Autor: Lin Poulsen, karjanõustaja, VKST • 23. november 2022

Kas vasikate immuunsus on piisav?

Vastsündinud vasikas sünnib ilma antikehadeta ja on keskkonnas levivate nakkuste vastu üsna kaitsetu. Selle põhjus on, et amniootilised membraanid ei kandu lehmalt lootele edasi.
Ternespiima kogus ja kvaliteet, kuid eriti aeg sünnist esimese kolostrumi andmiseni, otsustab selle, kas vasikas saab piisava hulga immunoglobuliine.
Foto: Unsplash

Vasika immuunsus kujuneb välja alles immunoglobuliinide (IgG) imendumisel ternespiimast läbi vastsündinud vasika ebaküpse soolestiku limaskesta. See on võimalik ainult vasika esimestel elutundidel. Läbilaskevõime väheneb oluliselt pärast seda, kui soolestik vasika esimese elupäeva jooksul „küpseb“.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960