Autor: Põllumajandus.ee • 21. september 2020

Põllumajandusplasti kasutajale tahetakse panna kohustus jäätmekäitluskulude osaliseks kandmiseks

Põllumajandusplasti kasutajale tahetakse panna kohustus jäätmekäitluskulude osaliseks kandmiseks.
Foto: Pixabay
Põllumajanduskoda saatis 15. septembril Keskkonnaministeeriumile seisukohad Vabariigi Valitsuse 15. veebruari 2013. a määruse nr 30 „Põllumajandusplastist tekkinud jäätmete kogumise, tootjale tagastamise ning taaskasutamise või kõrvaldamise nõuded ja kord ning sihtarvud ja sihtarvude saavutamise tähtajad“ muutmise eelnõu kohta.

Koda ei toeta eelnõus kavandatavat muudatust, mille kohaselt võib põllumajandusplasti tootja nõuda põllumajandusplasti kasutajalt (ehk põllumehelt) osalist jäätmekäitluskulude kandmist, kui tootjale tagastatavates põllumajandusplasti jäätmetes on võõriste osakaal üle 5 massiprotsendi. Seejuures ei ole ühiselt defineeritud mis on „võõris“ ja kuidas selle osakaal kindlaks tehakse. Seega tekib võib iga tootja ise sisustada mõiste „võõris“ ning paika panna enda metoodika selle osakaalu määramiseks. EPKK leiab, et ei saa lubada, et iga põllumajandusplasti tootja hakkab ise seda mõistet ja metoodikat sisustama. Vastasel juhul on tulemuseks olukord, kus põllumajandustootja ei suuda juba eos täita nõuet võõriste osakaalu kohta põllumajandusplasti jäätmete seas.

Põllumajandusplasti (silopallikilo, silokattekile, kattevõrk, jms) puhul ei ole võimalik kasutatud plasti ideaalselt puhtaks ja kuivaks saada. Kuna silokile puhul tekib alati teatud kogus vett, silomahla ja silojääke ning selle puhastamiseks puuduvad head ja toimivad lahendused, siis on täna põllumajandustootjal raske tagada ka 5 massiprotsendi nõuet. Eelnevast tulenevalt on EPKK seisukohal, et antud punkt tuleb eelnõust eemaldada, kuna selle täitmine ei ole tänastes tingimustes põllumajandustootjale reaalne.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960