Autor: Bayer OÜ • 5. juuli 2022

Eduka rapsikasvatuse trump on eriti vastupidavaks aretatud taimed

Suure saagikuse aluseks on tugevad, erinevatele ilmastikutingimustele ning haigustele vastupidavad taimed. Tänu innovatiivsele sordiaretusele on DEKALB leidnud lahenduse mitmetele saagikao põhjusele ning arendanud suure saagikusega rapsispordid, mis annavad farmipidajale kindlustunde nii külvi- ja kasvuperioodil kui ka saagikoristusel.

DEKALB on seisnud enam kui 30 aastat taimekasvatajate edukuse eest, arendades viljamaid rapsihübriide ning uuenduslikke sordiarendustehnoloogiaid. Kõigile DEKALBI sortidele on omane geneetiline kõtrade avanemiskindlus, mis suurendab saagikust, vähendab kulutusi kõdraliimile ja varisetõrjele, piirab nälkjate levikut ning pakub kaitset suviste tormide, ilmastikust või koristuskonveierist tuleneva koristuse hilinemise ning ebasoodsate koristustingimuste eest. Samuti võimaldab see viljakoristust edasi lükata, mis tähendab pikemat ja paindlikumat koristusakent.

Lisaks on DEKALB panustanud palju erinevatele rapsisorte kimbutavate haiguste kaitsele. DEKALB sortidel on kaitse näiteks ristõieliste mustmädaniku ehk fomoosi, ristõieliste nuuteri ja tsülindrosporioosi ning närbumistõve vastu. Ainulaadseid DEKALB taimekaitsefunktsioonide kombinatsioone omavad hübriidid tähisega „DK”, näiteks kiiresti arenevad, jõulised ning saagikad kõrgekasvulised hübriidid on DK Expat, DK Expansion, DK Excited, DK Exporter ja DK Expectation.

Aina olulisemaks muutub lämmastiku efektiivne kasutamine. Põllukultuuride võime kasutada lämmastikku heades ja halbades ilmastikutingimustes, aitab saada maksimaalse saagikuse ka keerulistes olukordades. Turul on saadaval UUS sort DK Exbury, millel on efektiivne lämmastiku omastamise omadus.

DEKALB töötab ka Clearfieldi talirapsisortidega. Clearfieldi hübriidid on tavapäraste hübriididega võrreldes jõulisema kasvuga, sest neil on suurem vastupidavus umbrohutõrjele. Tegemist on jätkusuutliku lahendusega, millel puudub negatiivne keskkonnamõju. Soovituslikud Clearfield sordid Eestimaa põllumeestele on näiteks DK Impression CL, DK Importer CL ja lisandunud on ka UUS sort DK Immortal CL.

Sordiaretus aitab kaasa majanduslikule olukorrale ja säästab keskkonda

HFFA Research GmbH uus uuring näitab, et Euroopa Liidus soodustab sordiaretus sotsiaal-majanduslikku olukorda, aitab kaasa keskkonnasäästlikkusele ning kompenseerib tootmiskadusid. Uuringust selgus, et sordiaretus on tugevalt kaasa aidanud põlluharimise saagikuse ja toodangu suurenemisele ning turu- ja kaubandustingimuste paranemisele. Tänu uutele tugevatele sortidele on toidu kättesaadavus parem ja tõuseb majanduslik jõukus, vältides samal ajal täiendavat maakasutust, kasvuhoonegaaside heidet ja bioloogilise mitmekesisuse vähenemist.

Uuring sisaldas ka eelhinnangut, mille eesmärk oli analüüsida sordiaretuse võimalikke mõjusid 2030. ja 2040. aastani, võttes arvesse ELi talust lauale ja bioloogilise mitmekesisuse strateegiate rakendamist. Siit selgus, et kahe strateegia täielik rakendamine tooks potentsiaalselt kaasa põllumajanduse põllukultuuride tootmise vähenemise rohkem kui 20%.

„Aretus on varem oluliselt kaasa aidanud põllumajanduse majandusliku olukorra parandamisele ja keskkonnajalajälje vähendamisele. Tulevikus ja eriti ELi talust lauale ja bioloogilise mitmekesisuse strateegiaid silmas pidades võib sordiaretus osaliselt kompenseerida nende strateegiate võimalikke mittesihtotstarbelisi majandus- ja keskkonnamõjusid, toetades seega nende üldeesmärke,” kinnitas HFFA Researchi tegevdirektor ja uuringu juhtiv autor dr Steffen Noleppa.

Millised on populaarsemad ja viljakamad rapsisordid Eesti põllumehele?

DK Expat on kõrge saagikuse ja õlisisalduse ning hea talvekindlusega talirapsi hübriidsort, millel on vastupanu kõtrade enneaegse avanemise suhtes ja kahekordne vastupanuvõime fomoosi vastu. Tegemist on varavalmiva sordiga, mille areng sügisel on kompaktne. Keskmiselt kõrgetel taimedel on suurepärane lamandumiskindlus.

DK Expansion on kõrge saagikuse ja õlisisaldusega hiline hübriid, millel on tugev taimetervis koos kahekordse vastupanuvõimega fomoosile. Kasv on kevadel kompaktne, õitsemine hiline ning taimedel on tugevad varred ja väga hea lamandumiskindlus.

DK Excited on kõrge tootlikkuse ja saagikuse ning kiire tärkamisega hübriid, millel on tugev taimetervis tänu naeri-kollaviiruse resistentsusele koos kahekordse vastupanuvõimega fomoosile. Hübriidi soovituslik optimaalne/hiline külviaeg tagab väga jõulise taime arengu ilma liigse varre pikkuskasvuta enne talve. Taimed on massiivse varrega ja suurepärase lamandusmiskindlusega.

DK Exporter on keskmiselt kõrge, keskhiline sort, millel on tugev taimetervis koos kahekordse vastupanuvõimega fomoosile ja suurepärane kõtrade avanemiskindlus. Kompaktne kasv kevadel, keskhiline õitsemine ning keskmiselt kõrged taimed on tugevad ja väga hea lamandusmiskindlusega.

DK Expectation on samuti keskhiline, kõrge saagikuse ja tootlikkusega kiire tärkaja. Keskmiselt kõrgel sordil on tugev taimetervis tänu naeri-kollaviiruse resistentsusele koos kahekordse vastupanuvõimega fomoosile. Taime kasv on kevadel kompaktne, õitsemine keskhiline.

DK Impression CL on madala kasvu ja kõrge õlisisaldusega keskhiline Clearfield tehnoloogia sort. Taimede jõudlus on sügisel tugev, neil on suurepärane kõtrade avanemiskindlus, massiivne taimevars ja suurepärane lamandumiskindlus. Hübriid on kiire kasvuga ja kasutada võib kõrgemat registreeritud kasvuregulaatori kulunormi.

DK Importer CL on kõrge saagikusega talirapsi Clearfield tehnoloogia hübriidsort. Keskvarane, keskmiselt kõrge ning suure õlisisaldusega taim on suurepärase talve- ja lamandumiskindlusega. Samuti on sordil kahekordne vastupanuvõime fomoosi vastu.

Rohkem informatsiooni: www.cropscience.bayer.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960