Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 1. oktoober 2019

Kuidas võtta tootmismaast maksimum ja mitte raisata kalleid taimekaitsevahendeid?

Olukorras, kus maailma rahvastiku arv iga aastaga kasvab ning jõuab prognooside kohaselt 2050. aastaks 9 miljardi inimeseni, on kvaliteetne toit muutumas aina olulisemaks. Toidutootjad, farmipidajad ja põllumehed peavad võtma tootmismaast maksimumi, tehes seda samas ressursisäästlikult. Võtmesõnaks on siin vajaduspõhine põlluharimine, kus saagi eest hoolitsetakse juba taimekasvu varajastes etappides.

Vajaduspõhine põlluharimine ehk NEED Farming põhineb põllukultuuride, põldude ja muude parameetrite muutlikkuse jälgimisel, mõõtmisel ning neile näitajatele reageerimisel vastavalt iga üksiku taime erivajadustele, mitte aga põllu keskmistele näitajatele. Kasutades uusimat tehnoloogiat, minnakse tagasi põllumajanduse põhitõdede juurde, tagades igale taimele hooldamise lähtuvalt tema spetsiifilistest vajadustest.

Vajaduspõhine põlluharimine toob endaga kaasa ressursside optimaalsema kasutamise. Üheks abimeheks on kindlasti Hollandi ettevõtte Agrifac uue põlvkonna iseliikuv taimekaitseprits Condor Endurance II, mis on varustatud uuendusliku NEED Farmingu tehnoloogiaga, mille alla kuuluvad erinevad innovaatilised lahendused. Näiteks elektriline pihustussüsteem StrictSprayPlus võimaldab kompenseerida põllu pööramistel tekkivaid ülekulusid. Uuenduslik lahendus vähendab pööramisel automaatselt pihustatavat kogust poomi sisemisel poolel ja tõstab seda välimisel poolel, tagades sellega ühtlasema jaotuse. Täpsem jaotumine vähendab kulusid ning suurendab efektiivsust.

Renee Mõttus, Dotnuva Baltic ASi direktor
DynamicDosePlusi täpsus võrreldes tavasüsteemiga on suur, näidates katsetulemusena võitu koguni kuni 61,5%! Katsealune põld oli 17 ha suur ja kulunorm oli 150 l/ha. Asja iva peitub selles, et uus süsteem võimaldab kasutada droonipilte täpseks pritsimiseks, kuna iga pihusti on võimeline automaatselt kogust sujuvamalt muutma.

Dotnuva Baltic ASi direktor Renee Mõttus lisab, et tõepoolest ei oska enamiku teiste pritsitootjate tavapärane ehk conventional-süsteem arvestada pöörangutega ja seepärast ei muudeta automaatselt pritsitava aine koguseid sise- ja väliskurvis. „Kui masin pöörab näiteks vasakule, siis poomi vasak pool peaaegu ei liigugi edasi, keskkoht on tavapärases liikumises, aga parem poomiots liigub palju kiiremini kui poomi sisemine osa ja seepärast on pritsimise kvaliteet ebaühtlane. Meie uue põlvkonna taimekaitsepritsiga on sellised mured lahendatud.”

AiCPlusi integreeritud tehisintellektiga kaamerasüsteem on paigaldatud poomile, kus süsteem töötleb ja analüüsib põllukultuuri, võimaldades ära tunda ja kohelda seda vastavalt juhtpaneelis etteantud kriteeriumitele. Saadud informatsiooni kasutab doseerija DynamicDosePlus doseerimaks igale taimele just talle vajalikku kogust, sest uus süsteem võimaldab sujuvalt reguleerida iga düüsi kogust eraldi, pihustades iga taime vajaliku ainekogusega. „DynamicDosePlusi täpsus võrreldes tavasüsteemiga on suur, näidates katsetulemusena võitu koguni kuni 61,5%! Katsealune põld oli 17 ha suur ja kulunorm oli 150 l/ha. Asja iva peitub selles, et uus süsteem võimaldab kasutada droonipilte täpseks pritsimiseks, kuna iga pihusti on võimeline automaatselt kogust sujuvamalt muutma. Vana süsteemi puhul seda aga teha ei saa, parimal juhul on võimalik iga pihustit kas avada või sulgeda, ent kogust sujuvamaks muuta ei saa. Seega – täpsem pilt võimaldab täpsemalt doseerida,” selgitab Mõttus.

Tänu kompaktsele GreenFlowPlusi pumbasüsteemile ei teki poomi ringlusele ka setteid ega pihustuskolmnurki. Pärast pihustamise lõpetamist jääb pumbasüsteemi vaid maksimaalselt kuni 6 liitrit jääkvedelikku (kadu), mida on oluliselt vähem kui teistel samalaadsetel pritsidel. Uus väljatöötatud lahendus muudab filtrite ja kogu süsteemi puhastamise väga lihtsaks ja hooldevabamaks.

Kasutajasõbralik masin säästab oluliselt põllumehe aega

ASi Dotnuva Baltic ja Agrifac Machinery B.V. koostöös väisas Agrifaci põllupritside Euroopa demotuur tänavu suvel ka Eestit, demonstreerides Red Dot’i disainiauhinnaga auhinnatud Condor Endurance II iseliikuvat pritsi. Katsetajatel jätkus masina kohta vaid kiidusõnu. Kuie PÜ agronoom Marek Aron kiitis masina kasutajasõbralikkust ja ülimat võimekust. „Tegu on väga hea pritsiga. Võin julgelt kinnitada, et see masin vastab tõesti lubatud sisule ning selle võimalused on muljetavaldavad. Palju on mõeldud kasutajasõbralikkusele ja mitmed mugavad lahendused ning automaatselt sooritatavad funktsioonid, nagu näiteks elektriline pihustussüsteem ja kabiinist reguleeritav tilga suurus, muudavad selle masinaga töötamise märkimisväärselt mugavaks ja efektiivseks.”

Marek Aron, Kuie PÜ agronoom
Tegu on väga hea pritsiga. Võin julgelt kinnitada, et see masin vastab tõesti lubatud sisule ning selle võimalused on muljetavaldavad.

Rääkides muu maailma kasutajakogemusest, tõestas Austraalias läbiviidud katse, et AiCPlusi süsteemi kasutamine võimaldab aja- ja kemikaalide kokkuhoidu ligi 93,5%, mis tähendas ainuüksi kemikaalide pealt ligi 150 000 Austraalia dollari suurust säästu. Test tehti 6199 ha suurusel maa-alal ning omavahel võrreldi Condor AiCPlusi 5000-liitrist pritsi tavalise conventional 4000-liitrise pritsiga. Lisaks selgus katsest ka kokkuhoid ajas, sest ühe paagitäiega on võimalik pritsida suuremat pinda ehk selle konkreetse näite puhul tehti 211 veetankimist vähem.

Seega aitavad uued väljatöötatud lahendused kaasa säästlikuma põllumajanduse tekkimisele, väärtustades seejuures põllumehe aega. 36 meetri pikkune poom võimaldab töötada suuremate rajalaiustega, vähendades nii tööaega kui ka pihustusradasid. Tänu spetsiaalselt iseliikuva pritsi jaoks arendatud StabiloPlusi veermikule ja uuele StrictHeightPlusi poomi automaatsele kõrgusele ning balansseerimissüsteemile on võimalik arendada uue Endurance II mudeliga pritsimise kiirust üle 30 km/h, säilitades seejuures jätkuvalt kõrge pritsimiskvaliteedi. Kuna alusraami ülesehitus ja õhkvedrustus tagavad igale rattale võrdse koormuse mistahes olukorras, ei avalda ükski ratas põllupinnale teistest suuremat survet, samuti ei kandu põllu ebatasasest pinnast tulenevad liikumised üle teistele masina osadele nagu paagile, poomile jne.

Agrifac on 1939. aastal loodud ettevõte, mis alustas tegevust pritside tootmisega kartulikasvatajatele. Esimene iseliikuv prits ehitati 1983. aastal. Täna pakub Agrifac kokku viite mudelit pritse: Condor, Condor WideTrackPlus, Condor ClearancePlus, Condor MountainMasterPlus ja Condor Endurance. Pritside paagimahud jäävad vastavalt mudelile vahemikku 3400–8000 liitrit, lähtuvalt vajadusest on pritsid ka erineva rataste vahede ja kliirensiga ning need on mõeldud eri kultuuride pritsimiseks nii siledatel põldudel kui ka kallakutel.

Dotnuva Baltic ASi peamine tegevusvaldkond on põllumajandustehnika müük ja hooldus ning sertifitseeritud seemnete müük. Ettevõte esindab Eestis selliseid tuntud tehnikatootjaid nagu Case IH, Kverneland, Haybuster, Jeantil, Schäffer, Quicke, Wielton, Agrifac ja Siloking.

Rohkem infot: www.dotnuvabaltic.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960