Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. mai 2024

Galerii: Baltic Agro põllupäeva väisas üle 300 huvilise

Baltic Agro põllupäev, oma tuntud headuses, meelitas 29. mail kohale üle 300 põllumehe. Suve suurim põllupäev toimus Luunja Mõis OÜ maadel.
YEN-põllu tuur.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Põllupäeva alustati seminariga Luunja Mõisa uues laohoones, peale mida väljusid bussid põldudele, et vaadata üle erinevad põldkatsed. Põlde, mida näha sai, oli neli.

Pikemalt peatuti talinisu Informer põllul, mis osaleb sel aastal rahvusvahelisel viljelusvõistlusel. Põllul hinnati põllu mikrobioloogilist seisundit. Samuti sai tutvuda talinisu ja -odra katsetega ja E-VITA suvinisu katsega.

Talinisu sordivõrdluskatsest leidis sorte igale maitsele – oli varajasi sorte, hübriidsorte, hiliseid sorte ja uuendusena sel aastal ka mitme sordi segusid. Viimased pakkusid põllumajandustootjatele enim huvi ja seda seepärast, et segu eesmärk on kasutada sellesse kuuluvate sortide positiivseid omadusi, et tõsta põllu üldist saagikust ning parandada toodangu kvaliteeti. Sellel lahendusel nägid põllumehed küll tulevikku ja lubasid praktikas rakendada.

PANE TÄHELE!

Et saaksid meelde tuletada või üle vaadata, milliseid võtteid Põllupäeval külastatud põldudel kasutati, tutvu lähemalt põldude skeemidega SIIN.

Taliodra põllul sai võrdluses näha kolme sorti - kõrvuti kasvasid kuuerealine KWS Wallace, kaherealine Bordeaux ning hübriidtalioder Wootan.

Uus elektronpuhtimine E-VITA kujutab endast aga keskkonnasõbralikku tehnoloogiat seemnete puhtimiseks elektronidega. See lahendus sobib sordiaretajatele ja põllumeestele, kes paljundavad ise seemnevilja, sest elektronidega puhtimine parandab seemnete idanemist, taimede vastupanuvõimet, tagades taimedele parema kasvu alguse.

TASUB TEADA

E-VITA tehnoloogiat kasutatakse teraviljade, kaunviljade, maisi ja õliseemnete seemnetöötluseks. Sobib ka heintaimede ja köögiviljaseemnete puhtimiseks.

Kasutades elektronide voogu, töödeldakse seemnete pinda, mis vähendab patogeenide hulka ilma kemikaale kasutamata. Kiirendatud elektronide voos töödeldud seemnete kvaliteeti paraneb ja suureneb taimede saagikus.

Põlluseminari ajal oli avatud ka Tradecorpi veekliinik, kus sai määrata vee karedust. Baltic Agro spetsialistid andsid proovide tulemuste põhjal soovitusi veepehmendaja Spray Plus kasutamiseks.

Muidugi said osalejad osa Luunja Mõisa tegemistest. Ettevõtte juht Aare Leidik tutvustas huvilistele ka kuivatimaja, mis ootab uuenduskuuri ning rääkis oma plaanidest edasiseks.

Kohal mitmed koostööpartnerid

Nagu ikka tavaks, olid põllupäeval kohal ka erinevad koostööpartnerid.

Bayer esitles MagicTrap´i – see on tehisintellektil põhinev kollane püünis, millele on paigaldatud kaamera. Seade kogub püünises olevate putukate kohta informatsiooni, mida on võimalik telefoni rakenduses lihtsasti jälgida. Püüniseid sai põllupäeval oma silmaga näha ja käega katsuda.

BASF Agricultural Solutions tutvustas põllupäeval täppistaimekaitse teemat – see on põllunduse tulevik. Euroopa biotehnoloogia ettevõte Nando andis ülevaate YEN võistluspõllu mulla mikrobioota seisundist, jagades osalejatele teadmisi mulla mikroelustiku rollist taimekasvatuses ning andis nõu, kuidas seda paremaks muuta.

RAPOOL selgitas, mis toimub rapsiturul Euroopas ja milliseid sorte ja lahendusi nemad põllumeestele pakuvad. Lisaks jagasid nad infot, millised on uued tooted nende tooteportfellis. Scanola Baltic oli kohale toonud Eestis kasvatatud rapsiseemnetest valmistatud värsket Olivia rapsiõli ning selgitas rapsiõli kasulikkust.

Baltic Agro põllupäev Luunja Mõisas. Fotod: Meelika Sander-Sõrmus

Oma tooteid ja teenuseid tutvustasid ka leheväetiste tootja Dr Green, taimekaitset pakkuv Syngenta Eesti, Nordisk Alkali ja Corteva ning Nufarm, FMC, Adama ja UPL.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960