3. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helir-Valdor Seeder: põllumehi hirmutatakse isamaaliitlastega

Uueks põllumajandusministriks saava Helir-Valdor Seedri sõnul on Isamaa ja Res Publica Liidu poliitilised oponendid asunud taas talunike hulgas külvama arusaama, et isamaaliitlased laostasid 1990. aastail Eesti maaelu ja tahavad seda nüüd korrata.

Seederi sõnul on Eesti põllumajanduses raske välja tuua ühte suurimat probleemi. "Tegemist on probleemide kompleksiga. Aga eks majandussektoris sõltu kõik ikka sellest, kas jagub raha investeeringuteks ja on sobiliku hinnatasemega turgu. Edasi võib rääkida paljudest muredest, alates tööjõupuudusest ja lõpetades infrastruktuuri olukorraga," rääkis ta Sakalale.

Seeder möönis, et Isamaa ja Res Publica Liidu ametisse pandud põllumajandusministril ei ole lihtne, sest on juurdunud arusaam, et Isamaaliit eesotsas Mart Laariga laostas 1990. aastatel Eesti maaelu: "Niisugust suhtumist tõepoolest on ja nagu ma olen mitmelt inimeselt kuulnud, kultiveerib seda pahatahtlikult mitu poliitikut. Põllumehi on hakatud lausa hirmutama ja öeldud, et lautade ehitamine tuleb lõpetada, sest isamaalased saavad põllumajandusministri portfelli. Mulle on mitu talunikku helistanud ja sellest rääkinud. Sellest on näha, et mõni poliitiline jõud ei ole suutnud oma valimistulemustest objektiivseid järeldusi teha. Taotlesime põllumajandusministri portfelli algusest peale just selleks, et lükata ümber nimetatud legend, mis järjekindlalt õhus hõljub. Minu ülesanne on tõestada inimestele, et sellel pole alust. Tegelikult ei ole ju Isamaaliit või Isamaa ja Res Publica Liit tänaseni mitte kordagi Eesti põllumajandust otseselt juhtinud ja seetõttu on täiesti ülekohtune kõik maaelu tabanud hädad meie kaela ajada."

Helir-Valdor Seeder töötas aastatel 1990—1991 Vana-Võidu tehnikumis õpetajana, 1991—1992 Viljandi linnavalitsuse majandusnõunikuna, 1992 Viljandi abilinnapeana, 1992—1993 linnapeana ja 1993—2003 Viljandi maavanemana. 2003. aastast on ta riigikogu liige.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960