Autor: Põllumajandus.ee • 20. mai 2020

Tootjahinnaindeksit mõjutas enim piimatoodete hinnalangus

Kuu võrdluses mõjutas tootjahinnaindeksit märtsiga võrreldes keskmisest enam hinnalangus piimatoodete tootmises.
Autor: Liis Treimann
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks langes aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 4,4%, ekspordihinnaindeks aga koguni 8,9 protsenti, teatas statistikaamet.

Võrreldes märtsiga langes tootjahinnaindeks 0,3%.

Eelmise aasta aprilliga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises, koguni ligi 28 protsenti. Keskmisest suurem mõju indeksile oli ka hinnalangusel elektroonikaseadmete ja kütteõlide tootmises, samuti hinnatõusul metalltoodete tootmises ja tekstiilitootmises.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas tootjahinnaindeksit märtsiga võrreldes keskmisest enam hinnalangus piimatoodete tootmises. „Samuti mõjutas aprillis indeksit hinnalangus mäetööstuses, elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kemikaalide ja kütteõlide tootmises. Seda langust tasakaalustas aga hinnatõus elektroonikaseadmete ja puittoodete tootmises,“ lisas Šokman.

Ekspordihinnaindeks langes märtsiga võrreldes 1,9%. Kõige rohkem langes naftasaaduste, elektrienergia ja keemiatoodete hind ning tõusis tekstiil- ja puittoodete ning mootorsõidukite osade ja lisaseadmete hind. Võrreldes 2019. aasta aprilliga langes ekspordihinnaindeks 8,9%.

Impordihinnaindeks langes märtsiga võrreldes 4,0%. Keskmisest enam langes naftasaaduste, keemiatoodete ning elektrienergia hind, tõusis aga toormetsa, mitmesuguste kaupade ja tekstiiltoodete hind. Võrreldes 2019. aasta aprilliga langes impordihinnaindeks 7,9%.

Detailsemad andmed on avaldatud statistika andmebaasis (tööstustoodangu tootjahinnaindeks, ekspordi- ja impordihinnaindeks, märts 2020).

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751