Autor: Põllumajandus.ee • 23. märts 2021

Kliendikogemus: Amazone Ceus põimagregaat võimaldas aastaga külvata 150 hektarit rohkem

Foto: Jatiina OÜ
Põlvamaal piima tootmise, tõuloomade ja teraviljakasvatusega tegeleva Kaska-Luiga talu koosseisu kuuluv Hurmi Agro OÜ soetas eelmisel aastal Amazone põimagregaadi Ceus, et kindlustada õigeaegne ning senisest efektiivsem töötegemine.

Hurmi Agro juhi Marek Kruusla sõnul tehakse põllumajanduses investeeringuid masinatesse ja seadmetesse, et kujunduslikult öeldes aega osta. „Vajame uusi tõhusaid masinaid, et saavutada väga häid tulemusi piiratud aja jooksul, sest põllumajanduses peavad saama kõik tööd tehtud õigel ajal. Uus põimeagregaat kindlustab, et taliraps ja muud kultuurid saavad ettenähtud ajal maha, et saavutada järgmisel aastal häid tulemusi.”

Masinat valides pikalt ei mõeldud. „Olen varasemalt kokku puutunud paljude ettevõtete toodanguga ning kodutöö oli meil igati tehtud,” nendib Kruusla. Eks valikul mängis muidugi suurt rolli ka masinamüüja Jatiina OÜ pikaajaline kogemus Amazone toodete müügieelse konsultatsiooni ja järelhooldusega. „Teadsime, et Amazonel on uus masin tulemas ning olin juba seda nägemata-proovimata otsustanud, et just selle ostame. Amazone toodang on ülimalt kvaliteetne ja see on kindla peale minek, kasutame ka näiteks nende järelveetavate püttidega ja tavalist kõrrekoorelit. Ja nii ongi – sügisel suutsime külvata üle 2600 hektari peale 150 hektari rohkem! See näitab, et tegemist on õigustatud tehinguga.”

Jatiina OÜ müügikonsultant Marko Kukk: Meie masina kasuks rääkis eelkõige see, et Marekil oli juba hea kogemus Amazone tüükultivaatoriga Cenius ja hetkel on kasutusel ka kolm Amazone Catrost. Et kahe hea masina tööd korraga teha, saigi otsustavaks Ceus.

Kruusla lisab, et hetkel pole plaanis mullatöö- ja põlluharimisriistadesse uusi investeeringuid teha, kuid tõenäoliselt tuleb lähiaastatel panustada liikurmasinatesse ja traktoritesse.

Foto: Jatiina OÜ

Talu on loomakasvatusega tegelenud aastast 1991, peamine suund on toorpiima tootmine ja tõuloomade müük, sekundaarne on tera- ja õliviljade kasvatus. „Kõik see, mis on enda võimuses, on väga hästi. Kõik, mis ei ole meie võimsuses, on halvasti,” nendib Kruusla. „Näiteks piimahind ja selle kujundamine ei ole meie võimuses ning sellega ei ole hästi. Aga suuremas kontseptsioonis oleme rahul, sest üks tegevus toetab teist ja viimasel aastal tulime oma majandusnäitajatega kenasti nulli. Edasise ennustamine on aga nagu pokkerimäng.”

Ceus seob ühte masinasse võimeka sügavkobesti ja kõrrekooreli

Saksamaa põllutöömasinate tootja Amazone kõige uuem sügavkobesti ja kõrrekooreli põimagregaat Ceus on tugevate piide ja kahe rea ketastega masin, mis kobestab maa ja segab põhu samal ajal korralikult mullaga segamini. Amazone ja Krone põllutöömasinate esindaja Jatiina OÜ tegevjuhi Jaanus Põldmaa sõnul on Ceusil senisest parem piide asendite süsteem, tugevdatud raam ja parendatud transpordiosa.

Ta lisab, et Eesti põllumehed on taasavastanud kündmise, ent samas leiavad paljud, et kive on põldudel väga palju, mis segab maa kvaliteetset harimist pärast viljakoristust ja enne külvi. Siin tulebki appi põimmasin, sest lihtsalt ketastega maaharimisel saa minna piisavalt sügavale ning tavalised tüükultivaatorid või sügavkobestid ei tee samuti seda tööd vajalikul määral ära.

Foto: Jatiina OÜ

Järelveetav mullaharimise põimagregaadi Ceus-2TX töölaius on 4–7 meetrit, ketaste töösügavus 5-14 cm ning piide töösügavus kuni 30 cm. Tegemist on kõige paindlikuma mullaharimismasinaga, mis on mõeldud nii kõrrekoorimiseks kui ka pinnase töötlemiseks, sügavkobestamiseks, külviks ettevalmistamiseks ning eelkõige suure orgaanikasisaldusega töödeks. Kombineerides pindmiseks mullaharimiseks mõeldud kõrrekooreli kasutuse piisegmendi sügavkobestamisega, on Ceus ideaalne mullaharimisseade põllumeeste jaoks, kellel tuleb mulda viia väga palju orgaanilist massi või kes soovib kobestada väga paindlikult ühe ja sama seadmega nii pindmiselt kui ka sügavalt. Töökiirustega 8–15 km/h saab töödelda suuri pindasid.

Eespool asetsev hüdraulilise töösügavuse reguleerimisega kettasegment purustab väga hästi orgaanilist massi, lõigates ja segades intensiivselt maapinnal olevaid saagijääke. Samal ajal tekib ülemisse mullakihti peeneteraline struktuur. See loob optimaalsed tingimused kõdunemiseks ning teisalt väga head idanemis- ja tärkamistingimused. Kettasegmendi töösügavust saab reguleerida ja piisegmendi maksimaalse töösügavuse korral saab kettasegmenti ülemises asendis ka täielikult inaktiveerida.

www.jatiina.eu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960