Autor: Priit Pokk • 1. aprill 2019

Viljamaaklerid kasvatasid tohutult käivet

Palga TOPis kolmandal kohal olev CM Tallinn AS suurendas 2018. aastal üle kahe korra käivet ja teenis rohkem kui 1,6 miljonit eurot kasumit.
CM Tallinna juhatuse liige Indrek Aigro rääkis sügisel, et nende konkurendid on Genfis, Rotterdamis ja Kopenhaagenis. "Kui tahad sellisel tandril konkureerida, on sul vaja kompetentseid töötajaid. Selleks peab maksma neile ka vastavat palka," ütles Aigro.
Autor: Terje Lepp

CM Tallinn teenis mullu 36,1 miljoni eurose käibe juures 1,66 miljonit eurot tegevuskasumit. Aasta varasemaga võrreldes ettevõtte müügitulu kasvas 151% ja tegevuskasumi rentaablus oli 4,61% (aastane muutus 228,49 protsendipunkti). Aruandeaasta lõpus töötas ettevõttes 12 töötajat (täistööajale taandatult) ja aastaga töötajate arv kasvas kahe võrra.

2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 14,4 miljonit ja tegevuskasum 0,2 miljonit eurot.

CM Tallinn esitas oma mulluse aastaaruande äriregistrisse 22. märts 2019. Ettevõtte majandusaasta lõppes 31. detsembril 2018.

Teravilja ja loomasööda hulgimüük

Mullu sügisel avaldatud Äripäeva Palga TOPis oli CM Tallinn 6724eurose keskmise töötasuga kolmandal kohal.

CM Tallinn kaupleb teraviljaga ja samas ekspedeerib ka raudteevaguneid. Gruppi kuulub ka Liepaja viljaterminal. 2017. aastal kasvasid kiiresti CM Tallinna kaubeldavad kogused Vene turul ja seetõttu kasvas ka käive 14,4 miljoni euroni võrreldes 12,6 miljoni euroga 2016. aastal.

2018. aastal ettevõtte juhatuse liige Indrek Aigro naeris ajakirjaniku kõne peale. Tema sõnul on varasematel aastatel tiimis olnud alla kümne inimese, mistõttu on TOPist välja jäädud. CM Tallinn on Kopenhaagenis 1977. aastal asutatud Copenhagen Merchants Groupi Tallinna harukontor. Peakontorile lisanduvad veel esindused Genfis, Madridis ja Hamburgis. Tallinna "poes" töötab rahvusvaheline seltskond, 12 inimesest on koguni kuus väljastpoolt Eestit.

Kõrge keskmise palga taga on mitu põhjust. CM Tallinnal Eestis konkurente sisuliselt pole. "Kuna oleme ­Euroopa ühed suuremad viljamaaklerid ja Tallinna kontor tegeleb Baltikumi, Soome, Venemaa, Kasahstani ja Ukrainaga, siis me ei konkureeri ühegi Eesti ettevõttega. Konkurendid on Genfis, Rotterdamis ja Kopenhaagenis," rääkis Aigro.

See tähendab, et maakleritele tuleb maksta rahvusvaheliselt konkurentsivõimelist palka. "Kui tahad sellisel tandril konkureerida, on sul vaja kompetentseid töötajaid. Selleks peab maksma neile ka vastavat palka," sõnas Aigro. Ta rõhutas, et kontoris istuvadki ainult tippspetsialistid. "Siin ei ole lihtsat tööjõudu sees, mis muidu tõmbab ettevõtetel keskmise palga tavalisemaks."

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751