4. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ceres: aiandus on Eestis kiiresti kasvav valdkond

Aiandus muutub Eestis järjest populaarsemaks tegevusalaks, nõudlus aiatoodete järele kasvab kuni 30 protsenti aastas.

Cerese puukoolis on kokku üle 2 miljoni istiku. Puukool hõlmab viie hektari suuruse avamaa, kus puid-põõsaid kasvatatakse põllul, ja ühe hektari suuruse konteinerpuukooli, kus taimi kasvatatakse konteinerites ehk maakeeli pottides, kirjutas Harjumaa.

"Suuremat valikut me teha ei tahakski - siis ei suuda müüjad seda hallata, iga taime iseärasusi tunda," põhjendab valikut Cerese puukooli juhataja Maris Paalvelt. Osa puukooli taimi kasvatatakse kohapeal, osa noortaimi ja juurdunud pistikuid tuuakse Hollandist, Saksamaalt ja Poolast, istutatakse siia, et need aasta-paar meie kliimaga kohaneksid.

"Puukooli pidada pole keeruline, aga ühtki tööd vahele jätta ega lohakalt teha ei tohi - siis ei saa istikust asja," selgitab Paalvelt ja näitab paarimeetrisi kuivanud noori puid, mis möödunud aastal kohalikust puukoolist osteti.

Puukooli eelis on see, et istikuid on võimalik müüa läbi suve. "Kui me taimi ainult sisse ostaksime, peaksime müüki väga täpselt planeerima, sest taimed peaksid vastu vaid varakevade, nüüd pistame nad mulda, kus istikud kosuvad. Mida kauem nad siin kasvavad, seda vääruslikumaks muutuvad," märkis Paalvelt. Seetõttu ei ole põhjust puukoolist oodata ka suurt allahindlust, - kõik, mis ära pole müüdud, kasvab edasi ja muutub kallimaks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960