Autor: Põllumajandus.ee • 30. detsember 2020

Täppiskülv suurendab maisisaaki

Suurem saagikus, rohkem energiat, suurem gaasi tootlikkus – LEMKEN Azurit täppiskülvikuga kasutatav DeltaRow külviviisi eelised võrreldes üherealise külviga on Osnabrücki ülikoolis 2020. aastal kaitstud bakalaureusetöös taaskord kinnitust leidnud.
LEMKEN Azurit täppiskülvik DeltaRow’ga Osnabrücki ülikoolis läbi viidud uuringus
Foto: Lemken

Positiivsed tulemused ilmnesid kõigis katsetatud variatsioonides, kuid olid kõige märgatavamad külvimääraga kaheksa seemet ruutmeetri kohta, mis on antud piirkonnas kõige levinum. Selle määraga suurenes maisi saagikus 4,5%, piimatootmise netoenergia (NEL) 8,2%, metaboliseeritav energia (ME) 7,9% ja gaasi tootmine 5,4% võrreldes ilma DeltaRow’ta üherealise külviga saavutatud vastavate väärtustega.

DeltaRow külviviisiga kaasnevad saagikuse ja kvaliteedi eelised tulenevad sellest, et DeltaRow annab taimedele võrreldes traditsioonilise üherealise külviviisiga umbes 70% rohkem kasvuruumi. Selle tulemusena saab taim omandada vett ja toitaineid suuremalt alalt ning seega on taimel rohkem ruumi kasvamiseks. Kõik see mõjutab soodsalt taime kasvamist.

Uuring viidi läbi 2020. aasta kevadel Borkenis (Nordrhein-Westfalen). Seemnemäära tegurite (seitse, kaheksa või üheksa seemet ruutmeetri kohta) ja külviviisi mõju saagikusele ja kvaliteedile uuriti suuremahulisel proovitükil tehtud katse abil. Mõistagi olid maaharimis-, seemne-, külvi- ja saagikoristusajad kõigi katsevariantide puhul täpselt samad.

TASUB TEADA

LEMKEN on ülemaailmse visionääri mainega jätkusuutlik ettevõte, mis on andnud olulise panuse kasumliku põllumajanduse arendamisse. LEMKEN on pika traditsiooniga keskmise suurusega ettevõte, mis on juba 240 aastat rakendanud oma teadmisi ja kirge uuendustele selleks, et pakkuda lahendusi erinevatele tänastele ja tulevastele väljakutsetele põllumajanduses. Ettevõtte tootevalikusse kuuluvad maaharimisseadmed, külvikud, kobestamismasinad, väetiselaoturid ja nutikad lahendused põllumajandusandmete haldamiseks. LEMKEN annab hetkel tööd 1600 töötajale kogu maailmas ja selle aastakäive on ligikaudu 400 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960