Autor: Põllumajandus.ee • 8. aprill 2020

Põllumajanduses jääb võõrtöölistele uks lahti, teistele mitte

Siseminister Mart Helme.
Foto: Liis Treimann
Siseminister Mart Helme sõnul otsustas koalitsiooninõukogu teisipäeval, et põllumajanduses töötavad võõrtöölised võivad eriolukorra ajaks Eestisse jääda, vahendab ERR.

Helme sõnul langetas koalitsiooninõukogu sellise otsuse vaadates tööturu ennustusi, finantsmeetmete mõju kestust ja mõju pikemas perspektiivis kogu ühiskonnale. Otsuse kohaselt pikendatakse põllumajanduses hõivatud võõrtööliste Eestis töötamise õigust kuni eriolukorra lõpuni, millele lisandub veel kaks kuud, kuid mitte kauem kui 31. juulini.

Samas näeb eelnõu ette, et kui võõrtööline Eestis töö kaotab, siis see on alus tema riigist välja suunata.

Helme sõnul tegi valitsus analüüsi, et kui praegu toetada ettevõtteid, kus käibed kahanevad ja koondatakse, siis hoiab riik mingit sissetuleku stabiilsust järgmise paari kuu jooksul.

Helme nentis, et kuna vähemalt osad praegu niiöelda tööpausil olevad inimesed loodavad jätkata oma senisel töökohal, siis need inimesed ei lähe ilmselt maapiirkondadesse põllumajandusettevõtetesse tööd otsima ning see saigi valitsuse otsuse kaalukeeleks.

"Me ei tea, millal mingi normaalsus taastub ja seetõttu anname võimaluse oma toidutootjatele kasutada praegu Eestis olevat tööjõudu veel mõnda aega," märkis Helme.

Helme: põllumehed elavad eilses päevas

Samas märkis Helme, et põllumehed ei kipu aru saama, et ülemaailme majanduskriis tabab ka neid ning peagi polegi neil nii palju töötajaid vaja. Helme sõnul on näha, kuidas nõudluse kahanemine põllumajanduses on mitmes riigis juba tohutu. "Minu ennustus on, et põllumajandustootjad seisvad peagi silmitsi väga tõsise vajadusega oma toodangu mahtu kahandama hakata. Nad peavad sellest endale aru andma," ütles Helme.

"On selge, et majanduskriis teeb omad korrektiivid ka põllumajandussektoris. Praegu on mul tunne, et põllumajandus sektoris ettevõtjad elavad mingil määral eilses päevas - et nõudlus jääb samaks nende toodangule, et tööjõuvajadus jääb samaks, ja mitte midagi ei ole vaja muuta, paneme aga täiskäigul edasi. Ainult, et tee lõpeb ära," rääkis Helme.

Mart Helme osutas oma poja, rahandusminister Martin Helme öeldule, et osad põllumajanduslikud suurettevõtjad on väga oskuslikult lobitööd teinud ja jääb mulje, et nemad on kriisis kõige suuremad kannatajad. "Lõpetage ära. Meil on hotellid sadade kaupa kinni, meil on tuhanded turismitalud, kellel ei ole ühtegi klienti sel suvel ette näha, meil on toitlustusettevõtted surnud. Mis need inimesed peavad tegema?" küsis Mart Helme.

Helme ütles veel põllumeestele: "Ma saan aru, et neil on raske, aga kes on öelnud, et elu peab kerge olema?"

Allikas: ERRi uudisteportaal

LOE LISAKS:

Maaelukomisjon läks Mart Helme seisukohaga risti

Urmas Kruuse: põllumajandussektor vajab tööjõudu hooajatööde lõpuni

Soome kavandab Ukraina töötajatele tšarterlende

Venemaa saadab üliõpilased farmidesse kevadtöödele

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960