Autor: Anu Jõgi • 24. juuli 2020

Viljaühistu müüs maha rekordilise koguse saaki

Sügisene viljakoristus, kombaini juhib Andres Puksov – OÜ Sanlind juhatuse liige.
Foto: Julia-Maria Linna
„Ühistu terminalid ja sadama laod olid kaupa täis ning rekordiline kogus saaki müüdi edasi,“ kirjeldab põllumeeste ühistu KEVILI eelmist aastat.

KEVILI hinnangul oli 2019. aasta teraviljasektorile edukas. „Taliviljade külvipindade osakaal oli tavapärasest suurem, mis andis rekordilise saagikoguse. Koristushooaeg algas juulis ja augusti lõpuks oli enamik põldudest koristatud. Kahe kuuga kogus ühistu sama palju saaki kui tavapäraselt tervel hooajal kokku,“ kirjutab ühistu majandusaasta aruandes.

KEVILI teatel läbisid koormustesti nii logistika, rahavood kui ka tööjõud, mis polnud küll sellisteks kogusteks planeeritud, aga toimisid suures plaanis hästi.

Kokkuvõttes lõppes aasta 31protsendise käibe kasvuga, ligi 78 miljoni euroni. Ühistu ärikasum oli 0,5 miljonit eurot.

2019. aasta ühe investeeringuna alustas ühistu kevadel koostöös partneriga Roodevälja terminali kõrval asuva heinakuivatamise tehase ehitusega. Püstitati uus hoone, mis valmis hooajaks ja tootmine käivitus. Kaubapartiid eksporditi ja kvaliteet vastas klientide ootustele.

2019. aasta teine oluline investeering oli ühistu uue raamatupidamis- ja laoprogrammi arendus, mille kasutusele võtmine toimus 2020. aasta kevadel.

Põllumeeste ühistus KEVILI oli majandusaasta lõpuks oli 158 liiget, kuus liiget tuli juurde ja neli lahkus.

Ühistu pakub teraviljaterminalides kuivatamise ja hoiustamise teenust, turustab liikmete teravilja- ja rapsitoodangut, varustab liikmeid tootmissisenditega (seemned, väetised, taimekaitsevahendid jm), edastab turuinfot ja korraldab koolitusi ja õppereise.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960