Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 28. aprill 2020

Saksa masinatootja Amazone: usaldasime oma adra testimise Jatiina spetsialistidele

Eesti põllumehed on tubliduses tuntud ka väljapoolt kodumaad – seda näitab Saksamaa põllutöötehnikatootja Amazone usaldus lasta oma uusi tooteid testida just nimelt Eesti põldudel. Koostöö taga on Eestis Amazone ja Krone põllutöömasinaid esindava Jatiina OÜ tegevjuhi Jaanus Põldmaa aastakümnete pikkune koostöö Saksamaa partneritega.
Amazone testib alati oma masinaid erinevates oludes, et arendada võimalikult vastupidavaid tooteid

„Uute masinate valmistamise viise on üldjuhul kaks: soodsam ja kiirem on neid luua arvutiprogrammides, arvutada tugevus ja vastupidavus valemitega ning loota, et hea masin ongi valmis. Paremad ja kvaliteetsemad põllutöömasinad valmivad aga ikka läbi reaaltingimuste katsetamise,” selgitab Põldmaa. „Ja need tingimused peavad olema võimalikult rasked! Kuna Amazone on Saksamaa ettevõte ja sealsete põldude tingimused ei ole teatavasti Eesti omadega võrreldavad, palus tehas meil kui heal partneril oma uut atra katsetada. Ja meil on heameel aidata kaasa tugeva toote sünnile!”

Amazone testib alati oma masinaid erinevates oludes, et arendada võimalikult vastupidavaid tooteid. Seni on enamasti proovitud põllutöömasinaid Inglismaa ja Šotimaa põldudel, mille pinnas on sarnaselt Eestile väga raske ja kivine. „Saame tehase juhtkonnaga väga hästi läbi, nende jaoks on oluline, et Jatiina pole mitte ainult põllumajandusseadmete müüja, vaid harime reaalselt ise ka põldu ning oleme põllumehed. Nad hindavad meie kui partneri professionaalsust ja kaasamõtlemise võimet kõrgelt,” räägib Põldmaa.

Ta lisab, et tehase jaoks on väga tähtis ka Eesti inimeste keskmisest kõrgem digiteadlikkus – testitava adra kohta saab tagasisidet anda ja küsimusi esitada otse põllult videokõne või piltide teel. Kõrgelt hinnatakse ka Jatiina spetsialistide tehnilise saksa keele oskust.

Eestis Amazone ja Krone põllutöömasinaid esindava Jatiina OÜ tegevjuht Jaanus Põldmaa
Foto: Gertrud Alatare

Jatiina on ainulaadne põllutöömasinate müüja, sest seal töötavad inimesed on ise praktikud-põllumehed. „Meie inimesed on kas ise põllumajandustootjad või põllumeeste peredest, neil on olemas see praktiline kogemus, mis on põllumajandustehnika müügi ning hoolduse juures äärmiselt vajalik. Ülikoolis võib ju käia, kuid seadmete hooldusprobleeme suudab lahendada ikka ja ainult praktik, kes ise nende masinatega on reaalselt tööd teinud,” ütleb Põldmaa.

Jaanus Põldmaa nendib, et uute seadmete katsetamine on põnev ja hariv. „Oleme varasemalt testinud teraviljakülvikut. Kui see siis esimesel aastal ära viidi ja kevadel uuendatud kujul kätte saime, oli uus versioon vanast oluliselt tugevam! Adraga on samamoodi: kuna meil on palutud seda võimalikult rasketes oludes testida, siis saime juba esimesel päeval mõned detailid masina küljest lahti. Nüüd aga peab olema ikka kivi väga suur, et selle taha haakides midagi juhtuks!”

Jatiina on katsetanud ka Saksamaa juhtiva söödakoristustehnika tootja Krone toodangut. Aastaid tagasi toodi Eestisse press, millega klient soovis teha 30 000 rulli aastas. Tehas aga arvas, et selle pressi eluiga ongi ehk 30 000 rulli... Igatahes sai klient aastaga oma nõutud rullid tehtud ja sügisel saadeti press tagasi tehasesse uuenduskuurile. Rahul olid nii klient, tehas kui ka edasimüüja Jatiina.

Veebruari alguses loodud ettevõte Jatiina OÜ esindab Eestis põllumajandustehnikatootjaid Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH & Co ning Amazone. Jatiina osanikud on Amazone-Werke ning eestlastest juhatuse liikmed Jaanus Põldmaa ja Tõnis Põldmaa, kellel on Amazone põllumajandustehnika pikaajaline müügikogemus ning kes teavad põhjalikult Eesti tehnikaturgu ja -kliente.

Vaata ka www.jatiina.eu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960