Põima näljafarm sai kopsakat eurotoetust

Kuigi Põima farmi hollandlastest omanikud
hoidsid loomi külmas ja näljas, taotlesid ja said nad kahe aasta jooksul 1,5
miljonit krooni selliseid toetusi, mille puhul seadus ei nõua loomade heaolu
kontrolli.

Hollandlastest Euroopa Liidu riikide põllumajandusnõunikele Allard Alandile ja Wim Joostenile kuuluv Põima Farm OÜ. mis asub Ridakülas taotles kahe aasta jooksul üheksal korral PRIA kaudu euroliidu põllumajandustoetusi, millest laekus nende arvele kokku veidi enam kui poolteist miljonit krooni, kirjutas Postimees.

«OÜ Põima Farm pole PRIA-lt taotlenud selliseid toetusi, mille käigus kontrollitakse loomade heaolunõuete järgimist,» nentis PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõiv. «Küll aga on nad taotlenud looma- ja pindalapõhiseid toetusi, mille puhul jälgitakse näiteks seda, kas pinnad on haritud, loomad registrisse kantud jms.»

Nii on Alandi ja Joosten saanud mõlemal farmi omanikuks olemise aastal ühtset pindalatoetust, põllumajanduslooma kasvatamise täiendavat otsetoetust ja põllukultuuride kasvatamise täiendavat otsetoetust, kuid ka näiteks sõnnikuhoidlale esitatavate veekaitsenõuetega vastavusse viimise toetust ja raha individuaalse nõuandeteenuse ostmiseks.

Kuigi Euroopa Liidu vanades liikmesriikides kontrollitakse juba kaks aastat enne ükskõik millise toetuse andmist muu hulgas ka taotleja loomade heaolu, kehtib Eestis nagu teisteski uutes liikmesmaades üleminekuaeg 2009. aastani, mille jooksul enamiku põllumajanduslike toetusliikide puhul tehakse vaid vähest ja pistelist kontrolli.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised