Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumuldade lupjamine “ENEFIX” kiiretoimelise meliorandiga

Põllumuldade lupjamine “ENEFIX” kiiretoimelise meliorandiga
Foto: Eesti Energia AS
Mullareaktsioon on taimekasvatuse alustala ning üks tähtsamaid mulla viljelusväärtuse näitajaid. Mullareaktsiooni klassifitseeritakse vastavalt pH väärtusele. Happelise mulla korral väheneb taimede poolt toiteelementide omastamine, mis omakorda vähendab põllukultuuride saagikust ning tasuvust.

ENEFIX – Eestimaa maapõuest, Eestimaa mulla heaks!

Enefix mullaparendaja:

tõstab mulla pH-taset

parandab mullas toitainete lahustuvust

elavdab mulla mikroorganismide tegevust

suurendab mikroelementide (kaltsium, magneesium, fosfor, mangaan, vask, tsink ja räni) sisaldust pinnases

Tugevalt happelised mullad on pH väärtusega kuni 4,5, mõõdukalt happelised on  pH 4,6-5,5, nõrgalt happelisteks loetakse muldi kui selle pH väärtus on 5.6-6,5, sellised mineraalmullad vajavad samuti lupjamist, eriti kui mulla kaltsiumisisaldus on alla 1500 mg 1 kg mulla kohta. Enamik põllukultuure eelistavad kasvada pH väärtusega 6-6,5 (7).  , mis on toodetud loodussõbralikul viisil. Lendtuhk tekib põlvekivi termilisel töötlemisel temperatuuril 1400 kraadi, juurde ei lisata kemikaale, kõrvalaineid ega teisi lisandeid. See teeb ENEFIX lendtuhast loodussõbraliku toote, mis vastab rangelt põllumajandussektoris kehtestatud seadustele ja normatiividele.

Selle info, kas mullad vajaksid parendamist ja missugune on nende kaltsiumisisaldus, saate vaadata enda mullaproovide tulemuste analüüsilehelt.

Tänasel päeval on põllumulla seisundi parendamiseks kõige kiirem ja tulemuslikum kasutada põlevkivi põletamisel toodetud lendtuhka nimega ENEFIX

ENEFIX on väga kiire neutraliseerimisvõimega (neutraliseerimisvõime 97,9 %) ning seetõttu on efekt näha ja tunda juba samal kasutusaastal. Kiire neutraliseerimisvõime tuleneb ENEFIX- i osakeste väikestest suurusest. Lisaks kiiretoimelisusele rikastab antud toode mulda ka toiteelementidega. Toode sisaldab 0,042% fosforit, 0,76% kaaliumi, 3,9 % magneesiumoksiidi, 1,7% vääveltrioksiidi, 42,3 mg/kg tsinki ja 2,5 mg/kg vaske, seega saate väetisele tehtavaid kulutusi vähendada js ühtlasi paraneb olemasolevate taimetoiteelementide omastatavus mullast.Olenevalt mullareaktsioonist on majanduslikult efektiivne kasutada ENEFIX lendtuhka kulunormiga 2-3 t/ha. Soovitatud kogus tagab lisaks kiirele mõjule ka pikemaajalise toime.

Teeme üheskoos põllumullad korda, kasutades kiiretoimelist ning majanduslikult efektiivset melioranti ENEFIX!

Scandagra Eesti AS

Eesti Energia AS,

Kaska-Luiga Talu

Iizmar OÜ

Meliorandi tootmise eesti hoolitseb Eesti Energia AS. Teenuskülv teostatakse Kaska-Luiga Talu poolt uue ja kvaliteetse külvimasinaga Streumaster LW 212.

Meliorandi etteveo eest hoolitseb Iizmar OÜ, kes on antud valdkonnas väga kogenud tegija ning suudab tagada kiire ja kvaliteetse kauba etteveo, tagamaks kiire ja operatiivse töö põllul.

Kaska-Luiga Talu, meliorandi ENEFIX külv
Foto: Scandagra Eesti AS
Meliorandi laadimine külvimasinasse põllu ääres.
Foto: Scandagra Eesti AS

Hinnapakkumise saamiseks on võimalik võtta ühendust Scandagra Eesti AS piirkondliku müügispetsialistiga. http://scandagra.ee/et/content/lupjamisteenus ja https://www.energia.ee/enefix

Lisainfo:

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960