Autor: Stokker • 5. veebruar 2022

Põhjamaade tippkvaliteet uues kuues – koos esimese hooaja kogemustega

Möödunud hooajast alates on põllumeestel kogu Baltikumis võimalik valida veel ühe täiesti uue laia sortimendiga haakeseadmete kaubamärgi tooteid. Nimelt on nüüdsest Balti turul KUBOTA ametlikult „full-liner“. See tähendab et lisaks traktoritele saavad kliendid sama kaubamärgi all soetada laia tootevalikut põllumajanduslikke haakeseadmeid läbi kõigi Stokkerite põllumajandusesinduste nii Eestis, Lätis kui Leedus.

Kõik Kubota haakeseadmed toodetakse Eesti põllumehe jaoks väga tugeva maine ja pika ajalooga Kverneland Grupi tehastes. Seal toodetavad haakeseadmed on paljude aastate jooksul ennast tõestanud kui ühed kõige sobivaimad ja töökindlaimad põhjamaistesse oludesse.

Kuna kevadest alates oleme juba müünud ja tarninud üsna mitmekülgset valikut söödavarumistehnikat ja hooldusniidukeid, siis on sobilik siinkohal teha ka väike ülevaade juba müüdud ja müüdavatest toodetest ning senistest kasutuskogemustest.

Viimane aasta on erakorraliste hinnatõusudega paistnud silma paljudes valdkondades, sealhulgas ka põllutöömasinate osas. Siinkohal on hea mainida, et mitmeid masinaid on kevadiste üliheade hindadega veel laost saada – hinnad ei muutu enne, kui olemasolevad laomasinad on müüdud.

Hooaega lühidalt kokku võttes, siis eriti hästi on turul vastu võetud just Kubota uued niidukid ja väga palju positiivset tagasisidet on saanud ka Kubota jäätmaaniidukid, millest Eesti lao kevad-suvise hooajaga täiesti tühjaks müüsime ja naaberriikidest veel juurdegi pidime hankima. Samuti on hästi läinud nii kaarutite kui vaalutitega. Eesti põllumehe jaoks on hea ka see info, et sisuliselt on võimalik arvestada kogu Baltikumi laoga – eri riikides olevad masinad on sarnase varustusega ja kõigile saab ka eestikeelsed kasutusjuhendid. Ehk siis näiteks kui meil Eesti kodulehel on masinal kampaaniahind, aga laoseis seda ei näita, tähendab see seda et toode on olemas kas Lätis või Leedus ja soovi korral võimalik üsna kiiresti kohale toimetada. Soovitame julgelt kogu pakutavat sortimenti vaadata ning juba praegu panna paika plaanid uueks söödavarumishooajaks – see aitab vältida ootamatusi ja kiirustades tehtud otsuseid keset uut hooaega, samuti seekord ka päris palju võita hinnas.

Esimese hooajaga on meil tekkinud ka referentskliente, kes on ostnud mitu erinevat Kubota haakeseadet korraga. Ühel juhul soetati lausa 5 erinevat masinat ühte farmi – soovi korral on võimalik selliseid kliente koos külastada ja näha mitmeid masinaid koos juba tööprotsessis, et teha korralikult läbikaalutud investeerimisotsus.

Alljärgnevalt toome teieni põhjalikuma ülevaate Kubota söödavarumistehnika kogu sortimendist.

Niidukid

Kubota liblikniiduki komplekt DM3087

Kubota tootevalik hõlmab niidukitest praktiliselt kõike, sh ilma muljurita, muljuriga ja liblikniidukid. Töölaiustest alates 1,7m kuni liblikniiduki komplektide 10m niidulaiuseni välja. Sortimenti kuuluvad ka järelveetavad kuni 3,6m niidulaiusega 8000-seeria niidukid, aga ka 4m laiused DM3040 rippes taganiidukid. Tippmudel DMC63100 Vario võimaldab kuni 10,2m niidulaiust, kuni 400mm hüdraulilist ülekatte ja enamus teiste funktsioonide reguleerimist otse terminalist, isobus juhtimist ning GPS-l põhinevat GeoMow automaatset jälgimissüsteemi.

Üks oluline läbiv joon, mis eristab kõiki Kubota niidukeid teistest turul pakutavatest, seisneb tema niidulati ehituses: kõik Kubota niidukid on kolmnurksete niiduketastega, igaüks varustatud 3 noaga. Niidukettaid on alati paarisarv ja need on paarikaupa vastassuunas pöörlevad – see tagab suure ülekatte ja väga puhta niite.

Kubota tippmudel, muljuriga liblikniiduki komplekt DMC63100 Vario

Kuid niidukite ehituses on ka palju muud olulist, mis praktikas heakskiitu leidnud Kverneland Grupp pikaajalise arendustöö tulemusena. Kõik Kubota niidukid on varustatud töökindla vedrusüsteemiga löögikaitsega, alates 2000. seeriast kõik nö lähteasendisse automaatselt tagasiliikuva non-stop löögikaitsega. Alates 3000.seeria niidukitest tagab keskvedrustus ühtlase kaalujaotuse kogu niidulaiuses ning kiire ja täpse kohandumise maapinna kontuuridega, lisaks paljudel mugavalt valitav kahekiiruseline jõuülekanne (540 ja 1000 p/min või ka 750 ja 1000 p/min), tagades paindlikuma ja ökonoomseima kasutuse erinevate traktorite puhul.

Muljurita esiniidukid paistavad silma oma suurepärase enam kui 600mm üles-alla liikuvuse poolest, samuti võimaldavad külgsuunalist liikumist 17 kraadi ulatuses. Muljuriga DMC7000 seeria niidukid on 3D vedrustusega ja võimaldavad lausa 24 kraadi ulatuses külgsuunalist liikumist ning suurepärast kuni 700mm üles-alla liikumisulatust.

Kubota niidukite niidulatid on tugevad täiskeevis korpusega ja tänu Kubota laagrite ja jõuülekande eridisainile (pikkade kurviliste hammastega hammasrattad) on kõigile mudelitele iseloomulik väga väike jõutarve ja madal müratase. Täielikult keevitatud ja kattuvate C-kanalitega niidulatt on jäiga ja tugeva konstruktsiooniga, mis annab niidulatile väga hea vastupidavuse. Oma töölaiuse ja tootlikkuse kohta on niidukid massilt kerged, mis omakorda tähendab väikest jõutarvet ja väiksemaid kütusekulusid niidutöödel. Kubota niidulati suur õlimaht tagab madala töötemperatuuri tõhusaks õlijahutuseks ja kogu niidulati määrimise. Kõik niidukid on hüdrauliliselt transpordiasendisse liigutatavad ja seejuures säilitavad transpordil ideaalse raskuskeskme ja stabiilsuse. 2000. seeria niidukid on ka ideaalsed nõlvade ja kraavikallaste niitmiseks, võimaldades töönurka -35/+35 kraadi.

Kubota 4032S seeria esiniidukil on FlexiSwath vaalutehnoloogia, mis võimaldab esiniiduki vaalu kujundada otsatigude ja spetsiaalsete külgplaatide abil, et traktor ei tallaks juba niidetud massi. Võimaldab erinevaid vaalu laiuseid, kusjuures massi ei lohistata mööda maapinda ega segata pinnasega, vaid liigutatakse õhulisse ristkülikukujulisse vaalu, kus see kuivab palju kiiremini ja nii on seda ka pärast lihtsam koristada. Erinevalt mõnedest konkureerivatest lahendustest lisab Kubota lahendus niidukile väga vähe kaalu ja seda on lihtne ja kiire ümber seadistada. Ka sellist mudelit on sel hooajal Eestis juba müüdud.

Jäätmaaniidukid

Kubota põllumajanduslik külgnihkega jäätmaaniiduk töölaiusega 2,8m SE7280L

Kubota jäätmaaniidukite valikus on kokku üle 50 erineva mudeli, mis on peamiselt jaotatud oma töölaiuse, võimsustarbe ja lõikenugade tüübi alusel. Kõiki mudeleid on võimalik valida kas universaalsete või kivisematele pinnastele sobivate haamerteradega. Töölaiuste vahemikud 1,5 – 4m. Enamus mudeleid on saadaval offseti ehk külgnihkega 500-550 mm. Traktoritele alates 25 kuni 260hj.

Teistest enim eristub SE2000P seeria, mille näol on tegu ka suurepärase kraavikallaste ja nõlvaniidukiga, offsetiga kuni 1250mm, seadistatava töönurgaga +90/-65°, võimaldades valida ka horisontaalset töönurka 30-125 kraadi vahel.

Kõik mudelid on varustatud kaitsvate ja maapinda kopeerivate libistaldade ja tagarullikuga, viimane mõnel juhul ka valikvarustusena. Suurematel SE7000 ja SE8000 seeria põllumajanduslikel mudelitel on võimalik valida ka lisana tugirattaid.

Ülekandeks on enamus juhtudel töökindlad ja hooldevabad automaatpingutusega V-rihmad. SE4000 ja SE6000 seeria niidukid on multifunktsionaalsed ja sobivad kasutamiseks nii esi- kui tagarippes. Komplekt vastulõiketerasid on kõigil kaasas juba standardvarustuses, aga soovi korral saab eriti puhta niidutulemuse saavutamiseks tellida ka lisakomplekti vastulõiketerasid. Universaalsemaks teeb Kubota jäätmaaniidukid ka see, et ajam on paljudel mudelitel valitava kiirusega 540 või 1000 p/min.

Kaarutid ja vaalutid

Kubota kaaruti TE10514C töölaiusega 13,3m

Kubota tootevalik hõlmab kokku 23 vaaluti ja ligi 20 kaaruti mudelit. Masinad paistavad silma oma tootlikkuse ja töölaiuse kohta kerge kaaluga ja väga madala võimsustarbega.

Kaarutite kerge, aga samas väga tugev raami konstruktsioon ja hooldevabad ülekanded profiseeria mudelitel kindlustavad pikaealise ja muretu töö. Ka CompactLine odavama otsa mudelitel on ülekanded kergesti ligipääsetavad ja hooldatavad. Vibratsioonileevendid ja töönurga reguleerimine on kõigil mudelitel standardvarustuse osa. Vedrupiid on kvaliteetsest ja tugevast materjalist, pooli läbimõõduga min 68mm. Piide kinnituspind on tasapinnaline, mitte kumer, mistõttu püsivad piid kenasti paigas, samuti on soovi korral väikese lisaraha eest kõigile mudelitele võimalik soetada ka piide kaotsiminekut vältivad turvaklambrid. Pii töönurk on kolmnurkse vaheseibiga 3-astmeliselt lihtsalt reguleeritav. Samuti on piivarre töönurk lihtsalt seadistatav ilma tööriistu kasutamata.

Kaaruti TE10514C on vaatamata oma suurele töölaiusele väga kompaktseks kokkuklapitav – välimised rootorid klapitakse etteulatuvalt kokku ja toetatakse kanderaamile

Originaalsed HexaLink ühendused võimaldavad kaaruteid väga kompaktselt kokku klappida ning

U-ühendused tagavad väga täpse ja töökindla jõuülekande. Kaaruteid on tootnud Kverneland Grupi tehased tänaseks juba 50 aastat ja selle ajaga on neid müüdud üle 750 000 masina.

Vaalutite valikust leiab 8 mudelit 1 rootoriga töölaiuses 3,2-4,7m, 5 äärevaaluti mudelit töölaiustega 6,5-7,85m, 7 keskvaaluti mudelit töölaiustes 6,4-9m ja 3 suurfarmidele sobivat 4 rootoriga masinat töölaiustes 10-15m.

Kubota 4 rootoriga vaaluti RA4515 töölaiusega kuni 15m

Nagu ka kaarutid, nii on ka vaalutid konstrueeritud väga tugeva alusraami disainiga, ning samas kõrge kliirensiga. 2 rootoriga RA2590 võimaldab kergesti vaalutada ca 10 ha tunnis. Kubota vaalutid paistavad teiste seast silma oma kompaktsete transpordimõõtudega ja oma töölaiuse kohta madala võimsustarbega, samuti väga hea manööverdamisvõime poolest. Analoogselt kaarutitega on soovi korral võimalik soetada piide kaotsiminekut vältivad turvaklambrid. Enamus ülekande sõlmi on hooldevabad ja disainitud pikaealiseks kasutamiseks ning intensiivseks tööks. Piide disaini puhul on oluline aru saada, et tänu ettepoole painutatud pii alumisele osale tõstetakse hein üles, mitte ei lohistata seda mööda maapinda. Pii raskuskese on suunatud otse piivarre alla, mis tagab selle et piiotsad ei kraabi maapinda ega saasta sööta mullaosakestega. Piivarre otsad on disainitud nurga all, mis tagab parema tootlikkuse ning tasapinnalised ja ühtlase kujuga vaalud.

Mudelid RA2071 ning RA2070 Evo ja Vario omavad suurepärast TerraLink maapinna kopeerimise süsteemi ning RA2071 Vario esirootori külgnihke võimalust.

Vaaluti RA4515 on roolitava kandva sillaga ja rootorid 360 kraadi pööravate tandem-tugiratastega
Foto: Lars Mikkelsen C

Pressid ja kombipressid

Kubota tootevalikus on nüüdsest esindatud täisseeria tavapresse ja kombipresse kõigi erinevate silo-ja heinatööde jaoks ning erinevaid koormusi silmas pidades – fikseeritud kambrimahuga 7 tavapressi ja 3 kombipressi mudelit, muutuva kambrimahuga kokku lausa 12 erinevat tavapressi ja 4 kombipressi mudelit. Kõige suuremate uudistena on alates tulevast hooajast seeriatootmises ja võimalik tellida täiesti uut fikseeritud kambriga premium seeria silopressi BF3500 ja maailmas ainulaadset täiesti non-stop fikseeritud kambriga FastBale kombipressi, millele tootlikkuselt ja töökiiruselt ei ole vastast.

Kubota fikseeritud kambriga rullipress BF3255

Fikseeritud kambriga tavapressid on valikus 3 erineva kambritüübiga: varb-kettelevaator kombineerituna valtsidega ning täisvaltsidega 17 valtsiga pressikamber, uus BF3500 juba 18 valtsiga. Juba ajalooliselt on Kverneland Grupi tehastes toodetud pressid silma paistnud oma suurepärase rulli kvaliteedi ja tihedusega ning töökindla PowerBind sidumissüsteemiga. Kõiki mudeleid on võimalik tellida ISOBUS valmidusega, kombipressidel on see standardvarustuses. Palju heakskiitu on kasutajatelt saanud patenteeritud parallelogrammliigendi põhimõttel allalastav põhi. See teeb võimalikest ummistustest vabanemise eriti kiireks ja lihtsaks, kuna allapoole liigub ka põhjaplaadi esiosa. Fikseeritud kambriga pressid on kõik varustatud automaatse keti määrdesüsteemiga ja kõik täisvaltsidega mudelid on valtsilaagrite keskmäärimissüsteemiga.

Täisvaltsidega ja muutuva kambriga pressid on kõik varustatud laia 2,2m koguriga. Muutuva kambriga pressid on valikus kas kuni 1,65 või 2,00 m kambriläbimõõduga, minimaalne rulli läbimõõt 0,6m. Rehvimõõdud valitavad vastavalt kliendi vajadustele, kombipressidel kuni 710mm laiusega, saadaval ka suurte 22,5“ velgedega.

Kombipress Kubota BF3255 Flexiwrap

Kiletajad ja rullipurustajad

Rullimähkur Kubota WR1600

Lisaks eeltoodule on Kubotal söödavarumistehnikast pakkuda 8 erinevat rullimähkuri mudelit ja 4 rullipurusti/söödalaotaja mudelit.

Kiletaja WR1850 suudab mähkida rulle läbimõõduga kuni 1,5m ja kaaluga kuni 1500kg.

Kubota rullimähkurite iseärasuseks on nende madal raskuskese, mis tagab hea masina stabiilsuse ka raskete ja suurte rullide käitlemisel. Kuna rulli langetatakse madalalt, annab see ka lisakiiruse kiletamisel ja suurema tootlikkuse. Lai telg ja suur rataste rööbe annab lisastabiilsust nii raskete rullide langetamisel kui jagab paremini vedavat raskust ka traktori ratastele. Veel üheks iseärasuseks on, et mõlemad kiletaja pöördaluse rullikud on vedavad, mistõttu on tagatud rulli pöörlemine ja ühtlane kiletamine ka kalletel, tõusudel ja langustel.

Loomulikult on võimalik kõik kiletajad saada rulli otsakuti pööramise lisaga, et vältida mähkimiskile vigastamist kõrretüü või kividega kokkupuutel. Mudeleid WR1100, WR1400 ja WR1600 on võimalik tellida DuoWrap kiirkiletamise süsteemiga (2 kilerulliga korraga kiletamine). WR1250 ja WR1850 on nn satelliitkiletajad, mitte pöördalusega mudelid – WR1250 rippes ja 1 kilerulliga, WR1850 järelveetav ja sellel on võimalik saada ka 2 kilerulliga kiirmähkimist. Mudelitele WR1100C, WR1400C ja WR1600C on lisana võimalik saada distantsjuhtimist.

Rullipurustid

Rullipurusti ja söödalaotur Kubota BC1300 Pro

Rullpurustid on saadaval mahutavusega 2-6m3 põhu väljapuhkeulatusega kuni 20m. BC1200 on rippes mudel, BC1300Pro, BC1600Pro ja BC2300 järelveetavad masinad. Olenevalt mudelist suudavad käidelda rulle läbimõõduga 1,8-2,1m või kantpakke pikkusega 2,5-2,7m. BC1600 võimaldab korraga laadida kuni 3 rulli. Kõik on saadaval 2-kiiruselise käiguosaga vastavalt kas põhu või silo käitlemiseks. Kett-lattkonveier liigub UltraGlide plastikust kaitseribade peal, säästes sellega konveieri põhja liigse kulumise eest ja pikendades selle eluiga. Väljalasketoru on 4-positsiooniliselt reguleeritav ja hüdrauliliselt pööratav 260 kraadi ulatuses. Iselaadivad tagaluugid on omas klassis ühed kõige laiemad: 1,38m, disainitud nõgusalt nii, et rull püsiks kindlalt paigal. Juhtimine toimub kõigil elektriliselt joystickiga, kuuludes standardvarustusse. Eriti suure mahutavusega BC1600Pro on varustatud kahe purustusrootoriga.

Kubota põllumajandustehnika tootevalik on märgatavalt laienenud ja täieneb veelgi lähiaastatel. Täpsema info saamiseks soovitame pöörduda Stokkeri müügiesindajate poole.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960