Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 9. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Sike Agri pakub Great Plains kvaliteetkülvikuid USA-st

Põllumajandustehnika müügi ning hooldusega tegelev Sike Agri OÜ esindab Ameerika tootjat Great Plains. Pakkuda on külvikuid ja mullaharimisriistasi nii suur- kui väiketootjatele.

„Ameerika ettevõte Great Plains alustas külvikute tootjana 1976. aastal, laiendades aasta-aastalt valikut ka muude mullaharimisriistade osas. Samuti peetakse Great Plainsi üheks otsekülvitehnoloogia rajajaks.Tänaseni perefirmana töötav Great Plains ekspordib oma seadmeid enam kui 50 riiki kogu maailmas, sealhulgas Eestisse,“ tutvustab Sike Agri OÜ tootejuht Kalvi Krebsbach ja lisab, et külvikutootja suurimad müügiturud meie mandril on Ukraina ja Venemaa.

2010. aastal ostis ettevõte Inglismaal asuva Simba põllutööriistade tehase, jätkates ja arendades seal spetsiaalselt Euroopa turgudele suunatud põlluharimismasinate tootmist. Ameerikas on Great Plainsil üheksa tehast. Külvikute turuosa hõlmab täna 40% USA turust, järgneb kultivaatorite müük 25-30%-ga samas piirkonnas.

Great Plains toodab mullaharimismasinaid nii väike- kui ka suurtootjatele, seadmete töölaius ulatub 1,5 kuni 15 meetrini.

 „Eestis pakume reaalselt kuni 9 meetri laiuseid külvikuid, sest laiemate puhul läheks transpordilaius üle kolme meetri,“ tutvustab Krebsbach ja lisab, et enim huvipakkuvad mudelid on 3 meetrise töölaiusega V-300 ja 6 ning 9 meetrise töölaiusega Spartan 607 ja Spartan 907.

Spartan - külvik suurtootjatele

 

 

 

 

 

 

   

 

 V 300 – väiketootjatele mõeldud suure tootlikusega külvik

„Väiketootjatele on meil pakkuda laias valikus, aga kitsama töölaiusega külvikuid,“ sõnab Kalvi Krebsbach ning lisab, et ka neid saab  kasutada erinevate mullaharimismeetodite korral, kuna eesasuv turboketaste sektsioon kuulub enamasti lisavarustusse.

„Näiteks V 300 on suure tootlikusega mehhaaniline külvik, mis on mõeldud töötama minimeeritud harimise ja otsekülvi tingimustes. Külvikut toodetakse monokülvikuna ainult seemne külvamiseks punkrimahuga 3100 liitrit ja kombivariandina seemne  ja väetise külvamiseks. Kombivariandil on liigutatav vahesein, mis võimaldab seadistada seemne ja väetise mahutavust seemnele 1222-1900 ja väetisel 1247-1649 liitrit,“ selgitab tootejuht.

Külviku ees on kaks rida kettaid, mis lõikavad mulda seemne külvamiseks  2-5 cm vao. Ketaste pinnasesurve on reguleeritav vahemikus 0-250 kg ning seda reguleeritakse veotiislil oleva silindri abil, mis kannab osa traktori raskust külvikule. Tänu keskliigendile järgib kahekettaline seemendi ka kergetel pööretel lahtilõikeketaste rada, tagades selliselt ühtlase külvisügavuse. Külvikul on kasutusel Great Plains 00-seeria kahekettaline seemendi. Ketaste läbimõõt on 33 cm ja kettad on teineteise suhtes nihkes, et tagada seemendiketaste isepuhastumine. Iga seemendi kinnitub eraldi külviku raamile, mis võimaldab igal seemendil eraldi kopeerida põllu pinda.

Kõigi külvikutega saab lähemalt tutvuda meie esindustes Jõgeval, Tartus ja Koerus.

17.-18. oktoobril 2013 kell 9-17 toimub Jõgeval Sike Agri põllumajandustehnika sügisnäitus. Tulge tutvuma!

Lähem info: www.sikeagri.ee

 

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960