Autor: Põllumajandus.ee • 29. august 2022

CLAASi kantpakipressidel uued jõudlusfunktsioonid

2021. aastal turule toodud QUADRANT EVOLUTION saab 2023. aasta hooajaks uue jõuülekande, millel on edasiarendatud hooratas, ning alates 2023. mudeliaastast saab selle masina tehases varustada Müthingi uue esiripphekseldiga. Uued on ka hüdrauliline koguri ajam ja POWER FEEDING SYSTEM.
CLAAS QUADRANTi kantpakipressid on kasutusel üle kogu maailma: nendega pressitakse tavalisi põllukultuure (näiteks odra- ja nisupõhku), heina- ja rohusilo, aga ka maisipõhku ning suhkruroogu.
Foto: CLAAS

20 aastat FINE CUTi tehnoloogiat CLAAS QUADRANTi sarjas

CLAAS QUADRANT on alates 1988. aastast olnud üks Euroopas enim müüdud kantpakipresse. Masina suure stabiilsuse ja töökindluse kõrval hindavad kliendid eelkõige just väikseid tegevuskulusid. CLAAS QUADRANTi kantpakipressid on kasutusel üle kogu maailma: nendega pressitakse tavalisi põllukultuure (näiteks odra- ja nisupõhku), heina- ja rohusilo, aga ka maisipõhku ning suhkruroogu.

2002. aastal, täpselt 20 aastat tagasi, tutvustas CLAAS enda QUADRANTi sarjas teedrajavat ja edukat FINE CUTi tehnoloogiat. ROTO CUT, millel alguses oli 49 ja hiljem 51 nuga (tavapärase 25 noa asemel), võimaldas saavutada konkurentsitu teoreetilise lõikepikkuse, mis oli vaid 2 sentimeetrit. Selle tulemusel oli paki materjali lihtsam allapanu jaoks eraldada, pressimistihedus oli suurem ning pakke sai kasutada lindlates ja lüpsilehmade lamamisboksides otseseks allapanuks – seega oli tegemist kaubeldava lühikese põhuga. Tänu väiksemale lõikepikkusele oli FINE CUTi põhk palju imavam kui tavapäraselt lõigatud põhk.

Koguri ja PFS-i söötevaltsi hüdrauliline ajam

2021. aastal esitletud QUADRANT EVOLUTIONi sari koosneb kolmest põhimudelist, milleks on 4200, 5200 ja 5300. Mudeliaastaks 2023 saavad mudelid QUADRANT 5200 ja 5300 koguri hüdraulilise ajami ja POWER FEEDING SYSTEMi (PFS). Kui mõlemalt poolt juhitava viierealise koguri pöörlemiskiirus on konstantselt 135 p/min, siis PFS-i söötevaltsi kiirust saab tööolude järgi reguleerida vahemikus 200–250 p/min. Hüdraulilise ajami maksimaalne edastatav pöördemoment 1000 Nm on täielikult saadaval ka koguri ja PFS-i reverseerimiseks vähendatud pöörlemiskiirusel.

Veel üks uus lahendus on hüdrauliliselt ja täisautomaatselt kokkuklapitavad koguri juhtrattad. Need pöörduvad koguri langetamisel automaatselt välja ja liiguvad koguri tõstmisel täisautomaatselt sisse. Maanteel sõitmiseks ei pea juht kabiinist välja tulema, et rattaid käsitsi kokku klappida ja lukustada.

Suurem hooratta mass, vähem koormustippe

Mudelite QUADRANT 5200 ja 5300 hooratta massi on suurendatud vastavalt 21 ja 28 protsenti, et pehmendada koormustippe, eriti ebakorrapäraste vaalude puhul, ning kaitsta seeläbi pressi ja traktori jõuülekannet. Tänu kodara uuele disainile suureneb hooratta massijõud ebaproportsionaalselt palju: 46 või 44 protsenti. Et seejuures jõuülekannet äärmuslikes olukordades ülekoormuse eest tõhusalt kaitsta, saab klient uue nihkepoldikaitse alternatiivina tellida libisemissiduri, mis toimib automaatse optimeeritud ülekoormuskaitsena.

Tehases paigaldatav esiripphekseldi

Alates mudeliaastast 2023 on võimalik varustada mudelid QUADRANT 5200 ja 5300 tehases Müthingi esiripphekseldiga. See tehnoloogia pakub palju eeliseid, eriti töövõtjale:

• pakki ei satu liiga pikki kõrsi, kuna põhku hekseldatakse, mitte ei lõigata;

• soovitud hekselduskvaliteedi saab seadistada vastuteradega;

• esiripphekseldi laiendab kantpakipressi kasutusvõimalusi.

Rootor, mida kahelt poolt juhivad kaherealised, tugevad ja sfäärilised rull-laagrid, kasutab töös 88 pendeldavat nuga ja teda käitab masina vasakul küljel olev jõurihm. Lõikepikkust saab astmevabalt kohandada kahe reguleeritava vastuteraga, mõlemal neist on 45 nuga. Rootori nugadel ja vastuteradel saab kasutada mõlemat poolt, mis kahandab olulisel määral kulumis- ja ressursikulu. Kui esiripphekseldi on aktiivne, siis suunatakse materjalivoog koguri valtspressi kaudu otse rootorile. Materjalivoogu saab lõikerootori poole tsentreerida, kasutades reguleeritavaid juhtplaate, mida on saadaval kahes suuruses. Ees paiknevad pendelklapid kaitsevad tõhusalt kivipuru eest.

Transpordirattad tarnitakse standardvarustusena. Need võimaldavad esiripphekseldit eemaldada ja paigaldada vähem kui 20 minutiga. Sellel tehaselahendusel on veel üks eelis: kõiki esiripphekseldi kuluvosi ja kinnitusdetaile saab hankida CLAASi varuosade osakonnast.

Alates mudeliaastast 2023 on võimalik varustada mudelid QUADRANT 5200 ja 5300 tehases Müthingi esiripphekseldiga.
Foto: CLAAS

Kõik uuendused:

• mudelitel QUADRANT 5200 ja 5300 koguri hüdrauliline ajam ning POWER FEEDING SYSTEM;

• koguri juhtrataste hüdrauliline ja automaatne klappimine;

• mudelitel QUADRANT 5200 ja 5300 uued raskemad hoorattad ning tänu uuele kodara disainile ebaproportsionaalselt suurenenud massijõud, mille eesmärk on tasandada koormustippe;

• uus ülekoormuskaitse mudelite QUADRANT 5200 ja 5300 hooratastele;

• tehases paigaldatav Müthingi esiripphekseldi, millel on 88 pööratavat nuga;

• uus pesuveepaak, uus hoiukast ja uus tööriistakast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960