19. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene puidutollid ohustavad 10 000 eestlase töökohta

Venemaa toorpalgi eksporttollide tõstmine ähvardab Eestis tuhandeid töökohti, mida Eesti metsatööstuse liidu hinnangul aitaks leevendada kohalike raiemahtude kahekordisumine.

Eesti puidutööstuses kasutatavast toormest on umbes kolmandik pärit Venemaalt. Juulis tõuseb Vene toorpuidu ekspordimaks kümne ja kahe aasta pärast 50 euroni, vahendas ETV24.

Selliste tollimaksude juures ei tasu Eesti ettevõtetel enam Venemaalt puitu sisse osta. Metsatööstuse Liidu juht Andres Talijärv arvab, et pooled Eesti puidutööstuses tegutsevad firmad on maksu tagajärjel sunnitud tegevuse lõpetama, töö kaotab ligi kümme tuhat inimest.

Eesti puidutööstuse aitaks Talijärve sõnul hädast välja see, kui metsaomanikud aktiivsemalt raiet teeks.

Tööandjate keskliit soovib eraisikutest metsaomanikele maksusoodustusi, et neil tekiks huvi puitu müüa. "Täna on eraisikust metsamüüjatele puidu müümine maksustatud tulumaksuga erinevalt paljudest teistest valdkondadest, kus varade müük seda ei nõua," rääkis keskliidu juhataja Tarmo Kriis. "Selline tegevus väga investeeringute mahukas valdkonnas on täna väga kõvasti pärssinud erametsaomanike soovi tegeleda metsa raie ja majandamisega."

Majandusminister Juhan Parts kinnitab, et tulumaksusoodustus eraisikutest metsaomanikele kindlasti tuleb, sest see on ainukene tulumaksuvabastus, mis praegu selles valitsusprogrammis on kokku lepitud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960