Autor: Kristiina Märs, põllumajandusnõustaja, Smartfor OÜ • 7. juuli 2022

Maisipõludel jõudsalt leviv Mehhiko maisitrühvel mõjutab silo kvaliteeti

Kliimamuutused ja uute taimehaiguste ning kahjurite levik on paratamatus, millega peame õppima kohanema. Kuigi juba varasemalt hakkas meie põldudel levima maisi pahknõgi ehk Mehhiko maisitrühvel (Ustilago maydis), polnud nii massilist taimede nakatumist varem täheldatud kui möödunud hooajal. Sellest kogemusest saame kaasa võtta teadmise, et kahjuks mõjutab Mehhiko maisitrühvel silo kvaliteeti.
Maisi pahknõgi.
Foto: Jaanika Liir

Tegemist on seenhaigusega, mis levib eoste abil. Haigustekitajad tungivad taime õhulõhede kaudu või meristeemkoega kontaktis. Haiguse sagenemist soodustab kuiv ning kuum ilm ning eosed võivad ühelt põllult teisele kanduda ka tuulega. Sissepääsutee eostele rajavad kõikvõimalikud kahjustused taimedel, näiteks erinevate putukate närimine või mehaanilised kahjustused tehnoradade ääres. Seen on alguses helehalli värvi ja muutub küpsedes mustaks, misjärel kukub maha ning eosed jäävad mullas elujõulisteks kuni kolmeks aastaks, nakatades samale põllule külvates ka järgmistel aastatel maisitaimi. Pahknõgi loomadele ohtlik ei ole ning sisaldab palju aminohappeid, C-vitamiini, fosforit, kaltsiumit ja rasvhappeid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960