Autor: Põllumajandus.ee • 16. juuli 2019

Case IH RB545 press pakub aja ja tööjõu kokkuhoidu

Põllumajanduses kasutatavate presside töö tõhusust saab hinnata palli kvaliteedi ja tiheduse järgi. Nende omaduste alusel võib julgelt öelda, et Case IH pressid, oma valtsidel pukside lahenduse, uue universaalse sidumissüsteemi ja mugava kasutajaliidesega, on vaieldamatult ühed silmapaistvamatest turuliidritest.
Case IH pressid on vaieldamatult ühed silmapaistvamatest turuliidritest.
Foto: Dotnuva Baltic AS

Case IH kõige uuemasse RB545 presside seeriasse kuuluvad tavaline RB545 press ja RB545 Silage Pack kiletajaga press. Tegu on valtsidega ja fikseeritud suurusega kambriga pressidega, millega saab teha 125 cm läbimõõduga 122 cm laiasid silopalle. RB545 pressil on täiendatud valtside disaini, et parandada veelgi kuiva materjali haakumist ja selle läbi paremat palli moodustamist. Uuenduslik on ka pressi sidumissüsteem, pakkudes võimalust kasutada sidumisel nii võrku kui ka kilet.

Täiustatud elektroonika. Case IH uue seeria press töötab täiustatud elektroonikal, mille kasutajaliides on võrreldes varasemate mudelitega loogilisem ja kergemini seadistatav. Oluliseks tugevuseks on ka RB545 presside automaatselt määritavad puksid, mis on väga vastupidavad ja kauakestvad ka rasketes tingimustes (vibratsioon, niiskus, mustus).

Kasutaja kiidab. Juunikuu algusest töötavad Case IH RB545 Silage Pack pressidega ka Sirje Pahtma Lemmusoo Talu FIE ning Kuie Põllumajandusühistu. Mõlemad ettevõtted on vastava investeeringuga väga rahul.

“Senine kogemus on väga positiivne. Ma saan nüüd palli pressides samal ajal juba teist palli kiletada, mis lühendab minu tööaega väga palju,” ütles Lemmusoo talu peremees Riho Mangus. Seejuures aja ja abikäte nappus oli ka üks põhjustest, miks Lemmusoo talu otsustas just RB545 Silage Pack pressi kasuks.

Tööjõu kokkuhoiu toob olulise kasutegurina välja ka Kuie Põllumajandusühistu firma juht Väino Virks. “Üks suuremaid mugavusi, või siis murekohtasid, oli see, et varem pidi silopallidega korraga põllul tegelema kolm meest. Nüüd teeme sama töö ära ühe mehega. Kui masinaga töö käpas, siis saab sellega väga kiirelt ja kvaliteetselt vajaliku töö ära tehtud,” kiidab uut masinat Virks.

Uus RB545 press võimaldab ise valida, kas siduda silopalle võrgu või kilega.
Foto: Dotnuva Baltic AS

Varasemalt kasutas Lemmusoo talu tavalist laagritel valtspressi, mis sidus palle võrguga. Uus RB545 press võimaldab neil aga ise valida, kas siduda silopalle võrgu või kilega, seejuures näeb Mangus kilega sidumisel mitmeid olulisi eeliseid. “Kilega sidumine lihtsustab kõvasti silo kättesaamist talvistes oludes ning kile käitlemine on ka lihtsam, ei pea sorteerima võrku ja kilet omavahel, nüüd saab kogu kile koguda ühte. Naljalt ei satu enam sööda sisse ka palli tegemisel kasutatavaid materjale,” räägib Mangus.

Lemmusoo talu uue pressi ostuotsust mõjutas ka asjaolu, et antud pressi valtsid on puksidel, mida määritakse automaatselt. Lisaväärtusena nähakse ka pressi veermikku, mis on 4 rattaga tandemsillal ning mis ei riku seega põllul toimetades põllul olevat kamarat, ega tekita ratastega vaalusid. Olulise lisana tõi Mangus välja ka pressi enda kaalu, mis on 1500kg kergem võrreldes konkurentidega.

Case IH presse kasutades säästad tööjõukuludelt.
Foto: Dotnuva Baltic AS

Kuie Põllumajandusühistu rõhutab aga olulise erinevusena, võrreldes oma varasema pressiga, RB545 Silage Pack pressi võimalust teha kõik tööd ühe masinaga. “Press, mida kasutasime varasemalt, võimaldas teha vaid palle ja siduda neid võrguga. Nüüd saame pressida, siduda ja kiletada pallid valmis ühe masinaga ning saame valida, kas kasutame võrku või kilet,” sõnas Virks. “Viimane variant on eriti hea, nii palli kvaliteedi, kui ka jäätmekäitluse poole pealt. Kile ei anna peale sidumist grammigi järele ning pressitud tihkesse palli ei satu liigset õhku, mis võrgu puhul oli paratamatu. Enam ei pea ka kile seest võrku sorteerima, vaid saab kõik ühte korjata. Naljalt ei satu enam sööda sisse ka võrgu tükikesi ning talvel on kilega seotud jääs palli tunduvalt lihtsam avada,” toob kile eelised välja ka Virks.

Case IH RB545 Silage Pack pressi soovitavad mõlemad mehed kõigile neile, kellel on vajadus kiire ja kvaliteetse lahenduse järele pallide tegemisel.

Case IH presse müüb Dotnuva Baltic AS.

Kui soovid lähemalt tutvuda Case IH presside erinevate võimalustega, siis võta ühendust oma piirkonna müügijuhiga või vaata lisainfot SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960