1. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põima näljafarm sai kopsakat eurotoetust

Kuigi Põima farmi hollandlastest omanikud hoidsid loomi külmas ja näljas, taotlesid ja said nad kahe aasta jooksul 1,5 miljonit krooni selliseid toetusi, mille puhul seadus ei nõua loomade heaolu kontrolli.

Hollandlastest Euroopa Liidu riikide põllumajandusnõunikele Allard Alandile ja Wim Joostenile kuuluv Põima Farm OÜ. mis asub Ridakülas taotles kahe aasta jooksul üheksal korral PRIA kaudu euroliidu põllumajandustoetusi, millest laekus nende arvele kokku veidi enam kui poolteist miljonit krooni, kirjutas Postimees.

«OÜ Põima Farm pole PRIA-lt taotlenud selliseid toetusi, mille käigus kontrollitakse loomade heaolunõuete järgimist,» nentis PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõiv. «Küll aga on nad taotlenud looma- ja pindalapõhiseid toetusi, mille puhul jälgitakse näiteks seda, kas pinnad on haritud, loomad registrisse kantud jms.»

Nii on Alandi ja Joosten saanud mõlemal farmi omanikuks olemise aastal ühtset pindalatoetust, põllumajanduslooma kasvatamise täiendavat otsetoetust ja põllukultuuride kasvatamise täiendavat otsetoetust, kuid ka näiteks sõnnikuhoidlale esitatavate veekaitsenõuetega vastavusse viimise toetust ja raha individuaalse nõuandeteenuse ostmiseks.

Kuigi Euroopa Liidu vanades liikmesriikides kontrollitakse juba kaks aastat enne ükskõik millise toetuse andmist muu hulgas ka taotleja loomade heaolu, kehtib Eestis nagu teisteski uutes liikmesmaades üleminekuaeg 2009. aastani, mille jooksul enamiku põllumajanduslike toetusliikide puhul tehakse vaid vähest ja pistelist kontrolli.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960