Autor: Põllumajandus.ee • 24. oktoober 2019

Kas uue põlvkonna puhtimisvahenditega on algamas uus roheline revolutsioon?

Üha enam maailmas läbiviidavatest uuringutest kinnitavad, et taimede juurte tervisele tuleb senisest rohkem tähelepanu pöörata. Kuna juurte olukord pole visuaalselt kergesti kontrollitav, seda sageli eraldi ei tehta.
Taimede juurte tervisele tuleb senisest rohkem tähelepanu pöörata.
Foto: Syngenta Eesti

Hinnanguliselt saavad aga 80% taimede probleemidest alguse juurte ja/või mullaga seotud probleemidest. Juurte olukorra parandamisest võib saada võti järgmiseks roheliseks revolutsiooniks (Jonathan Lynch, Penn State ülikool, USA, toim.).

Seemned kannavad endas taimede geneetilist potentsiaali ning tohutul hulgal energiat, mistõttu on nad kahjuritele ja haigustele väga atraktiivsed. Varajane nakatumine taimehaigustesse võib saaki väga palju mõjutada. Tõhusa puhtimisvahendi kasutamisega kaasnev majanduslik võit võib olla kuni 15 protsenti päästetud põllukultuuri, mõnedel juhtudel on see näitaja oluliselt suurem. Näiteks lumiseene suure nakkusfooni korral võib hävida suur osa taimestikust, odra varajane nakatumine odra-võrklaiksusesse võib tähendada kuni 40%-list saagikadu. Seemnete puhtimisega saab taimi varases kasvufaasis haiguste eest edukalt kaitsta. Sobiva puhtimisvahendi valimisel tuleks jälgida, milline on selle toimespekter ning kas see pärsib taimede arengut või mitte.

Viimasel kahel aastal on Eesti turule tulnud kolm Syngenta täiesti uue toimeainega Vibrance puhtimisvahendit – Vibrance Duo, Vibrance Pro ja Vibrance Star.

Uus toimeaine – sedaksaanTM- on SDHI toimeaine, millel on lisaks haigusi tõrjuvale mõjule juurte kasvu märkimisväärselt stimuleeriv toime. Me nimetame seda omadust Rooting Power tehnoloogiaks. Selline lahendus on turul unikaalne. Kui tavapäraselt lisatakse juurekasvu stimuleerimiseks puhisele biostimulante, siis Vibrance puhtimisvahendid teevad selle töö juba osaliselt ise ära. Eriti hästi tuleb Vibrance`i positiivne mõju esile põuatingimustes, sest tugevama juurekavaga taimed on põua suhtes vastupidavamad, saavad mullast paremini toitaineid kätte, talvituvad paremini ning on juure- ja varajaste lehehaiguste suhtes vastupidavamad. 2018. aasta põuasel aastal oli Baltic Agro ja Kuusiku katsekeskuse korraldatud katses Vibrance Duo`ga puhitud variandis osadel taimedel juba varases kasvufaasis suurem ja pikem juuremass, mis andis tulemuseks 500 kg/ha suurema saagikuse ning 75 eurot suurema puhastulu.

Vibrance puhtimisvahendite keskmeks on Syngenta toimeainete fludioksoniili ja sedaksaani kombinatsioon. Kui fludioksoniil (Syngenta Maxim toodete toimeaine) on tuntud oma tugeva toime poolest juuremädaniku (Fusarium) ning lumiseene (Microdochium nivale) vastu, siis koos sedaksaaniga saavutatakse lumiseene vastu topeltkaitse. See on tähtis, sest lumiseen on meie piirkonnas põllul alati olemas ning selle resistentsuse probleem on süvenev. Me julgeme väita, et Vibrance puhtimisvahendid on ühed paremad lumiseene vastased lahendused turul. Sedaksaan on lisaks üks väheseid toimeaineid, mis on tõhus Rhizoktonia poolt põhjustatud tõusmepõletiku vastu. Seen nakatab paljusid erinevaid kultuure, on mullas peaaegu alati olemas ning selle tekitatavat kahju sageli alahinnatakse. Nende kahe toimeaine kombinatsiooni eripära seisneb lisaks selles, et taimede areng ja tärkamine pole häiritud. Vastupidi – nagu eespool mainitud, on taimede juurte areng tänu toimainete biokeemilistele omadustele märkimisväärselt jõudsam.

PANE TÄHELE!

31. oktoobril ning 1. novembril kutsub Syngenta kõiki taimekasvatajaid ning taimekaitsega seotud nõustajaid ja teadlasi seemnete puhtimist käsitlevale seminarile „Kas juurte tervise hoidmisest saab alguse järgmine roheline revolutsioon?“.

Seminaril otsime vastuseid seemnete puhtimise ning varase taimekaitsega seotud probleemidele. Muuhulgas käsitletakse seemnete ja koristusjääkidega ning mullas levivaid teraviljahaiguseid, räägitakse puhtimise kvaliteedist, selle tähtsusest ning erinevatest puhtimisvahenditest. Kuulda saab Euroopa kogemusest, tulevikusuundadest, kuid ka sellest, mida on viimasel neljal aastal Eestis tehtud puhtimise kvaliteediproovid näidanud.

SEMINARIDELE SAAD REGISTREERUDA (31.10) SIIN JA (01.11.) SIIN.

Mõlemad nimetatud toimeained töötati välja ja neid kasutatakse ainult seemnete puhtimiseks. Neid ei kasutata kasvuaegselt lehehaiguste vastu kasutatavates fungitsiidides, mis tähendab, et haigusresistentsuse tekke oht on viidud miinimumini. Kõigi Syngenta puhtimisvahendite valmistamisel kasutatakse uuenduslikku tootmistehnoloogiat 'Formula M'. Selle komponendid tagavad teravilja ühtlase katvuse puhisega ning kindla püsimise seemne küljes, mis omakorda vähendab tolmavust. See tähendab, et Syngenta puhtimisvahendite kasutamine on ohutum ja keskkonnasõbralikum.

Milliseid eeliseid annab Vibrance puhtimisvahendite kasutamine:

•Lai toimespekter – kaitse lumiseene, risoktonioosi, tüfuloosi, juuremädanike, nõgede, helelaikuse tekitaja septoria, odra-triiptõve jne eest.

•Unikaalne juurte kasvu stimuleeriv toime, millega tagatakse suurem saak – toode teenib ennast ise tagasi.

•Samu toimeaineid ei kasutata kasvuaegselt kasutatavates fungitsiidides – kaitse resistentsuse tekke vastu.

•Vibrance Duo sobib kasutamiseks nisul, rukkil ja tritikalel, Vibrance Pro ja Vibrance Star nisul, rukkil, tritikalel, odral ja kaeral.

•Iga-aastane kvaliteedikontroll Eesti suuremates puhtimiskeskustes aitab tagada, et Syngenta toodete kasutamisel on puhtimine korralikult tehtud.

Lõpetuseks tuletame meelde, et seemnete puhtimine on üks soodsamaid ja keskkonnasäästlikemaid taimehaiguste tõrjumise viise ning sellega kaitsete teraviljataimi paljude seemnete ja mullaga levivate haiguste eest. Puhtimisvahendi kaitsev toime tähendab kasvuhooajal sageli vähenenud pritsimiskordi fungitsiidiga ehk kokkuvõttes majanduslikku kokkuhoidu ja keskkonna säästmist. Kaitstes taimi varases kasvufaasis, lood aluse hea saagi saamiseks.

Uuri lisa Syngenta kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960