Autor: Bayer OÜ • 31. august 2022

Tõhus taimekaitseplaan algab umbrohutõrjest, mis on eriti tähtis taliviljade puhul

Efektiivne taimekaitseplaan saab alguse umbrohutõrjest, mis on eriti tähtis just taliviljadele puhul, sest umbrohupuhas põld on lisakindlus taliviljade talvitumiseks. Näpunäiteid sügiseseks põlluharimiseks annab Bayer OÜ suurklientide juht Eestis, agronoom Karel Kaldoja.

„Kultuurtaimedele konkurentsi pakkuvate umbrohude likvideerimine tagab, et kultuurtaimed saavad kätte vajalikus koguses toiteaineid, niiskust, valgust ja soojust,” rõhutab Kaldoja. „Sügisel pärast taliviljade külvi teostamist on meil piisavalt aega, et tegeleda umbrohutõrjega. See on ka ajaliseks hea hetk, sest kõige efektiivsem viis on tõrjuda umbrohtusid just varajases faasis, kui nad on alles tärkamas või idulehtede faasis.”

Sügisese umbrohutõrje tegemata jätmisel võivad kevadeks olla probleemsed umbrohud juba liiga suured ning nende tõrjumine on raskendatud. Samamoodi juhtub tõenäoliselt see, et kevadise esimese väetamisega toidame väetisega kultuuritaimede asemel hoopis umbrohtu. Kevadisele umbrohutõrjele võib aga piiranguid tekitada pika sügise ja sooja kevade tõttu liiga suureks kasvanud kultuurtaimed. Lisaks on vaja kevadel teostada ka teisi põllutöid ning sobiva ajaakna leidmine võib olla võimatu. Ja kui veel on ka vajadus lisada herbitsiidile juurde teisi taimekaitsevahendeid, võivad paagisegud muutuda kultuurtaimedele liiga keerukaks ja ohtlikuks ning suurendada fütotoksi ohtu.

Kaldoja nendib, et enamasti teab Eesti põllumees väga hästi, milliste umbrohtudega ta põldudel võitlema peab ning arvestab sellega herbitsiidide valikul. „Järjest rohkem pööratakse tähelepanu taliviljade sügisesele umbrohutõrjele, sest aastad on näidanud, et kevadel on umbrohud juba suured ning nende tõrjumine on raskendatud. Arvestatakse rohkem ka sügisel tärkavate kõrreliste umbrohtudega, kus probleemiks on murunurmikas ja rukki-kastehein ning vastavalt sellele otsitakse efektiivseid lahendusi nende tõrjumiseks.”

Soovitus: väga tulemusrikkad herbitsiidid on Mateno Duo ja Komplet

Bayer pakub sügiseseks umbrohutõrjeks kahte väga tõhusat kahte herbitsiidi. Mateno Duo herbitsiidi kasutatakse kultuurtaimedel tärkamisjärgselt, et tõrjuda sügisel tärkavaid umbrohtusid, mille puhul järgneb järgmisel kevadel umbrohutõrje sobiva herbitsiidiga. Mateno Duo tõrjub mitmeid olulisi laialehelisi umbrohtusid ning toetab paljude raskesti tõrjutavate kõrreliste umbrohtude tõrjemeetmeid talinisu, talitritikale, taliodra ja talirukki põldudel.

„Soovitame Mateno Duo herbitsiidi kasutada parima efektiivsuse saavutamiseks kulunormiga 0,35l/ha tärkamisjärgselt kultuurtaime 1-3 lehe kasvufaasis (BBCH 11-13), kui umbrohud on alles idulehtede faasis. Laialeheliste umbrohtude tõrjumisel tasub eriti ära märkida väga hea efektiivsus vesiheina, mailaste, põldkannikese, verev iminõgese, litterheina ja rapsivarise vastu. Siinkohal tuletan meelde, et parim efektiivsus on umbrohtudele idulehtede faasis,” ütleb Kaldoja.

Mateno Duo sisaldab kahte toimeainet: aklonifeen ja diflufenikaan. Aklonifeen ei peata idanemist, vaid peatab taimede arengu sõltuvalt umbrohutaimede kasvuintensiivsusest ja absorbeeritud aklonifeeni kogusest. Diflufenikaan mõjub lehekudedele püsivalt läbi idulehtede ja arenevate roheliste taimeosade. Umbrohutaimed omastavad seda kõige paremini noorte ja arenevate juurte kaudu. Mateno Duo pritsimise järgselt jääb mulla pinnale kiht, mis on püsiv ja ei leostu. Tärkamisel saavad umbrohud kontakti mullakihil oleva toimeainega ja hävivad. Nähtav mõju avaldub 2-10 päevaga, esmalt kasvupidurdusena, siis kloroosi ja heledate kudedena. Umbrohutaimed küll tärkavad, kuid mõne aja möödudes muutuvad heledaks ja kollaseks.

Mateno Duot kasutatakse ainult tärkamisjärgselt, Kompleti ka tärkamiseelselt

Komplet on mullatoimeline ja kontaktse mõjuga herbitsiid mida kasutatakse, et tõrjuda sügisel tärkavaid kõrrelisi ja laialehelisi umbrohtusid talinisu, talitritikale, talirukki ja taliodra põldudelt. Kompleti soovitatakse kasutada kulunormiga 0,5l/ha peale taliteravilja külvi tärkamiseelselt mustale mullale või kultuurtaime 1-3 lehe kasvufaasis (BBCH 11-13).

Kompleti efektiivsus tärkamiseelselt sõltub Kaldoja sõnul väga heas mullatoimelises mõjus. Ehk paljud umbrohud ei tärkagi ning hävivad juba enne mullapinnale jõudmist, tärkamisjärgsel kasutamisel (kultuurtaime 1-3 lehe faasis) omab Komplet head mullamõju ning ka kontakset mõju umbrohtudele. Komplet omab ka pikka järelmõju kevadesse ehk varakevadel tärkavad laialehelised umbrohud saavad tõrjutud ning puudub vajadus kevadel uuesti teist herbitsiidi kasutada.

„Komplet on väga laia tõrjespektriga erinevatele laialehelistele umbrohtudele ning eriti tähtis on ära mainida väga hea efektiivsus kõrrelistest umbrohtudest murunurmikale ja rukki-kasteheinale, sest neid umbrohtusid saab edukalt tõrjuda ainult sügisel,” nendib Kaldoja.

Komplet sisaldab kahte erineva toimeviisiga ja teineteist täiendavat toimeainet. Flufenatseet omastatakse tärkavate umbrohutaimede poolt peamiselt juurte ja hüpokotüüli kaudu. Diflufenikaan omastatakse samuti peamiselt juurte kaudu. Umbrohtude tärkamisjärgsel pritsimisel imendub diflufenikaan umbrohtudesse ka lehtede kaudu.

Kaldoja lisab, et Kompleti ja Mateno Duo erinevus seisneb selles, et Mateno Duo kasutamisel sügisel on vajalik kevadel teostada uus umbrohutõrje, sest puudub järelmõju kevadesse. Komplet omab kevadel järelmõju laialehelistele umbrohtudele ning ei pruugi olla vajadus kevadel herbitsiidi kasutada, lisaks on Komplet sügisel efektiivsem kõrreliste umbrohtude tõrjumisel, nagu murunurmikas, rukki-kastehein. Erinevus seisneb ka kasutusajas: Kompleti saab kasutada kohe peale külvi tärkamiseelselt või tärkamisjärgselt, kuid Mateno Duot ainult tärkamisjärgselt, kultuuri 1-3 lehe kasvufaasis.

Rohkem informatsiooni: www.cropscience.bayer.ee

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960