Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 5. juuli 2022

Automatiseeritud farm võimaldab targemini töötada ja suurendab tootlikkust

Kulutades ühe kolmandiku oma tööelust korduvatele tööülesannetele, nagu lüpsmine, võib vaid ette kujutada, milliseid võimalusi annab nende rutiinsete tööde automatiseerimine. Väiksem koormus, säästlikum ajakasutus ja suurem paindlikkus võimaldavad keskenduda olulisematele asjadele, nagu karja tervis, täiustatud juhtimine ja muidugi tasakaalukam pereelu.
Lely Astronaut_A5_Solutions Early_2018_EE
Foto: Tino Leeflang

„Küsimus polegi rohkem ega vähem töötamises, vaid selles, et õigesti tööle pandud automatiseeritud farm võimaldab targemini töötada. Oleks ju tore, kui teie sõiduauto annaks hommikul teada, et õues on 20 külmakraadi ja soovitab auto sooja panna. Robotfarmis aga just nii asjad käivad: robot annab reaalajas ülevaate, mis farmis toimub ning mida tegema peab,” toob Lely Center Estonia ja Linery OÜ tegevjuht Toomas Rüütel võrdluse. „Ja kõige parem on see, et inimene saab valida, millal ta millist tööd teeb. Jah, loomade söötmine ja lüps on rutiinsed tegevused, aga kõigis muudes osades muutub elu oluliselt mobiilsemaks ega ole enam kellas kinni. Umbes nii nagu kodukontoris alustaksite päeva kell 4, sest uni läks ära. Ja kella 8ks, kui teised ärkavad, on teil juba pool päevatööd tehtud.”

Rüütli sõnul on tänasel päeval farmide ja lautade automatiseerimine edukaks tegutsemiseks lausa hädavajalik. „Meie talumeestel ei jää muud üle, kui ajaga kaasas käia ning tegevusse rohkem tehnoloogiat tuua. Töötegijaid on maal vähe, samas nõudlus piima ja liha järele on endiselt olemas ning tootmine pigem tõusuteel. Nii tekibki vajadus automatiseerimise järele.“

Ent enne robotite soetamist ja töölepanekut tuleb kindlasti teha ära korralik eeltöö. „Robotite tõhususe puhul on väga oluline eelnev kalkuleerimine, et neist tõesti kasu oleks. Kodus ei paigalda te ju ka külmikut pööningule, sest seda oleks ebamugav nii täita kui ka sealt toidutegemiseks vajalikke asju tuua. Kui asukoht pole hea, ei hakka robot oodatud kasu tooma ning selle hilisem ümbertõstmine võib kujuneda kaunis kulukaks,” annab Rüütel nõu.

Kasumliku lüpsi viis reeglit:

* Andke lehmadele vabadus ja valikuvõimalus. Looge lehmadele stressivaba keskkond, kus on rahu ja vaikus, mis võimaldab neil väljendada oma loomulikku käitumist.

* Kohelge lehmi järjekindlalt. Lehmadele ei meeldi muutused. Korrapärasus ja ennustatavus on järjepideva lüpsi jaoks esmatähtsad.

* Kasutage lehmade puhul individuaalset lähenemist. Iga lehm ja kõik tema nisad on ainulaadsed ning seetõttu tuleb neid kohelda individuaalselt.

* Optimeerige lehmade tervist. Lehmade tootlikkus on optimaalne, kui lehmad on terved, seega peavad tervishoiunõuded olema täidetud.

* Käsitsege piima hoolikalt. Piim on väärtuslik, kuid kiiresti riknev toode, mida tuleb hoolikalt käidelda, et säilitada selle kvaliteet.

Samas muudavad õigesti tööle pandud robotid elu farmis kardinaalselt lihtsamaks. Rüütli sõnul kahtlevad paljud farmiinimesed, et äkki peab tehnoloogiaga liiga palju tegelema ning järsku see on liiga keeruline. Aga ei ole sugugi nii. Vastupidi – robotlüpsisüsteemid arenevad pidevalt ning igale uuele mudelile on lisatud uusi usaldusväärseid, mugavaid, käepärasemaid ja tõhusaid lisasid. Näiteks uus robotlüpsisüsteemide lipulaev Lely uus Astronaut omab hübriidkätt, mis tarbib vähem energiat ning annab lehmale ja farmerile rohkem puhkeaega.

Lehmad on tervemad, rõõmsamad ja viljakamad

Tänu Lely Astronaut 5 lüpsirobotlahendusele on aega tegeleda iga lehmaga eraldi. Süsteem aitab tuvastada ja eraldada lehmi, et saaks neid kontrollida ja ravida. Hoolikalt läbimõeldud lüpsirobotite, väravate ja eraldusaladega töövoog annab võimaluse olla olukorra peremees ning hea ülevaade olukorrast toob meelerahu. Vähetähtis pole ka see, et uus rutiin laseb lehmadel omas rütmis toimetada: lehm saab ise otsustada, millal ta sööb, millal teda lüpstakse või millal ta puhkab. Tänu sellele on farmis rahulikum õhkkond, lehmad on tervemad ja viljakamad.

Iga investeeringu puhul peab see olema õigustatud. Automaatlüpsisüsteem aitab tootlikkust suurendada ja tootjal on oodata suurimat tootlikkust lehma kohta, kuna automaatlüpsisüsteemiga lüpstakse lehmi sagedamini – päevas keskmiselt 2,7 korda. Piimakarja abil teenitavat sissetulekut aitavad suurendada vähenenud tööjõukulud ja suurem piima kogus, mis tuleneb reaalajas saadavast teabest tootlikkuse, valkude, rasva, lüpsi kiiruse ja tervisenäitajate kohta. Astronaut aitab parandada karja tervist ja heaolu ning lehmadel esineb vähem lonkamist, vigastusi ja udarapõletikku. Pikemas perspektiivis parandavad need eelised Lely Astronauti tehtud investeeringute tasuvust. Farmer saab ettevõtte rahavooge paremini planeerida, kui peab vähem tööjõule lootma, teab jooksevkulusid ning saab arvestada pideva ja eeldatava piimatootlikkusega.

Rääkides süsteemi tarbimisest, vähendab Lely Astronaut A5 hübriidkäe kasutuselevõtt kompressori töötamise aega suruõhu tekitamiseks vähemalt 85% võrra, säästes märkimisväärselt energiat. Kontrollimise käigus tehtud mõõtmised näitavad, et lüpsmine, sealhulgas puhastus/pesu, võtab keskmiselt vaid 0,2 kWh elektrit. Kui arvestada , et üks Lely lüpsirobot teeb ööpäevas 170 lüpsi, siis on ööpäevane kulu 34 kWh. Astronaut A5 loputustsüklid lüpside vahel kasutavad vett minimaalses koguses: kui võtta aluseks 170 lüpsi roboti kohta ja kolm seadmesüsteemi põhipuhastust päevas, tarbib süsteem iga lüpsi kohta keskmiselt vaid 2,4 liitrit vett.

Lely oli maailma esimene lüpsirobotite tootja, omades seega selles vallas kõige enam kogemusi. Ettevõtte esimene lüpsirobot tuli liinilt 1992. aastal, Eestisse jõudis esimene Lely aastal 2006. Aastatega on Lely üles ehitanud laialdase spetsialistide võrgustiku, ühendades piimatootmise automatiseerimise ja kohalikud teadmised. Põhieesmärk on aidata teil kasutada ära eelised, mida Lely seadmed annavad. Lely seadmeid esindab Eestis tegutsev OÜ Linery, mille eesmärgiks on pakkuda veisefarmidele tehnoloogilisi terviklahendusi, mis tõhustaks klientide tööd ja aitaks saavutada nende püstitatud eesmärke.

Lähemalt saab Lely robotlüpsisüsteemidest lugeda siit:

https://linery.ee/wp-content/uploads/2019/01/Lely-Astronaut_A5_Solutions-Early_2018_EE_LOWRES.pdf

Linery OÜ

Toomas Rüütel

tel 521 6455

www.lely.com

www.linery.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960