31. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELi viinavaidlused saavad lahenduse

Euroopa Parlamendi liikmed on avaldanud toetust kompromissettepanekule, millega lõppeks vaidlus viina definitsiooni üle liidu viinatootjate riikide vahel.

Parlamendi keskkonna, tervise ja toiduohutuskomisjoni liikmed hääletasid sakslasest Horst Schnellhardti alkohoolsete jookide defineerimise määruse poolt.

2005. aasta detsembris tegi Euroopa Komisjon ettepaneku reformida ELi alkoholipoliitikat, jagades viina tooraine ja maitse põhjal kategooriatesse ning andes pudelitele vastavad märgised.

Ettepaneku tagajärjel tekkisid lahkhelid traditsiooniliselt kartulist ja teraviljast viina tootvate liikmesriikide ja alternatiivset toorainet, nt suhkrupeeti või viinamarju, kasutavate riikide vahel.

Poola, Baltimaad ja Rootsi nõudsid, et õige viin peab olema tehtud vaid kartulitest või odrast. Saksamaa ja Soome väitsid, et traditsiooniliste koostisosade hulka kuulub ka suhkur. Samas Iirimaa, Ühendkuningriik ja mitu Vahemeremaad ei tahtnud üldse mingeid piiranguid, öeldes, et viina kategoriseerimine oleks segadusttekitav ja diskrimineeriv.

Schnellhardt leidis liidu vaidlustele lihtsa kesktee. "Viinaraportis" on ettepanek lisada viinasildile märge, kui toode on valmistatud mittetraditsioonilisel viisil. Vaid kartulist, teraviljast või suhkrust toodetud viinale lisamärget ei trükita.

"Oleme rahul, et komisjon on säilitanud avatud definitsiooni, mille kohaselt võib kasutada mistahes põllumajanduslikku toorainet," ütles Euroopa viinatootjate liidu esindaja Chris Scott-Wilson.

Ettepanek pannakse Euroopa Parlamendi täiskogul hääletusele märtsis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960