Teravilja rekordsaak kasvatas investeeringuid põllumajandusse

Swedbanki põllumajandussektori klientide liisingportfelli uusmüügi maht kasvas käesoleva aasta esimese nelja kuuga 56 protsendi võrra. Ettevõtted investeerisid põllumajandustehnikasse kokku 9,8 miljonit eurot.

Teraviljakasvatajad investeerisid kuivatusvõimsuse parandamisesse.  Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kiirelt kasvanud investeeringuid soodustas peamiselt rekordiline teraviljasaak, mis ulatus Statistikaameti andmetel 1,63 miljoni tonnini, ja stabiilsed piimahinnad 2019. aastal.

„Kuna põllumajandussektoris on mitmete raskete aastate tõttu vajalikke investeeringuid edasi lükatud, siis nüüd näemegi oluliselt kasvanud investeeringuid põllumajandustehnikasse,“ selgitas järsku tõusu Swedbanki põllumajandussektori juht Brit Padjus. „Vaatamata eriolukorrale tundub esmatootmine teiste sektoritega võrreldes vähem kannatavat, mida näitab kiirelt kasvanud liisingute kõrval käibelaenude tavapärases mahus väljastamine hoolimata eriolukorrast.“

Loe lisaks

Padjuse sõnul on põllumajandussektoris sattunud probleemidesse need tootjad, kelle kaup liikus otse restoranidele, mis olid eriolukorra ajal suletud. Langustrendis piimahinna tõttu on aasta keerulisemaks muutumas piimatootjatele ning suure tööjõuvajadusega tegevusaladel tegutsevatele ettevõtetele nagu näiteks marjakasvatus või aiandus. “Hoolimata keerulisest olukorrast oleme pangana ettevõtetele olemas, sest meil on põllumajanduses pikaajaline finantseerimisstrateegia ja otsuste tegemisel lähtume pikaajalistest näitajatest, mitte pelgalt ühest heast või halvast aastast.“

Et 2019. aastal oli rekordsaak teraviljakasvatuses, kus üle mitme aasta olid saagiga väga rahul peaaegu kõikide kultuuride kasvatajad, suunati suurimad investeeringud käesoleval aastal taimekasvatusse. Enim suurendati kuivatusvõimsust ja soetati uusi masinaid. Samuti investeeriti loomakasvatuse valdkonnas lautadesse, et langetada omatoodangu hinda.

Kuna näeme häid eeldusi tänavuse hooaja teravilja saagile ja ettevõtted on suutnud pandeemiast hoolimata tööd jätkata, usume investeeringute stabiilset kasvu ka järgneva aasta jooksul.

Jaga lugu:
Seotud lood

Põllumajandus.ee suurtoetajad:

PÕLLUMAJANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad põllumajanduse uudised igal nädalal enda postkasti.

Põllumajandus.ee toetajad:

Meelika Sander-Sõrmus
Meelika Sander-Sõrmuspollumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Ana Tilkson
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150