Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 7. aprill 2020

Soome kavandab Ukraina töötajatele tšarterlende

Toiduhinnad tõusevad, kui toidutootjad ei suuda tööjõupuuduse tõttu sel suvel oma tootmistesse investeerida, ennustab Copa-Cogeca peasekretär Pekka Pesonen. Ka suurettevõtja Joakim Helenius rõhutab, et toidu tootmine ei ole mingisugune automaatika. "Ilma töötajateta ei saa ka midagi toota!".
Soome kavandab Ukraina töötajatele tšarterlende.
Foto: Pixabay

Koroonaviiruse kriis takistab praktiliselt kõigi välismaiste hooajatöötajate sisenemist Soome, kuna piirid on suletud. Tööjõu nappus võib kaasa tuua aga selle, et peagi on puudus kodumaisest toidust, vahendab YLE. Lisaks on oht hinnatõusule.

Sajad hooajatöötajad on tööta, sest neil pole võimalik reisida töökohta või saada töötamislubadele pikendust ja niigi halvad majandusnäitajad, tööpuudus ning palgaalandused räsivad juba praegu inimeste elatist.

Soome erinevad ministeeriumid töötavad nüüd palavikuliselt, et leevendada töötajate puudust toidutootmises. Lähitulevikus käivitavad ministeeriumid muu hulgas kampaania noorte, sisserändajate ja taludesse hooajatöödeks koondatud inimeste ligimeelitamiseks. Igal juhul on asjaga kiire, sest põlluhooaeg on kohe algamas. Ühe teemana on käinud läbi ka tšarterlendude käivitamine, et tuua riiki ukrainlasi.

Copa-Cogeca peasekretär Pekka Pesonen, kes esindab Euroopa põllumajandustootjaid, kommenteeris antud teemat nii, et ka tema näeb ohtu toiduainete kallinemisesse lähiajal, kui riik ei võta kasutusele abimeetmeid.

Eestis eelkõige Väätsa Agro ja Trigon Capitali omanikuna tuntud Joakim Helenius sõnas YLE artiklit kommenteerides, et põllumajanduslik töö ilmselgelt ei sobi linnainimestele. “Meie Väätsa farmil on olnud töökuulutus väljas juba pikemat aega. Otsime töötajaid ja oleme ka valmis neid koolitama. Hetkel ei ole ükski huviline meiega ühendust võtnud. Võibolla on Helme mõte see, et sundida Eesti linnainimesed maale tööle minema, nagu seda tegi Mao Ze Dong kommunistlikus Hiinas. Õnneks aga elame me demokraatias,” sõnas Helenius.

LOE LISAKS:

Urmas Kruuse: põllumajandussektor vajab tööjõudu hooajatööde lõpuni

Venemaa saadab üliõpilased farmidesse kevadtöödele

Ta lisas, et poliitikud peavad aru saama et toidu tootmine ei ole mingisugune automaatika. "Ilma töötajateta ei saa ka midagi toota! On oht, et poliitikute lollus võib viia meid situatiooni kus toidutootmine Eestis langeb just hetkel kui kriisiolukord vajaks, et see oleks võimalikult kõrge. Iga riigi jaoks on toidutootmine eksintensiaalse tähtsusega nagu näitab Soome sammud ukrainlasi Soome põllumajandusettevõtetele abiks tuues,” rõhutas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960