Autor: Põllumajandus.ee • 9. veebruar 2021

Avaneb 2021. aasta taluarhitektuuri toetamise taotlusvoor

Toetuse eesmärk on aidata taluelamute katuste korrastamise kaudu kaasa Eesti traditsioonilise maa-arhitektuuri ja maastiku omapära säilitamisele. Toetust saab taotleda talukompleksi kuulunud eluhoonele ehk üksikelamule, mis on ehitatud enne 1940. aastat ning voorust toetatakse hoonete katuste restaureerimist traditsiooniliste ehitusmaterjalide ja töövõtetega.
Toetuse eesmärk on aidata taluelamute katuste korrastamise kaudu kaasa Eesti traditsioonilise maa-arhitektuuri ja maastiku omapära säilitamisele.
Foto: Pixabay

Muinsuskaitseameti ehitiste- ja arheoloogia osakonna juhi Kais Matteuse sõnul on võimalus selle vooruga toetada omanikke katuste taastamisel ameti jaoks väga oluline. „Katuse hea seisukord tagab ka hoone säilimise ja lisaks paraneb taluelamute välisilme. Voor võimaldab tähelepanu tõmmata ka rehielamute traditsioonilistele katusetüüpidele ja materjalidele ning hoida au sees ajaloolisi töövõtteid,“ selgitas Matteus.

Huvi tänavu kolmandat korda avaneva vooru vastu on olnud aasta-aastalt kasvav. Kahe varasema aasta jooksul on korda saanud üle 30 katuse. „Meie jaoks on oluline, et saame selle vooruga panustada ka selliste taluhoonete säilimisse, mis pole tingimata mälestisena kaitse all, kuid nii väärtuslikud, et neid alles hoida toetades nende restaureerimist ja seega järjepidevat kasutamist.

Taotlusvoorust toetatakse tegevusi, mille raames taastatakse või asendatakse taluelamu katusekate ja vajadusel katusekonstruktsioonid kasutades algupäraseid ehk piirkonnale, hoonetüübile ja ehitusperioodile iseloomulikke materjale ja töövõtteid. Näiteks kui hoonel oli algselt roogkatus, siis toetame roogkatuse taastamist, laastukatuse puhul laastukatuse taastamist. Vana eterniidi asendamist uue eterniidiga või teiste uute ehitusmaterjalide kasutamist sellest taotlusvoorust ei toetata.

Taotlusvooru aluseks on kultuuriministri määrus „Taluarhitektuuri toetamise tingimused ja kord“.

Vooru kogueelarve on 200 000 eurot. Taotletava toetuse summa peab jääma vahemikku 5000–10 000 eurot ning see võib tööde maksumusest moodustada kuni poole ehk omafinantseering tööde eelarvest peab olema vähemalt 50%.

Taotlusvoor avatakse 15. veebruaril ning taotluste esitamise tähtaeg on 5. märts 2021. Taotlemine toimub Kultuuriministeeriumi toetuste menetlemise infosüsteemis. Taotlusvooru abikõlblikkuse periood on 1. jaanuar–31. detsember 2021.

Rohkem infot taotlusvooru kohta leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960