(Sisuturundus) Odra juurestik neli korda pikemaks. ETKI katse näitab kuidas seda teha

Odra juurestik neli korda pikemaks. ETKI katse näi
Odra juurestik neli korda pikemaks. ETKI katse näitab kuidas seda teha

Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) korraldas 2016. aastal idanevuse katse odra sordile ’Leeni’ ja nisule ’Uffo’. Katses kontrolliti bakterpreparaat Albiti mõju teravilja seemne töötlusel, hilisemaid pritsimisi Albitiga selles katses ei tehtud. Odra võrsete pikkus kontrolli hetkel oli 5,8 cm ja Albitiga töödeldud vastavalt 12,1 cm, eriti muljetavaldav oli aga juure pikkuste vahe 15,6 ja 64,9 cm - so ca neljakordne vahe.

Head tulemused nisukatsel. Nisul olid need näitajad võrse puhul kontrollil 8,4 ja Albitiga töödeldul 14,6 ning juurestik 14,4 ja 35,7 cm vastavalt seega oli siin juurestiku arengu vahe kahekordne. Vahe oli ka hilisemas terade arvus ja nende kaalus, seda Albiti kasuks. Eriti hästi mõjus see nisu terade arvule, mis kontrollil oli 29 ja Albitiga töödeldud taimel 35 tk peas. Seemnete töötlemisel Albitiga toimub taime mõjutamine läbi risosfääri. Toimeaine satub nii risosfääri ja taime retseptoritele. Väheneb kahjulike patogeenide arv pinnases (Fusarium), ja toimub kasulike mikroobide paljunemine (?ladosporium, Trichoderma ja Gliocladium) - kasv kuni 600%.

Ka seemneid tasuks puhtida Albitiga. Kellel puhtimise võimalus olemas on, siis kulu ühe tonni vilja töötlemisel on 40 ml/tonni seemne kohta. Puhisesse lisamine aitab tõsta taime immuunsust haiguste vastu ning maandada keemilist stressi. Ülitähtis on ka ökoloogiliste stresside maandamine, sest seeläbi suureneb taime vastupanuvõime järskudele temperatuuri kõikumistele, mis meie kliimas on oluline. Loe lähemalt: http://www.albit.ee/index.php/kuidas-albit-toeoetab. Kuuse Taadi ilmaennustus ennustab möödunud aasta kordumist, nii et põuakindluse tõstmine muutub üha aktuaalsemaks. Albitit kautades on seda võimalik teha, aga ainult ennetades kuiva perioodi. Venemaal on Albit ainuke sertifitseeritud vahend võitluses põua mõjudega.

Mulda sattudes Albiti toimeaine aktiveerub - kasulike bakterite tegevus risosfääris ja  mullas kasvab plahvatuslikult. Mulla viljakusnäitajad tõusevad. Täiendav pritsimine Albitiga võimendab neid protsesse veel - tekib taime tunduv, jõuline ja aktiivne areng. Illustratsioonid teravilja ja oa arengu kohta näitlikustavad seda.

Teravilja- ja oataimede areng.
Teravilja- ja oataimede areng.

Kellel ei ole võimalust Albitit kasutada puhises, siis järgmine võimalus on kasutada preparaati kolme kuni viie lehe faasis ja seejärel teine kord ca 3 nädala pärast.  Kasutus ikka koos herbitsiidide, insektsiidide ja fungitsiididega. Albit mõjutab taimi läbi lehtede ja mulla. Mullaherbitsiidide kasutamise korral ei ole mõtet Albitile  loota, sest kasutamise hetkel puudub taimel veel lehestik mille kaudu mõjutada.

Taime arengu esimeses faasis on ülitähtis, lisaks juurestiku arengule, ka toitainete olemasolu ja nende omastatavas vormis olek. Albiti toimeaine, sattudes mulda, aktiveerub kohe, mulla bioloogiline aktiivsus tõuseb oluliselt just sellel perioodil kui seda kõige enam vaja on. Bakterid mõjutavad läbi risosfääri taime kasvu ja viivad ka pinnases asuvad toitained taimedele omastatavasse olekusse. Juuresolevas graafikus on näha,et kõige enam mõjutab Albit just fosforväetiste omastatavust - kuni 47%.  Albit ei asenda väetisi, aga aitab meil tõsta väetiste efektiivsust.

Kõige enam mõjutab Albit fosforväetiste omastatavust
Kõige enam mõjutab Albit fosforväetiste omastatavust

Kasutades Albitit kaks korda hoiame me praktiliselt mulla aktiivsust üleval kogu vegetatsiooniperioodi. Esimene pritsimine mõjutab enim saagikuse näitajaid, teine aga kvaliteedi näitajaid. Mõjutades taimekasvu enim mõjutavaid tegureid komplekselt saavutame me saagikuse tõusu.

Lugege juurde meie kodulehelt: www.albit.ee

Läheneb külviaeg. Möödunud aastal üks mönus Saaremaa mees olla aprilli esimesel päeval labida unustanud põllule - vot mis välja tuli peale Albitiga kastmist. Vöib olla tasub millegi muuga veel proovida!

Albit teeb imesid.
Albit teeb imesid.

Edukat külviaastat!

Arvi Villemson
Eharik OÜ
tel. 51 64 640
Albiti tellimine ja info : arvi.villemson@hotmail.com

Sisuturundus (ST) on oma kauba, teenuse või firma tutvustamine huvitavate lugude jutustamise kaudu. Vormilt sarnaneb ST kvaliteetsele meediale, mistõttu on väga oluline, et ST oleks lugeja või vaataja jaoks ühemõtteliselt eristatud. ST on uudne ja moodne turundusviis, mille puhul jagatakse klientidega ka infot, mis varem jäi vaid siseringi teada. ST teenib alati tellija turunduslikke eesmärke.

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

DOTNUVA BALTIC AS otsib SEEMNETE MÜÜGIJUHTI

DOTNUVA BALTIC AS

21. jaanuar 2019

Uudised