Autor: Ene Kärner • 28. juuli 2020

Põllumeestel peab olema juurdepääs tipptehnoloogiale

Euroopa Komisjon avaldas käesoleva aasta veebruaris valge raamatu tehisintellekti kohta, milles visandatakse poliitikavariandid kahe võrdse eesmärgi saavutamiseks: soodustada tehisintellekti kasutuselevõttu ja tegeleda selle uue tehnoloogia teatavate kasutusviisidega seotud riskidega.
Tehisintellekt pakub põllumajandussektorile olulisi võimalusi.
Foto: Pixabay

Ühtlasi kutsus komisjon üles kõiki huvitatud isikuid esitama oma kommentaare valges raamatus kirjeldatule.

TI pakub põllumajandussektorile olulisi võimalusi

Copa-Cogeca leiab, et tehisintellekti (TI) kasutuselevõtt on kasulik vahend põllumeestele märkimisväärse tõhususe ja tootlikkuse kasvu saavutamiseks, mis võib tugevdada Euroopa põllumajanduse konkurentsivõimet, rakendades samal ajal ELi roheleppe ambitsioonikaid eesmärke, vähendades keskkonnamõju ja parandades väärtusahela toimimist (nt teabevahetus tarbija ja tootja vahel). TI ja robootika kasutamine võib aidata põllumajandusvaldkonnas lahendada mõningaid tööjõupuuduse ja ohutustehnikaga seotud probleeme (nt teha korduvaid tööoperatsioone rasketes keskkonnatingimustes), parandades samal ajal saagikust, optimeerides sisendite kasutamist (nt droonide kasutamine madala riskiastmega ainete pritsimisel) ja juurdepääsu parandamine raskesti ligipääsetavatele piirkondadele.

Põllumajandustootja roll jääb kesksele kohale

Praegu on TI põllumajanduses kasutamine koondumas kolme põhikategooriasse: robootika / automaatika, seire ja ennustav analüüs. Tulevikus täiendatakse otsuste langetamist põllumajanduses masina- ja tarkvarauuendustega, kuid põllumajandustootja roll jääb keskseks ja oluliseks osaks kõigis looma- ja taimekasvatusetappides, ka uue taseme juhtimisteabe, automatiseerimise ja kasutatavate teadmiste korral, mis praegu on veel kättesaamatud.

Põllumeestel peab olema juurdepääs tipptehnoloogiale

EL poliitikad peavad ühtlustatult suunama jõupingutused põllumajanduse ja toidu tarneahelale juurdepääsu ja investeerimise võimaldamiseks uuenduslikesse ja tipptasemel tehnoloogiatesse. Investeeringud tehnoloogiasse peavad olema kulutõhusad, maksimeerides väärtust.

Põllumehed peavad omaloodud väärtusest kasu saama

TI peamine omadus on iseseisev õppimine ja täiustamine tegevuse käigus. Põllumehed annavad väärtusliku panuse antud tehnoloogia pidevasse täiustamisse iga kord, kui seda kasutatavad. Vajalik on arutelu selle üle, kuidas hüvitatakse põllumajandustootjatele nende roll väärtuse loomisel (nt nende andmete esitamine) ja kuidas tagada, et põllumehed ise omaloodud väärtust edaspidi kasutada saaksid. On vaja tagada, et TI-toega toodete ja teenuste kasutamisel oleksid privaatsus ja isikuandmed piisavalt kaitstud. Samuti on vaja tagada, et TI-süsteemide hilisem kasutamine ei tooks kaasa diskrimineerimist (nt põllumajandustootjate profiilide koostamine jne). Rõhutame, et TI ja andmete kasutamisel on läbipaistvus ja põllumajandustootjate õigusi austav juhtimisraamistik, sealhulgas nõusolek, juurdepääs andmetele ja nende kontrollimine, usalduse võitmiseks väga tähtsad.

Lisaks on hea infrastruktuur, teenused ja kiire lairibaühendus põllumajandussektori ja kogu maapiirkondade konkurentsivõime ja jätkusuutlikkuse jaoks üliolulised.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960