Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. detsember 2018

Söödakomponentide ja teravilja äris maksab eelkõige klientide usaldus

ASi ATC meeskond, kuhu kuuluvad (vasakult) Kaivo Pullisaar, Asso Mägi, Ülvi Nool-Kõre ja Katerina Telnova teavad, et eduka äri saladus peitub kliendi usalduses firma vastu.
Foto: ATC
Erinevaid söödakomponente maale toova ASi ATC müügidirektori Ülvi Nool-Kõre sõnul rajaneb nende ettevõtte edu peaasjalikult klientide usaldusel. “Selles äris eksida ei tohi, kuna turg on halastamatu,” tõdes ta.

2002. aastast tegutsev AS ATC on keskendunud erinevate söödakomponentide maaletoomisele peaasjalikult Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest. “Oleme üks väheseid ettevõtteid Eestis, kes toob söödakomponendid vagunitega ning laadib siin ümber,” rääkis ettevõtte juhatuse liige Asso Mägi.

Ettevõtte müüginimistusse kuuluvad piimakarja söödakomponendid alates maisist ja rapsikoogist, lõpetades päevalillekoogi ja sojašrotiga. Lisaks sellele on ettevõtte oluline tegevusvaldkond ka Eestis kasvatatud tava- ja maheteraviljavilja kokkuost ning eksport, kuid tänavuse kesise saagiaasta tõttu on selle tooteliini osakaal väiksem.

Edu võti – paindlikkus ja usaldus

Eestis valitseb söödakomponentide müügiturul tihe konkurents: siin tegutsevad kohalikud suurettevõtted nagu Baltic Agro ja Scandagra, lisaks on Eesti turul tugevasti kanda kinnitanud Leedu ettevõtjad.

Nii toovad Leedu ettevõtted söödakomponendid raudteed pidi Leetu, kus need laaditakse autodele ning saadetakse edasi Lätti ja Eestisse. Kuna autotransport on suhteliselt odav ja leedukad mängivad mastaabiefektile, siis on nad Eesti firmadele tõsiselt võetavad konkurendid.

“Kui meie impordime raudteed mööda oma tooted Eestisse, siis maksame siinse raudtee kasutamise eest, samuti maksame Maksu- ja Tolliametile ning Veterinaar- ja Toiduametile. Leedust tuues jäävad kõik need maksud aga Leetu,” tõi ettevõtte impordijuht Katerina Telnova välja ühe mõtlemapaneva asjaolu.

Kuid kõigele vaatamata on AS ATC suutnud pikalt turul püsida ning ka märkimisväärselt käivet kasvatada. Kui 2016. aastal oli ettevõtte käive 5,5 miljonit eurot, siis mullu oli käibenumber juba 6,7 miljonit eurot ning ettevõtte müügidirektori Ülvi Nool-Kõre sõnul on märkimisväärset müügikasvu oodata ka tänavu.

“Meie edu peamine põhjus on meie klientide usaldus,” märkis müügidirektor Ülvi Nool-Kõre. “Oleme pikalt turul olnud, meid tuntakse, meil on kohapeal laoseisud, mis võimaldavad meil vajadusel kiiresti tarnida, ja mis peamine – üritame hoida parimat hinna ja kvaliteedi suhet.”

Kerge see pole, sest erinevalt oma siinsetest konkurentidest, kes kuuluvad väliskapitalile ja kellel on avatud odavad krediidiliinid, on AS ATC täielikult Eesti kapitalile kuuluv ettevõte. Paraku tähendab see ka seda, et ettevõte saab pangast krediiti tavalistel tingimustel, kuna tal ei ole emafirmade rahalist tuge.

Edukas põllumees – edukas ettevõte

Ülvi Nool-Kõre sõnul on ASi ATC peamisteks klientideks keskmisest suuremad piimafarmid ja söödatehased, kes oskavad oma finantse paremini planeerida ja teavad täpselt, millised on nende vajadused.

Nii Ülvi Nool-Kõre kui ka Asso Mägi sõnul on Eesti põllumajandussektor teinud viimastel aastakümnetel läbi meeletu arengu ning praegu on Eesti põllumehed vaieldamatult Euroopa tipus. Kuid teadupärast on põllumajandusturg äärmiselt turbulentne, mis loomulikult ei jäta mõjutamata ka ettevõtte tegevust.

“Aastatega on suurenenud põllumeeste erialane pädevus ning ka tehnika areng on olnud kiire. Oluliselt on kasvanud ka mahepinna osakaal,“ lisas ettevõtte teravilja ostujuht Kaivo Pullisaar.

“Tegelikult on kõik lihtne – kui põllumehel läheb hästi, läheb ka meil hästi,” rääkis Ülvi Nool-Kõre, kes on maaeluga väga hästi kursis. Nimelt lööb ta kaasa kohalikus poliitikas, on olnud Torma valla volikogu esimees ning lõpetab praegu Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudis magistriõpinguid, saades ka tulemusstipendiumi.

Kliendiprofiilist rääkides tõdes ta, et Eesti põllumajanduses on samal ajal näha kahte erinevat tendentsi. Ühelt poolt toimub põllumajanduse kontsentreerumine, kus ettevõtted muutuvad järjest suuremaks ja teisalt on tekkinud uus suund – hobi- ja väikefarmindus, mille järjest kasvavat nõudlust söötade järele on ettevõtte meeskond asunud lahendama.

Uus laokompleks ja GMO-vabad söödad

Nimelt on ASi ATC meeskond seotud veel kahe ettevõttega – OÜ Agromix ja Kemotar Haldus OÜ, kellest Agromix pakub söödakomponente ka hobi- ja väikepõllumeestele.

“Eestis on teadupärast hobikanakasvatuse buum ja kõik saigi alguse kanakasvatajatest, kes pöördusid meie poole sooviga osta sööta. Kuna nende soovitavad kogused on loomulikult hoopis teised, siis hakkasime müüma ka väiksemaid koguseid, mida saab osta nii meie kauplusest Tartus aadressil Ravila 75kui ka netipoest www.agromix.ee,” rääkis Ülvi Nool-Kõre.

Kemotar Haldus OÜ tegeleb aga kivisöe ja soola müügiga, osutab vagunite laadimise teenust ning rendib ladude sise- ja välispindu, samuti tegeletakse väetiste ümberlaadimise ja hoiustamisega, näiteks mullu laadis ettevõtte 22 000 tonni väetist.

“Vagunite laadimine on meil septembrist maini kestev hooajatöö ning siinkohal on meie probleemid samad nagu teistel Eesti ettevõtjatel – tööjõudu, kes seda tööd teeks, lihtsalt enam pole,” ütles Asso Mägi.

Ettevõtte plaanidest rääkides ütles Asso Mägi, et lähim suurem väljakutse on Tartus Ravila tänava piirkonna tehnoparki uue laokompleksi ehitus. See annab ettevõttele hoopis suuremad tegutsemisvõimalused.

“Tahame järjest enam panustada ka hobipõllumeeste vajaduste rahuldamisse ning müüa senisest rohkem just GMO-vaba sööta. Kuigi suurpõllumeeste jaoks pole GMO veel probleem, siis hobitalunikud soovivad just GMO-vaba sööta ja seda me saame neile pakkuda, sest meie peamine impordipartner Ukraina on juba praegu kuulutanud ennast GMO-vabaks,” rääkis Ülvi Nool-Kõre.

Uuri lisa ettevõtte kodulehelt www.atcas.eu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960