10. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumeeste raha kinni PRIA bürokraatias

Aastas sadu miljoneid kroone toetusi jagav põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) venitab põllumeeste arvates suure toetusraha väljamaksmisega mõne valesti arvutatud ruutmeetri tõttu.

Eelmise aasta lõpus teatas PRIA, et alustab pindala- ja põllukultuuri kasvatamise täiendava otsetoetuse väljamaksmist.

Vastu jõule hädasti ärakuluv raha on aga nii mõnelgi põllumehel veel hoopis saamata, sest mullu tegi PRIA põldudest uusi aerofotosid ja leidis pindalades võrreldes 2004. ja 2005. aastaga väikesed erinevusi.

Nii näiteks sai OÜ Müüriku Farmer juht Endel Mäesepp küll kätte pindalatoetuse, kuid ligi miljon krooni põllukultuuri kasvatamise täiendavat otsetoetust on tänini saamata, kuna tänavu ja 2004. aastal esitatud pindalaandmete erinevus on 0,2 hektarit. Kokku kasutab Mäesepa firma 1600 hektarit põllumaad.

"Selle 0,2hektarise erinevuse pärast on meid lükatud pahade poiste ridadesse. Loomulikult võtab selline asi närvi mustaks," ütleb Mäesepp. "Pinget on palju, kuna paljud arved on maksmata ja olen seetõttu nüüd siin-seal mustas nimekirjas."

240 000 krooni viibimise tõttu pidi Ida-Virumaa põllumees Kaido Reinsalu ära jätma töötajate jõulupeo ning jättis maksmata preemia.

"Kui see asi ära ei lahene, siis ajab ikka närviliseks," ütleb Reinsalu, kes on kindel, et toetuse saab ta siiski kätte. Kas ka planeeritud investeeringud jõuab tehtud, on veel lahtine.

"Niigi töötame põhimõtteliselt nullkasumiga. Toetus on ainuke kasum ja kui see ära jääb, siis on eelarves suur auk," kurdab Reinsalu.

Lääne-Virumaa põllumehe, Simuna Ivaxi omaniku ja juhi Hans Kruusamäe jaoks on olukord juba nii hull, et ei tea, kas nutta või naerda.

Kruusamäel on praegu kokku saamata 4,8 miljonit krooni toetusraha ja ta on nõus PRIAga kasvõi kohtusse minema.

"Ei saa ju võtta kahe aasta taguseid andmeid ja hakata mingit tsirkust tegema," ütleb Kruusamägi, kes tahaks kangesti koos PRIA ametnikega - ja võtaks hea meelega põllumajandusminister Ester Tuiksoogi kaasa - oma põlde minna üle mõõtma.

Kruusamäe kinnitusel oli tal 3100 hektari põllumaa kohta erinevus vanade kaartide andmetega natuke alla hektari. Kui on uued kaardid, siis arvestagu PRIA toetusi uute kaartide järgi, arvab Kruusamägi.

"Loogiline, et nii suurtel pindadel tuleb vigu sisse," räägib Kruusamägi, kelle sõnul jäeti Lääne-Virumaal toetusest ilma just paljud suuremad ettevõtjad ning tema sõnu kinnitab Rakvere Maarahva Liidu juht Ülo Niisuke.

Raha saamisega olid põllumehed aga arvestanud. Kruusamägi ise klattis võlgu laenu abil.

"Teatud ettevõtted lõi see kindlasti jalust maha. Oleks võinud ju kohe öelda, et saate veebruaris. Arvan, et mõnel on juba inkassogi seljas," muretseb mees.

PRIA juhtide sõnul enamikul põllumeestest toetuste saamisega probleeme ei ole ning raha on tulemata neil vähestel, kelle taotlus polnud korrektne.

"Minu arust mitte mingit jama küll ei ole," ütleb PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõiv. Tema sõnul on tänaseks välja makstud 95% pindalatoetustest.

Umbes tuhandel põllumehel leiti taotluses varasemate andmetega pinnaerinevusi, neist 600 taotluse menetlemine on juba lõppenud ning toetused makstakse neil päevil välja.

"Tunnistan, et peame rohkem tähelepanu pöörama tootjate teavitamisele," tõdeb Noorkõiv, "ja just selle väikese protsendi põllumeeste teavitamisele, kes pole aru saanud, miks ta kohe raha ei saa, kui taotlus pole korrektne."

Toetust makstakse Noorkõivu sõnul ikka reaalselt haritud põllumaa eest. "Toetus on ju ettevõtte kulude kompenseerimine," ütleb Noorkõiv, lisades, et kui 20hektarilisest põllumaast 10 on harimata, tuleks toetust küsida ainult 10 hektari peale.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960