Autor: Kristjan Pruul • 17. juuli 2023

Kliimakriis lõi oliiviõli hinna lakke

Oliiviõli hind on selle põhilises tootmisriigis Hispaanias tõusnud kõrgemale kui kunagi varem, kliimakriisist tingitud põudade tulemusel on saak olnud viimasel ajal nii väike, et tänavu võib oliiviõli lihtsalt otsa saada.
Jaéni oliivikasvataja Cristobal Cano ütles AFP-le, et pärast eelmise aasta põuda ja tänavust kuiva kevadet kardavad põllumehed, et sektorit ootab katastroof.
Foto: AFP/Scanpix

Möödunud aasta oli Hispaanias viimase 60 aasta kõige kuumem, kolm kuumalainet võtsid enda alla 41 päeva. Tänavuse kevade põhjal võib karta, et edasised aastad tulevad hullemad. Nende põudade mõju oliivisaagile on ränk: maailma juhtivas oliiviõli tootjariigis saadi eelmisel aastal vaid 662 000 tonni oliiviõli tavapärase pooleteise miljoni tonniga võrreldes ning seda ei jätku kauaks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960