Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: nutikas põllumees lihtsustab oma tööd GPS-navigeri abil

Samuti nagu GPS-navigaatorseadmed on asendamatud abimehed meie igapäevaelus, lihtsustavad need ka oluliselt tööd põllutöömasinatel.

Silky Ways OÜ pakub GPS-seadmeid põllumeestele ja ehitajatele alates lihtsamatest navigeridest kuni täisautomaatsete 3D-graafikaga varustatud lahendusteni põllumaa ja kontori vahel.

„Ennekõike sõltub varustuse valimine võimalustest ja vajadustest, kuid samas peab silmas pidama tulevikuvajadusi, sest paljud lihtsamad asjad ei ole uuendatavad süsteemseteks lahendusteks,“ ütleb Silky Ways juht Taimo Kase.

GPS-navigeri seadmed  on loodud põllumehele, suurendades põldude tootlikkust ja töö efektiivsust ning vähendades kulutusi seemnetele, väetistele ning pinnase- ja kaevetöödele. Põllumehe võimalused on vastavalt seadmetele väga laiad, näiteks pakub puutetundlik värviekraan juhendamise, roolimise ja täpse põlluharimise võimalusi, mõõtes põllualad koos kõrguste ja relfeefidega, võimaldades märkida kaardile tarvilikke punkte nagu kivid või puud ning saates vajadusel kogu dokumentatsiooni otse põllumehe kontoriarvutisse.  Ekraaniga on võimalik siduda üht, kaht või rohkemat videokaamerat, et jälgida seadmete tööd kabiinist või saada informatsiooni seadmete ja masinate kohta ning jagada töökäske kontorist  lahkumata.

Kase lisab, et näiteks EZ-Steer 500 elektrimootoriga rooliajamist ja kontrollerist koosnev komplekt suudab hoida masinat virtuaalselt koostatud tehnorajal. „Lihtsamalt öeldes – rooli küljes on elektrimootoriga ajam, mis keerab rooli vastavalt masina paiknemisele põllul ja hoiab navigatsiooniseadmest saadud info põhjal masinat õigel joonel. Trajektoor võib olla sirge, kurviline, ring – see sõltub töö iseloomust või põllust. Tähtis on, et pritsimisel, väetamisel ega külvil ei tekiks ülekatet ega kasutamata ala,“ selgitab ta. „Antud lahendus on odavaim viis vähendada juhi koormust ja kokku hoida kulusid!“

Lisaks põllutöömasinatele müüb Silky Ways OÜ GPS-navigatsiooniseadmeid ka ehituses kasutatavatele masinatele nagu teehöövel, ekskavaator ja teerull. Näiteks lasernivelliiri saatja ja vastuvõtja süsteemis „tekitatakse“ laserkiirega tasapind, mille vastuvõtuandur kinni „püüab“. Nii saame teada tekitatud tasapinna kõrgust algkõrguse suhtes, mida kasutades on oluliselt lihtsam ja täpsem teostada pinnase- või kaevetöid õiget kõrgust või reljeefi järgides.

Rohkem infot: www.silkyways.ee , www.trimble.com

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960