Autorid: Bayer OÜ, Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 19. aprill 2023

Kevadine kasvureguleerimine väldib rapsi peavarre väljavenimist

Vaatamata väiksusele on talveolud Eestis piirkonniti väga erinevad ning tänavu sai Valga-, Viljandi- ja Võrumaa mitmetel põldudel talirapsile saatuslikuks kohati ärasulanud lumi ning kõrged miinuskraadid. Olukord polnud siiski õnneks igal pool nii drastiline ning ühtlasemale kasvule aitab kaasa kevadine kasvureguleerimine.
Taliraps Lõuna-Eesti 04.2023

„Kui on näha, et taliraps on muidu ilusti talvitunud, aga kohati liiga hõre või liiga tihe, tasub panustada kevadisele kasvureguleerimisele,” kinnitab Bayer OÜ suurklientide juht Eestis, agronoom Karel Kaldoja. „Vahel küsitakse, et miks on kevadel vaja talirapsi kasvu pidurdada? Nagu teada, talirapsi saak tuleb külgharudest. Kevadine kasvureguleerimine aitab liiga hõredalt kasvavatel taimedel suunata peavarre kasvujõud külgharudesse ning need tühimikud täita. Liiga tihedalt kasvavatel taimedel aitab see vältida liigset rapsitaime peavarre venimist, mis tuleneb taimede omavahelisest konkureerimisest.”

Lisaks aitab kevadine kasvureguleerimine mõlemal juhul ühtlustada hilisemat õitsemist. Ühtlasem õitsemine aitab kaasa järgneva haigustõrje planeerimisele – ehk taimedel ei hakka peavarred liiga vara õitsema võrreldes külgharudega. Õige aeg kevadiseks kasvureguleerimiseks on siis, kui taimed on 20-30 cm kõrgused ning hakkavad aktiivsemalt peavart kasvatama.

„Kindlasti peab järgima pritsimise ajal temperatuuri, sest öökülmad ja pritsimistööd ei sobi kokku, vaid tekitavad taimedele rohkem stressi ning kahju,” rõhutab Kaldoja. „Ja kui rapsitaimed on juba 40 cm või kõrgemad, on kasvureguleerimiseks liiga hilja ning pole võimalik enam tõhusalt peavart pidurdada.”

Väga heaks lahenduseks on kasvuregulaator-fungitsiid Tilmor, mis on laia toimespektriga süsteemne fungitsiid tali- ja suvirapsi ning tali- ja suvirüpsi haigustõrjeks ja taimede kasvu reguleerimiseks. Kasutades Tilmorit kevadel, lüheneb sõltuvalt sordist peavarre pikkuskasv 10-25 cm, külgharud kasvavad jõudsalt ning taim on võimeline vastu võtma rohkem päikesevalgust. Rapsi ja rüpsi õitsemine ning valmimine ühtlustub, väheneb saagikadu ebaühtlase valmimise tõttu, sest taimed tarbivad toitaineid maksimaalselt. Lisaks annab fungitsiid tugeva haigustõrje kuivlaiksuse, hahkhallituse ja valgemädaniku vastu.

Tilmori taimekaitsevahend osaleb Bayeri "Kindlusta saak 2023" kampaanias, mis kestab kuni 31. detsembrini 2023. Auhindadeks on Hedon Spa&Hotel, Euronics poe ja Reisibüroo kinkekaardid. Kampaanias osalemiseks tuleb täita registreerimisvorm ja esitada ostu kinnitavad dokumendid. Küsimuste tekkimisel võtke julgelt ühendust telefonil +372 603 1306 või e-postiaadressil [email protected].

Vaata ka www.cropscience.bayer.ee

Kasutage taimekaitsevahendeid ohutult. Enne kasutamist lugege alati läbi märgistus ja tootekirjeldus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960