Autor: Wihuri Agri • 12. juuli 2022

Kaasaegne silo- ja heinategu niitmisest sööda analüüsini

Foto: Rhapsody Media
Kvaliteetse söödamaterjali valmistamiseks on oluline niitmise kiirus, täpsus, kuivatamiseks kuluv aeg ning õige heksli pikkus. Seetõttu on tipptasemel tehnika olulise tähtsusega. Igapäevane töö heinamaadel vajab töökindlaid masinaid. Sloveenias valmistatud, juba üle 65 aastase kogemusega SIP heinatehnika tootevalikusse kuuluvad niidukid, kaarutid, vaalutid ja vaaluteisaldid, mis paistavad silma oma robustse disaini, vastupidavate komponentide, kaasaegne tehnoloogia, kasutuslihtsuse ja hea manööverdusvõimega.

Niitmisel on oluline lõigata heina materjalivoo tõkestamise vältimiseks piisavalt kiiresti. SIP niidukitel on välja töötatud erilise konstruktsiooniga ketastega lõikelatt, mis tagab kiire ja tõhusa materjalivoo üle lõikelati isegi kallakutel niites. Niiduki põhikonstruktsioon annab sellele jäikuse ja optimaalne jõuülekanne aitab realiseerida kogu potentsiaali. Muljurid on abiks kiire silomassi valmistamiseks. Korralik muljumine harutab suuremad söödamaterjali tükid lahti, parandades sedasi materjali kvaliteeti. Seetõttu on materjali lihtsam laiali laotada ja see kuivab paremini, ennetades söödamaterjali roiskumist.

Söödamaterjali kvaliteet sõltub kahest näitajast – täpsus ja kuivatamiseks kuluv aeg. Seetõttu on kaarutid oluline osa saagikoristusest. Kaasaegne tehnoloogia, kasutuslihtsus ja hea manööverdusvõime on ühtlaseks ja optimaalseks söödamaterjali jaotamiseks hädavajalikud. Kaarutamisega kuivab materjal rutem ja ühtlasemalt. SIP vaalutitega aetud vaalud on õhulised ja kerged, aidates söödamaterjalil paremini kuivada ning muutes selle kergemini.

Uuenduslikud AIR vaaluteisaldid on vaalutustehnoloogia uusim samm

Patenditud ja paindlik kogurseade, rootorikiirendi ja konveierilint võimaldab saada õhulised ja ühtlaselt jaotatud vaalud. Koguritehnoloogia väldib õrnade lehtede kadu ning mulla, liiva ja kivide vaaludesse sattumist, tagades kvaliteetse sööda. Kogurseadme vedrupiid on kaardus sõidusuunale vastupidiselt ning seetõttu veetakse neid järel, nii tõstetakse sööt maapinnalt üles ettevaatlikult ja kiirelt, vältides selle saastumist. Eesmine vaaluteisaldi tõstab sööda maapinnalt üles ning paigutab külgvaalu. Vaalutamise ajal ei sõida traktorirattad söödast üle ja säilib sööda kvaliteet. Vaaluteisaldaja paindlik kogurseade tagab tõhusa vaalutuse ning maapinnaga kohandumise. Hüdropneumaatiline vedrustus tagab suurepärase reageerivuse ja ühtlase surve maapinnale. Vabalt pöörlevad tallad paiknevad kogurile väga lähedal, mistõttu vedrupiid peaaegu ei puuduta maapinda, nii kulub kogurseade vähem ja sööt püsib alati puhas.

Puhas ja parajalt närvutatud rohumass kogutakse põllult üles John Deere 9700 silokombainiga. See masin on varustatud 24,2 liitrise töömahuga LIEBHERR mootoriga, mis suudab arendada pingutusteta 770hj. Jõudlus ning kütusesäästlikkus on selle silokombaini peamisteks märksõnadeks. Kogu kütusekulu sääst on saavutatud peamiselt tänu sellele, et mootori maksimaalne pöörlemiskiirus on 1800 p/min ja pikiasetusele paigutatud jahutusele kuluva energia kulu on oluliselt väiksem. Lisaks aitab kütuse kokkuhoiule kaasa John Deere ESM (Engine Speed Management) süsteem, mis langetab mootori pöördeid automaatselt kui silokombain põllu otsas ümber keerab. Selline süsteem tagab vähemalt 16 % kütuse kokkuhoidu.

Sirgjooneline ja lihtne disain võimaldab efektiivse materjali liikumise kõikides tingimustes. Tänu suurele söötevaltside avanemisvõimele on lõikekvaliteet parim ka siis, kui saagikus on suur. John Deere Dura Drum lõiketrummel on suure inertsiga ja tänu läbimõeldud nugade paigutusele tagab see parima lõikekvaliteedi. Sellele aitab kaasa nugade teritamine trumli reverseerimise põhimõttel. Nii kulub teritamisele vähem energiat ja terade eluiga on pikem. Samas on lõiketrummel ehitatud selliselt, et kui võõrkeha peaks trumlisse sattuma võimaldab trumli disain liikuda teral oma pesasse nii, et masina kahjustused jäävad minimaalseks. Spetsiaalselt töödeldud Dura Line kuluplaadid ja vastulõiketera on võrreldes tavaliste kuluosadega 4x pikema elueaga.

John Deere silokombain toob teieni hea pidamise rasketes põllutingimustes ja pakub samas ka kvaliteetset sõidumugavust põllule sõites. Seda kõike tänu Prodrive käigukastile, mis suudab juhtida jõudu just sellesse rattasse, millel enam pidamist. Samuti aitavad mugavusele ja väiksemale pinnasurvele kaasa suure 215 cm diameetriga 900 mm laiused rehvid. Samuti on masina kliirens 50 cm, mis on kõrgeim turul. Vähemtähtis ei ole ka operaatori töökeskkond – just sõidumugavus, avar ja hea nähtavusega kabiin ning ergonoomiline juhtimine on märksõnad, et veeta põllul pikad päevad olles samal ajal produktiivne.

Foto: Rhapsody Media

9700 silokombainile oli paigaldatud HarvestLab niiskusandur, mis mõõdab nii kuivainet kui ka saagi koostist reaalajas ning reguleerib siis automaatselt hekslipikkust, et saavutada kõrge kvaliteediga silo. Samuti aitab HarvestLab andur täpselt pihustada silokindlustuslisandit, mis aitab kaasa rohu fermentatsiooni kvaliteedile, tagades seeläbi parema toitainete säilimise. Nutikas süsteem on välja töötatud Saksa firma Carl Zeiss pool.

Kvaliteetne silo mängib otsustavat rolli nii lüpsilehmade ja lihaveiste söötmisel kui ka biogaasi tootmisel. Kvaliteetse silo tootmisel on kõige aluseks koordineeritud sileerimisprotsess. Kohandatud pikkusega heksel, kerge närvutamine kuni maksimaalse 40 % kuivainesisalduseni ja kuni 25 % toorkiusisaldus on silo stabiilse fermentatsiooni alus. Kõike seda on nüüd võimalik jälgida reaalajas silokoristuse jooksul – HarvestLab määrab kuivainesisalduse silokombaini väljalaadismitorus oleva NIR-anduri abil. Selle anduri abil saab väga täpselt tuvastada koostisosad ilma et oleks vaja siloproove võtta ning nädalaid laboritulemusi oodata.

Kui on soov rohumass aga põllul pallitada, siis selle töö teeb kiirelt ära John Deere’i C441R kombipress, mis ühendab endas pressi ja kiletajat. Masin teeb ühe töökäiguga kaks ülesannet; pressib palli kui ka kiletab selle ning seeläbi hoiab kokku nii kütust, tööjõudu kui tööaega. Reguleeritav rulooni läbimõõt on vahemikus 1,25 - 1,35 m ja koos 1,21 m ruloonikambri laiusega tagab rulooni maksimaalse kaalu. Pressile tagavad pika kasutusaja suure koormuse jaoks mõeldud Hardox kaitseplaadi rootori piid ja viis koguri hammaslatti, mis on kinnitatud tihendatud kuullaagritele.

Suure tõhususega pressimise ja kiletamise teevad veelgi efektiivsemaks ISOBUS-juhtimine ja kile kiire asendamine. 40 p/min töötav kiletamise süsteem tagab suure mähkimistõhususe ja maksimaalse tootlikkuse kuni 92 rulooni tunnis. Saate valmistada rohkem ruloone päevas kui iial varem.

Kogu seda heina- ja silotehnikat on võimalik põllul töötamas näha 19. juulil toimuval Wihuri Agri SiloFestil. Silopäev toimub algusega kell 10:00 Estonia OÜ põllul Kabalas, Järvamaal. Põld asub Türi-Arkma maantee ääres kandes nime Teeääre, leiad täpse asukoha siit.

Demopäeval esmaesitleme ka Eestis uut John Deere 6R seeria traktorit. Kohal on veel John Deere 7R ja 8R seeria traktorid, suurpakipress, Samson lägatsistern, Palmse ja Bergmann haagised.

Silopäeval jagavad infot silo valmistamise, tehnikate ja silolisandite kohta Baltic Agro loomakasvatustiimi spetsialistid.

Oled oodatud osa saama selle suve suurimast silotehnika demopäevast, vaata täpsemat ajakava wihuriagri.com/silofest

Lisainfo: Ulvi Kullerkupp, Wihuri Agri, [email protected], tel 5781 1855.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960