Ceres: aiandus on Eestis kiiresti kasvav valdkond

Aiandus muutub Eestis järjest
populaarsemaks tegevusalaks, nõudlus aiatoodete järele kasvab kuni 30 protsenti
aastas.

Cerese puukoolis on kokku üle 2 miljoni istiku. Puukool hõlmab viie hektari suuruse avamaa, kus puid-põõsaid kasvatatakse põllul, ja ühe hektari suuruse konteinerpuukooli, kus taimi kasvatatakse konteinerites ehk maakeeli pottides, kirjutas Harjumaa.

"Suuremat valikut me teha ei tahakski - siis ei suuda müüjad seda hallata, iga taime iseärasusi tunda," põhjendab valikut Cerese puukooli juhataja Maris Paalvelt. Osa puukooli taimi kasvatatakse kohapeal, osa noortaimi ja juurdunud pistikuid tuuakse Hollandist, Saksamaalt ja Poolast, istutatakse siia, et need aasta-paar meie kliimaga kohaneksid.

"Puukooli pidada pole keeruline, aga ühtki tööd vahele jätta ega lohakalt teha ei tohi - siis ei saa istikust asja," selgitab Paalvelt ja näitab paarimeetrisi kuivanud noori puid, mis möödunud aastal kohalikust puukoolist osteti.

Puukooli eelis on see, et istikuid on võimalik müüa läbi suve. "Kui me taimi ainult sisse ostaksime, peaksime müüki väga täpselt planeerima, sest taimed peaksid vastu vaid varakevade, nüüd pistame nad mulda, kus istikud kosuvad. Mida kauem nad siin kasvavad, seda vääruslikumaks muutuvad," märkis Paalvelt. Seetõttu ei ole põhjust puukoolist oodata ka suurt allahindlust, - kõik, mis ära pole müüdud, kasvab edasi ja muutub kallimaks.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised