Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 13. mai 2022

Katse: tõhus fungitsiid hoiab haigused nisust eemal ja kasvatab silmanähtavalt saagikust

Põllumajandusettevõtted Muuga PM OÜ ja Laekvere PM OÜ on kasutanud oma teraviljapõldudel juba aastaid Bayeri portfelli kõige tugevamat T2 fungitsiidi Ascra Xpro. Taimekasvatusjuht Jaak Flink kinnitab, et tegemist on tõesti tõhusa vahendiga, mis kaitseb haiguste eest, tõstab põllu saagikust ning hoiab isegi põua korral taimi pikemalt elujõulisena.

„Meie jõudsime Ascra Xpro kasutamiseni 4–5 aastat tagasi, kui Bayeri esindaja tõi fungitsiidi mõnekümne hektari jagu proovimiseks,” meenutab Flink. „Tookord sai teadlikult valitud aine katsetamiseks üks talinisusort, mis on haigustele üsna vastuvõtlik. Ja tulemused olid tõesti head. Ascra Xpro suutis hoida proovialal saagi kuni koristuseni suhteliselt haigusvaba ning sealne saak oli ülejäänud põllust märkimisväärselt kõrgem.”

Tänu heale kogemusele on ettevõtted nüüd kasutanud Ascra Xprod igal aastal. Flinki sõnul on see laia haiguste spektriga nii ennetavalt kui ka ravivalt. „See tähendab, et kui mõnel aastal isegi jääda pritsimisega hiljaks, on ikkagi ravitoime täiesti olemas. Ideaalne lahendus talinisule. Ja lisaks avaldab Ascra Xpro põuasel aastal viljale rohendavat mõju, hoides taimi veidi kauem elujõulisena. Segupartnerina samuti tegemist suurepärase tootega, mis hoiab mõistliku hinnaga põllud puhtana.”

Lisaks kasutavad Muuga PM ja Laekvere PM Bayeri toodetud fungitsiidi Propulse, kasvuregulaator-fungitsiidi Tilmor ja Input T1. „Vahetan tegelikult taimekaitsevahendeid üsna sageli, et need oma mõju ei kaotaks,” nendib Flink, kes viimasele talvele paneks hindeks tugeva kolm plussi. „See talv tegi eelmisega võrreldes viljale vähem kahjustusi, pihta sai pigem raps ning hilised külvid.”

Muuga PM ja Laekvere PM tegelevad piimatootmise ja teraviljakasvatusega. Kokku on kahel ettevõttel 1000 lüpsilehma ning umbes 4500 hektarit maad, millest teravilja ja rapsi all on 3000. Ülejäänu on maisipõld ja rohumaad.

Lai toimespekter tõrjub eemale enamiku haiguseid

„Kevadel on väga tähtis pöörata põldudele tähelepanu ja mõelda, kuidas kaitsta taimi erinevate taimehaiguste ja ilmastikuolude eest,” ütleb Bayer OÜ suurklientide juht Eestis, agronoom Karel Kaldoja.

Ascra Xpro on tema sõnul tõesti efektiivne fungitsiid teraviljadele. „Tegemist on laia toimespektriga ja pika toimeajaga fungitsiidiga, mis võimaldab tõrjuda kõiki majanduslikult olulisi taimehaigusi tali- ja suvinisul, tali- ja suviodral, kaeral, rukkil ja tritikalel,” loetleb ta. „Ascra Xpro on süsteemne fungitsiid, mis sisaldab kolme toimeainet. Kõik toimeained kuuluvad erinevatesse keemilistesse klassidesse ning mõjutavad haigustekitajat erineval viisil.”

Toimeaime biksafeen on lokaalsüsteemne fungitsiid, mis takistab haigustekitaja seene hingamist, pakub pikaajalist kaitset haiguste vastu ning on tõhus paljude seenhaiguste vastu. Lisaks mõjutab biksafeen positiivselt ka taimede ainevahetust, taimed on rohelisemad ning põuakindlamad. Fluopüraam omab haigustele väga kiiret STOP-efekti ning on eriti tõhusa mõjuga nisu-pruunlaiksuse vastu. Protiokonasool aga takistab seene niidistiku väljaarenemist ning on tugeva ennetava ja raviva toimega paljude taimehaiguste vastu nagu nisu-helelaiksus, fusarioos, jahukaste, odra-võrklaiksus ja äärislaiksus.

Kolme toimeaine tasakaalustatud mõju tähendab, et Ascra Xpro toimib nii haigust ennetavalt ehk profülaktiliselt kui ka ravivalt, peatades juba lööbinud haiguse arengu. Toimeained imenduvad lehtedesse ja võrsetesse ning liiguvad koos taimemahladega mööda juhtkudesid ülespoole, pakkudes pikaajalist kaitset.

Kuidas ja millal kasutada?

Ascra Xpro kulunorm on tali- ja suvinisule, rukkile ja tritikale 0,75–1,5 l/ha ning tali- ja suviodrale ning kaerale 0,6–1,2 l/ha. Lehti kahjustavate haiguste tõrjeks pritsitakse enne haigustunnuseid või hiljemalt esimeste haigustunnuste ilmnemisel lehtedel, kõrsumise algusest õitsemise alguseni. Viljapead nakatavate haiguste tõrjeks pritsitakse loomise algusest kuni õitsemise alguseni. Ascra Xprod võib kasutada pritseprogrammides teiste fungitsiidide, herbitsiidide, insektitsiididega, kasvuregulaatorite ja kvaliteetsete mikroväetistega, sh mangaansulfaat.

Tänu biksafeenile, protiokonasoolile ja fluopüraamile ning Xpro tehnoloogiale on taimelehed laiemad ning püsivad kauem rohelised, kogu vegetatsiooniperioodi ajal toimub aktiivselt fotosüntees ja taimed taluvad paremini keskkonnast tulenevaid stressitingimusi, nt põud, kuivus ja kuumus. Tulemuseks on rohkem teri viljapeas ja suurem ning kvaliteetsem terasaak. Ascra Xpro pakub ennetava pritsimise korral kaitset haiguste eest vähemalt 4 nädalat.

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Osale Bayeri kampaanias, registreeri ost ja võta vastu auhind!

Fungitsiid Ascra Xpro kuulub Bayeri „Kindlusta saak 2022” kampaaniatoodete hulka. Kampaanias osalemiseks tuleb perioodil 1. jaanuarist kuni 15. oktoobrini 2022 osta Bayeri fungitsiide ja puhtimisvahendeid, registreerida ost Bayer CropScience Eesti kodulehel ja valida välja ostetud kogusele vastav auhind. Vaata täpsemalt kampaania tingimusi siit!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960