Autor: Põllumajandus.ee • 17. märts 2021

VIDEO: Vaata kuidas jõuab Eestimaale siinmail ainulaadne kombain

Eelmisel aastal sai teatavaks, et Deutz-Fahri põllumajandustehnika uus esindaja Eestis OÜ Agroproff kavatseb esmakordselt siinsele turule tuua ka Deutz-Fahri teraviljakombainid, mida siinmail on enam kui 15 aastat tagasi müüdud vaid üks või kaks. Eile jõudiski esimene masin Agroproffi Rakvere esindusse.
Teraviljakombain Deutz-Fahr C7206 TS.
Foto: Agroproff

Eestisse jõudnud kombain on Deutz-Fahri C7000-seeria esindaja, selle täpne mudel on DF C7206 TS, mil maksimaalne võimsus 353 hj ning mille heedri laius võib olla 4,2–7,5 meetrit.

Agroproffi müügijuht Karmo Karrik ütleb, et tegemist on sisuliselt esimese uue Deutz-Fahri kombainiga Eestis, mida müüakse tootja ametliku esinduse kaudu. Karrik tunnistab, et tundmatu kombainimargiga turule tulek saab olema keeruline ülesanne.

Vaata kuidas jõuab Eestimaale siinmail ainulaadne kombain.

Vaata videot SIIT.

„Eestis absoluutselt puudub Deutz-Fahri kombaini kasutamise kogemus. Viimase paari-kolmakümne aasta jooksul on Eestis töötanud vaid üks Deutz-Fahri kombain, seda ei saa nimetada turuosaks,” iseloomustab Karmo Karrik Agroprofi lähtepositsiooni uue kaubamärgi müümisega alustamisel. „Aga me võtame selle töö julgelt ette, sest tegemist on ju iseenesest staažika teraviljakombainide tootjaga. 1960ndate aastate lõpust on need tootmises olnud ja paljudes riikides ennast selle aja jooksul kenasti tõestada jõudnud.”

Deutz-Fahri kombainide valik on lai, alates kõige väiksematest 180 hj masinatest, lõpetades 380 hj viie-kuue klahviga mudelitega. Kombainide arvestuses liigitab Karrik Deutz-Fahri tugevate keskmike hulka. Siiani on need kombainid tugevalt kanda kinnitanud Saksamaal, Šveitsis, Horvaatias jm.

Karrik peab kõige tähtsamaks usalduslike kliendisuhete ülesehitamise, sest nii kapriissel alal kui saagikoristus põllumees suuri riske võtma ei hakka.

Eestisse jõudnud Ct000-seeria kombain on igati ajakohane, kuuludes nn kõrgemasse keskklassi ja valikus on viie ja kuue puisturiga mudelid.

Deutz Fahr heedritel kasutatakse Schumacher Easy cut II lõikesüsteeme, millel on väga kõrged lõike sagedused (kuni 1220 lõiget minutis) ja mis toimivad hästi ka lamandunud viljaga põldudel. Trumli läbimõõt on 600 mm läbimõõduga trumlil on 8 latti ning pöörete arv on seadistatav vahemikus 420–1250 p/min. Peksukorv on 121 kraadise trumli katvusega efektiivse eraldamise tagamiseks.

Deutz-Fahr C7000 TS mudelitel on baasvarustuses ka kolmas trummel, mis paikneb vahetult peale põhu biitrit ja on puisturite ees. Selline lisatrummel tõstab kombaini tootlikust tiheda ja raske massi koristamise puhul kuni 20%, näiteks umbrohurikkas ja niiske põhuga viljas. Lisaväärtusena lisab see kombainile juurde efektiivset separeerimispinda vastavalt 0,81 ja 0,97 m².

Sõelad on 1,85 meetri pikkused ning võimaldavad eraldada agana ja põhu. Selle eest hoolitseb 400 mm läbimõõduga võimas ventilaator ja Deutz-Fahrile omane DGR ehk topelt tagastussüsteem, mis suunab puhastamata materjali tagasi sõeladele paremalt ja vasakult poolt korraga ja ühtlase vihuna, koormamata sõelasid üle. Nii vähenevad ka kaod.

Deutz-Fahr C7000 seeria kombainidel on 8500 või 9500 liitri suuruse mahuga punkrid, ning 5–6 meetrine väljalaadimise tigu, mille kõrgus maapinnast on 4,5 m. Väljalaadimise kiirus on 90 l/sek. Kombainidel on 48 teraga efektiivne põhupurusti ja valikuline aganalaotur.

Deutz-Fahr C7000 kombainide jõuallikad on Mercedes Benz 7,7 liitrine elektroonilise ühisanumpritsega kuni 381 hj mootorid, mis vastavad viimastele heitgaasi normidele. Standardvarustuses oleva neljarealise hüdrostaatilise transmissiooniga kombainidele on valikus erinevate laiustega rehvid ja ka kahes erinevas mõõdus lindid.

MIS ON MIS: Deutz-Fahr C7206 TS

•Toodetud Saksamaal.

•Maksimumvõimsus 353 hj.

•Punkri maht 9500 l.

•Sõelade kogupind 6,32 m².

•Neljarealine hüdrostaatiline ülekanne.

•Heedri laius 4,2–7,5 m.

•Trumli läbimõõt 600 mm ja laius 1521 mm.

•Baasmasina kaal 17 000 kg.

•Kabiinis konditsioneer, ergonoomilise paigutusega juhtkonsool, multifunktsionaalne juhtkäepide ja integreeritud 7″ puutetundliku ekraaniga CCM juhtmonitor.

Allikas: Deutz Fahr, Agroproff

Ain Alvela, Põllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960