Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 15. juuni 2021

Suviviljade haigustõrje

Kätte on jõudnud aeg, mil põhiliseks taimekaitsetöödeks teraviljadel on taimehaiguste tõrje. Suviviljad kasvavad jõudsalt ja tasub mõelda, kuidas kaitsta kultuure erinevate taimehaiguste eest.

Haigustõrje kõige tähtsamaks eesmärgiks on hoida kultuur taimehaigustest puutumatuna kogu kasvuperioodi vältel ning sellega koos parandada taime füsioloogiat. Äärmuslikud ilmaolud, mis on tingitud varasemast liigniiskusest, temperatuuride vaheldumisest ja hilisemast põuast, on seadnud kultuurtaimed raskesse olukorda.

Järjest rohkem leiame suviotradel levimas jahukastet, ääris- ja võrklaiksust ning keerulisest ilmast tingitud füsioloogilisi laiksusi.

Jahukaste, võrseid ja lehti kahjustavate haiguste vastu soovitame T1 pritsimises kasutada fungitsiidi – Input ja Input Triple.

Input ja Input Triple sobivad teravilja esimese haigustõrje pritsimisringi fungitsiidiks, sest tõrjuvad väga efektiivselt just taimekasvu esimeses pooles levivaid haigusi: võrklaiksus, äärislaiksus, helelaiksus, jahukaste ja roostehaigused.

Inputi kulunorm teraviljadele on 0,8-1,0 l/ha ning kulunormi valikul soovitame lähtuda taimiku tihedusest, saagipotentsiaalist ning eelviljast.

Input Triple kulunorm teraviljadele on 0,75 l/ha ning sobib eriti hästi kasutamiseks jahukasteõrnade suvinisu ja varase odra sortidele esimeste haigustekitajate tõrjumiseks.

Oluline fakt on, et tegemata või hilinenud haigustõrje tõttu võib jahukaste kaasa tuua teravilja saagikadu kuni 20% ning laiksuste tugeva nakkuse korral isegi kuni 40%.

Teiseks suviteraviljade haigustõrjeks ehk T2 pritsimiseks on parim valik kasutada fungitsiide, mis omavad lisaks tugevale haiguste tõrjele ka taimefüsioloogiat parandavat toimet. Bayeri tooteportfellist soovitame kasutada Xpro formulatsiooniga tooteid milleks on Ascra Xpro, Variano Xpro ja Siltra Xpro. Xpro toodetega pritsimise järel tugevneb taime füsioloogiline tervis – taimed on rohelisemad, lehepind suurem ja klorofüllisisaldus kõrgem. Xpro tooted kaitsevad odrataimi füsioloogiliste lehelaiksuste eest. Füsioloogilised lehelaiksused ei ole põhjustatud haigustekitajatest, vaid spetsiifilistest ilmastikutingimustest, nagu nt intensiivne päikesekiirgus või kuiv ja kuum ilm.

Ascra Xpro’d soovitame kasutada suviteraviljadest eriti suvinisudel. Nisu-pruunlaiksus on praegu agressiivselt levinud talinisudel, kuid suvinisude põlde tuleb samuti hilisemas faasis seirata.

Variano Xpro’d soovitame kasutada suviteraviljadest eriti suviotradel, mis kaitseb taimi erinevate lehti kahjustavate haiguste, kui ka füsioloogiliste lehelaiksuste eest.

Siltra Xpro’d soovitame kõrge saagipotentsiaaliga põldudele, kus on eesmärgiks pikaajaline kaitse ja kestev toime haiguste vastu.

Eesti ilm on hetilik ja tuleb olla valmis nii vihmaks kui põua perioodiks. Pikalt kuivad ja kuumad tingimused võivad tugevasti pidurdada taimede arengut, eelkõige võrsumist. Kui kultuurid on saanud põuast tingitud kahjustusi, siis on need potentsiaalsed kohad haigustekitajate sisenemiseks. Fungitsiidide abil on võimalik maksimaalselt kindlustada põldude saagipotentsiaal. Õigesti valitud toode, pritsimise ajastamine ja kulunorm määravad fungitsiididest saadava kasumlikkuse.

Lisainformatsiooni saamiseks pöörduge Bayeri esindajate või edasimüüjate Baltic Agro AS, Scandagra Eesti AS, Linas Agro OÜ, Põllumeeste ühistu KEVILI poole.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960