva pärast pritsmist.

Pritsimiskahjustus öökülma tõttu, kevad 2019
Foto: Scandagra Eesti AS

Ka fungitsiidide kasutamisel ei ole praeguseid temperatuure arvetades väga suurt kasutegurit, kuna uued taimelehed, mida me selle tööga kaitsta tahame, pole hetkel veel arenenud ja külmade ilmade jätkudes läheb sellega aega veel nädal kuni 10 päeva. Samuti T0 pritsimiseks kasutatavad madalad fungitsiidi normid jõuavad taimedest uute lehtede kasvamise ajaks oma efektiivsuse kaotada.

Neil, kellel sügisel jäi tegemata umbrohutõrje, nii taliteraviljades kui ka talirapsides, siis kindlasti võiks planeerida soojemate ilmade saabudes varajast umbrohutõrjet. Et soe ja pehme talv on paljud umbrohud ja suviviljade varised jätnud hävitamata, siis soojade ilmadega hakkavad need jõudsalt kasvama ning konkureerima kultuuriga, samuti kasvavad umbrohud kiirelt liiga suureks ja herbitsiidide efektiivsus langeb.

Esimese umbrohu fooni tõrjumiseks ja alla surumiseks on soovitav kasutada tooteid nagu, Ergon normiga 15 g/ha või Granstar Premia 50 SX normiga 22.5-30 g/ha esimeses pritsesegus, kuid endiselt peab jälgima temperatuure, pritsimisel +6 kuni 7 kraadi ja öine minimaalne temperatuur vähemalt +5 kraadi. Nimetatud tooted vajavad ka märgajat.

Tugevalt umbrohtunud ja ülekasvanud umbrohtude tõrjeks on soovitatav kasutada Zypar+TBM 75 WG pakki, normidega Zypar 0,5 l/ha ja TBM 75 WG normiga 10g/ha. Antud lahendus sisaldab kolme toimeainet, millest üks toimeaine annab kiire silmnähtava efekti juba vesiheinale ja maltsadele 24 tunniga, teiseks plussiks antud toote juures on madal kasutustemperatuur (alates +2 kraadist). Toode mõjub küll umbrohtudele, kuid soovituslik kasutamine on siiski alates +5 kraadist, et vältida ohtu kultuurile. Kindlasti tahavad sooja temepratuuri saada fluroksupüüri sisaldavad tooted nagu Galistop 200, mille minimaalne pritsimistemperatuur peab olema +8 kraadi ja enam, vastasel juhul jääb toote mõju umbrohtudele nõrgaks. Jahedamatel temperatuuridel pritsimisel paljude herbitsiidide mõju väheneb ja sellega kaotab töö majanduslikku efektiivsust.

Põldudel on märgata suviodra ja taliodra talvitunud varist talinisu külvides. Odra varist saab väga hästi tõrjuda tootega Broadway Star + DMA normiga minimaalselt 0,2 kg/ha+ DMA 0,5 l/ha, taliodra varise puhul võib Broadway Star-i normi suurendada kuni 265 g/ha-le. Toodet võib kasutada kuni teise kõrresõlmeni ja see tõrjub lisaks odra varisele ka tuulekaera, lusteid, raiheinasid, kevadel tärganud murunurmikat ja laialehelisi umbrohtusid sh ka tava- ja Clearfield rapsivarist. Tootele on vaja juurde lisada märgaja Dassoil normiga 0,5 l/ha.

Talirapsi põldudel, kus on umbrohutõrje tegemata ja probleemiks on roomav madar ehk virn ning malts, siis on võimalus tõrje teostada toodetega Galera normiga 0,3 l/ha või analoogtootega Barca 334 SL normiga 0,25-0,35 l/ha, mõlemale tootele on vaja lisada märgajat. Antud toodete puhul tuleb rangelt jälgida temperatuuri, pritsimise hetkel peab temperatuur olema + 8 kuni +10 ja enam kraadi ning järgneval ööl ei tohiks langeda temperatuur alla +7 kuni +8 kraadi, sest tooted vajavad efektiivseks mõjumiseks sooja temperatuuri veel vähemalt 7-8 tundi peale pritsimist. Antud tooteid tohib kasutada kuni õiepungade tekkeni, mis võib paljudel põldudel olla probleemiks, sest rapsi kasvufaas on juba varsumise faasis. Teiseks võimaluseks umbrohutõrjeks, on tooted Lontrel 72 SG normiga 125-165 g/ha või analoogtoode Clap Forte normiga 165 g/ha, mõlemale tootele on vaja lisada märgajat, kui probleemiks põllul on kesalill, rukkilill, ohakad, puju, võilill. Tooted vajavad samuti pritsimisel soojust +10 kraadi ja enam ning järgnev öö peab olema soe - minimaalne temperatuur +7 kuni +8 kraadi. Nende toodete plussiks on võimalus kasutada neid kuni õitsemiseni. Kellel on laos olemas toodet Salsa, siis antud kasvuhooajal saab toodet kasutada normiga 15-25 g/ha, ristõieliste umbrohtude nagu rõigas, sinep, põld-litterhein tõrjeks.

Paljud talirapsi põllud on suureks kasvanud ja taimi hinnates vajavad kasvureguleerimist, kuid jahedaid ilmasid arvestades, tuleb olla kasvureguleerimisega äärmiselt ettevaaatlik. Raps on kultuur, mis reageerib erinevatele pidurdavatele teguritele nagu külmadele ilmadele, väga tugevalt ning rapsi kahjustamise ja kasvupidurduse oht kõrge.

Taliraps, kevad 2020
Foto: Scandagra Eesti AS

Kaarel Kallion, Scandagra Eesti agronoom-nõustaja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960