Autor: Põllumajandus.ee • 1. september 2020

Kehtnas avati hobutööriistade ja talutehnika näitus

Kehtna mõisa pargis ja laululava lähistel peeti 29. augustil Kehtna Vana Aja Päeva. Päev algas Kalju Laiapea näitusemaja "Minevik" avamise ja esimese näitusega hobutööriistadest ning teistest talus kasutud töövahenditest.
Kehtnas avati hobutööriistade ja talutehnika näitus.
Foto: Heino Laiapea

Mõisaaegses härjatallis ülesseatud näitus on valminud nelja kuuga aastakümnete jooksul kogutud vanavarast. Hoone kahel korrusel ja õues oli lugematu hulk erinevatest aegadest pärit esemeid - hobupõllutööriistad, adrad, rullid, äkked, vaheltharijad, niidumasinad, kartulivõtjad, viljalõikaja jne.

Paljude eksponaatide kohta on kogujal Kalju Laiapeal rääkida veel kirjapanemata saamislood. "Äpamardi Kustase saan, Paekülast pärit sõjaaegne puust saanitoorik, Hõreda mõisa jahikaless, kolmekohaline saan Läänemaalt - on vaid mõned märksõnad esemete juures olevatelt siltidelt,“ ütles vanavara koguja.

Nii suure valikuga hoburiistade kollektsiooni on Eestis vähestel. "Olen tutvunud Kurgja ja Ülenurme põllumajandusmuuseumite väljapanekutega. Mul on asju, mida neil pole ja muuseumidel jälle selliseid, mida minu kogus pole. Nii saame üksteist täiendada," rääkis Kalju Laiapea.

Mitmekordne Soome ja Eesti hobukünnimeister Vello Tamm tegi atrade valmistaja märgiseid uurides selgeks, et osa nendest on pärit I maailmasõja ajast.

Vello Tamm tutvustas ka Hollandi firma Lemken kahekorpuselist hobupöördatra. Lisaks sai näha kolme Ferguson ja Massey Ferguson traktorit Saku vallast. Ühega neist sõidutas Kalle Klandorf pikkvankritest ja teistest hobusõidukitest moodustatud rongiga inimesi. Sõitjaid jagus pikaks päevaks.

Vankrisõit oli publiku lemmikuks.
Foto: Heino Laiapea

Soov teha fotonäitus

Muuseumimaja avaüritust jäädvustasid mitmed fotograafid. Nüüd on korraldajatel soov, et lahked piltnikud saadaks omi fotosid aadressile [email protected], et oleks võimalik näitusemaja avaüritusest koostada põhjalik fotonäitus.

Kalju Laiapea loodab muuseumide abi oma kogu korrastamisel ja kataloogi koostamisel. Härjatallis ülesseatud näitus on esimene etapp. Muuseumiks on seda palju pidada. Nii sai ka Kehtna valla vana aja päeva programmmis kirja "Kalju Laiapea näitusemaja "Minevik" avamine".

Kalju Laiapea näitusemaja "Minevik" avamine. Fotod: Heino Laiapea.

Ruumide ettevalmistamisel ja näituse ülespanekul olid Kalju Laiapea sõnul abiks vabatahtlikud ettevõtetest Frank Events ja 360 Kraadi, vanameeste klubi Seakõrva Ordu liikmed, Puraviku sepp Lauri Laiapea ja teised abilised.

"Nägin rahulolevaid nägusid," võttis näitusemaja "Minevik" idee autor Kalju Laiapea päeva kokku.

Edu edaspidiseks!

Head soovid Kehtna rahvale edastas ka Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild. „Kuna samal ajal oli Kurgjal X Eesti Hobuse päev, siis ei saanud muuseumide esindajad Kehtnas osaleda. Kindlasti tuleme näitusemaja edaspidi vaatama,“ ütles Sild. "Soovin korraldajatele tugevat tervist ja rõõmu südamesse.“

Edaspidi saab näitust külastada eelneval kokkuleppel.

Heino Laiapea

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960