Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Claas tõi turule uued esiniiduki mudelid

Niiduki DISCO MOVE disaini keskmes on täiesti uus integreeritud kinemaatikaga kinnitusraam.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Põllumasinate tootja CLAAS on mudelitega DISCO 3600 MOVE ja DISCO 3200 MOVE, mis on saadaval muljuriga ja ilma, laiendanud populaarset DISCO seeriat ning juurde on lisatud kuus uut esiniiduki mudelit.

Uuenduslik disain võimaldab 1000 mm liikumisvabadust traktori esirippsüsteemist sõltumatult, kindlustades niiduki niidulati optimaalse maapinna kontuuride järgimise. Uued niidukid on saadaval niitmislaiustega 3,0 ja 3,4 m kas ilma muljurita (F) või piimuljuriga (FC) või rullmuljuriga (FRC).

Integreeritud vedrustusega väga vabalt liikuv pea

Niiduki DISCO MOVE disaini keskmes on täiesti uus integreeritud kinemaatikaga kinnitusraam. See on võimeline maapinda kontuure järgima, liikudes kuni 600 mm üles ja 400 mm alla. Väga ebatasaseid põlde saab turvaliselt niita. Niitmisseade on võimeline kesksest pöördepunktist, mis on seatud 30-kraadise nurga alla, ka külje poole pöörlema. Selle tulemusena saab niitmisseadet takistuste vältimiseks kergelt diagonaalse nurga all tahapoole pöörata. Lisaks on maapinna kontuuride järgimist veelgi parandatud.

Niiduki niidulatt reageerib väga kiirelt väiksematele maapinna kontuuridele tänu praeguses PROFIL tootevalikus järeleproovitud ja tõestatud madalamale pöördepunktile. Uus pea, mis on kombineeritud madala pöördepunktiga, kindlustab suurepärase kontuuride järgimise, eriti suuremate traktorite ja kiiruste puhul. Traktori esirippsüsteem püsib fikseeritud asendis ja ei mõjuta maapinna kontuuride järgimist. Peaga integreeritud hüdraulika võib üle võtta ka niiduki niidulati tõstmise funktsiooni põllupeenral, kasutades traktori ühesuunalist hüdraulikat.

Kinnitusraam sisaldab ka integreeritud ACTIVE FLOAT hüdraulilist vedrustust, mis on standardvarustuses, kõrvaldades vajaduse traktori vedrustuse vedru haakepunktide järele. Vedrustuse rõhku saab kasutamise jooksul ühesuunalise hüdraulika abil igal ajal reguleerida. Nõudmisel saab DISCO MOVE-i kontrollmehhanismi suuremõõduliste liblikniidukite juhtseadmetega ühendada. Siis juhitakse niidukit keskselt juhtpuldist ja tagumine niiduk võtab üle ACTIVE FLOAT vedrustuse reguleerimise.

Niidukid on saadaval muljuriga või ilma.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Seade, mis tõesti töötab – koos muljuriga ja ilma

Uued DISCO 3600 MOVE ja DISCO 3200 MOVE avaldavad muljet ka oma varustusega. Mõlemad niidukid on saadaval kas ilma muljurita, piimuljuriga või rullmuljuriga. Kinitusraami saab kas otse või A-raami abil traktori esirippsüsteemiga ühendada. Hüdraulikaühendused on standardvarustusena sobitatud mugavate Kennfixxi ühendustega. Need võivad traktori optimaalseks seadistamiseks ulatuda peast kas vasakule või paremale poole. Vedrustuse rõhku kontrollivat mõõdikut saab samuti paigaldada mõlemale poole. Kiinitusraamil on käepärane reguleerimisjuhik, mis võimaldab traktori esirippsüsteemi aisasid kabiinist kiirelt ja lihtsalt õigele kõrgusele seada. Veovõllid vajavad vähe hooldust ning neil on universaalsed ühendused, mida tuleb määrida ainult iga 250 töötunni tagant. Uued niidukid ei vaja parkimistuge. Kui niiduk on lahti ühendatud, lukustab pea küljes asuv parkimislukusti kinemaatika, nii et niiduk seisab kindlalt ilma lisatoeta.

Uutel esiniidukitel on ka valikulised kokkupandavad kombineeritud tuled ja hoiatusmärgid, laia nurgaga topeltpeeglid, et parandada nähtavust teele välja sõitmisel, aga ka hüdrauliliselt kokkupandavad külgmised kaitsekatted.

Auhinnatud niiduki niidulatt MAX CUT

Järeleproovitud niiduki niidulatt MAX CUT on CLAASi patenditud disain ning seda kasutatakse ka mudelite DISCO MOVE juures. Sel on unikaalne lainekujuline alusplaat, mis on pressitud ühest detailist. See kuju võimaldab lõikekettad ettepoole asetada, tagades veel parema lõikekvaliteedi kõikides tingimustes. Taldade eriline kuju ja nendevaheline lai kanal võimaldab suuremat isepuhastumist, kindlustades samal ajal tippkvaliteediga sööda. Niiduki alusplaadi polditud disain ja püsivalt määritud ajamiosad lihtsustavad hooldust ja tagavad igakülgse stabiilsuse ja vastupidavuse. 2018. aasta juunis autasustati MAX CUT niitmisseadet Terasetööstuse Ühingu (Steel Industry Association) innovatsioonipreemiaga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960