Autor: Põllumajandus.ee • 25. märts 2020

Input – taliteraviljade esimese ringi haigustõrjeks hädavajalik

Pärast sooja ja niisket talve on haigustekitajad taliteraviljapõldudel väga hästi säilinud ja ootavad agressiivseks edasiseks nakatamiseks vaid õiget soojust ja niiskust. Nakatumine haigustesse sai tegelikult alguse juba pikalt kestnud sügisel ning täna on põldudel leida taimede alumistelt lehtedelt kahjustunud lehekudet, haiguslaike ja haiguste puhkeolekus eoseid.
Input – taliteraviljade esimese ringi haigustõrjeks hädavajalik
Foto: Bayer

Kõige enam leiab haigustunnuseid talinisu põldudelt, eriti just otsekülvi põldudelt ning neilt põldudelt, kus eelviljaks oli nisu või muu teravili. Talinisu põldudel võib juba täna ennustada helelaiksuse, fusaarium seente poolt põhjustatud võrsehaiguste ja jahukaste peatset levikut. Sügisel nakkunud silmlaiksus aga näitab tõelist kahjustuse ulatust alles viljapeade loomisfaasis – samas tõrjuda saab seda haigust võrsumise lõpust kuni teravilja 2. kõrresõlme faasini. Rukki, tritikale ja taliodra põldudelt on leida sügisest pärit jahukaste märke ning peagi ohtlikuks võivad muutuda äärislaiksus ja odra-võrklaiksus.

Esimene haigustõrje paneb aluse kogu hooaja õnnestunud haigustõrjeprogrammile, seetõttu tuleb juba praegu olla valmis ja taimekaitseplaani valida esimesse ringi fungitsiid, mis oleks tugev nii juba sügisel nakkunud haigustekitajate hävitamiseks kui uue agressiivse nakkuse peatamiseks. Sel aastal on esimene haigustõrje taliteraviljapõldudel määrava tähtsusega, sest varasemalt pole olnud varakevadel ja nii kasvu alguses teraviljal leitavad nii silmnähtavad haigustekitajate märgid.

INPUT on konkurentsitult tugevaim teraviljafungitsiid, mis on just mõeldud kasutamiseks teravilja esimeses haigustõrjeringis. Input´i tugevuseks on täielik tõrjespekter kõigi varakult levivate teraviljahaiguste vastu, sealjuures Input on turul müüdavatest fungitsiididest ainus, mis töötab tõeliselt teravilja silmlaiksuse vastu. Oluline on, et esimese ringi fungitsiid tõrjuks korraga efektiivselt mitmeid haigusi, sest haigustel esineb taimelehtedel samuti konkurents – tõrjuda tuleb korraga kõik, sest jättes mõne haiguse tõrje väheseks, saab see teiste haiguste hävinedes agressiivsust juurde.

Input sobib kasutamiseks kõikidel taliteraviljapõldudel ning tõrjub efektiivselt jahukastet, silmlaiksust, helelaiksust lehtedel, kõrreliste võrklaiksust ja äärislaiksust. Input mõjub juba olemasolevatele haigustekitajatele ning samal ajal liigub süsteemselt taimes ja kaitseb uusi taliteraviljalehti ja -võrseid uute nakkuste eest.

Input on tugevaim lahendus taliteraviljapõldudel sel kevadel. Esimene haigustõrje on vundament kogu haigustõrjeprogrammile ja paneb aluse saagi moodustumisele. Lisainfo leiad SIIT.

Input kuulub Bayer´i 2020.aasta kampaaniatoodete nimekirja. Iga liiter loeb ja võib tuua Sulle auhinna! Kampaaniast loe täpsemalt SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960