21. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatööstused eksporditoetuste kadumise pärast ei muretse

Eelmise nädala reedel jõustus Euroopa Komisjoni määrus, mis lõpetas kolmandatesse riikidesse müüdavatele piimatoodetele eksporditoetuste maksmise. Mitu Eesti piimatööstust jäävad seega toetustest ilma, kuid ettevõtjad seepärast muret ei tunne.

Nende hinnangul annab eksporditoetuste kadumine pigem Eestile kui Venemaa naaberriigile piimakauba eksportimisel eelise, kirjutas Äripäev.

"Olen väga selle otsuse poolt, sest see annab tõuke, et piimatoodete hinnad hakkaks Euroopa Liidu sees ühtlustuma," ütles ASi Põlva Piim Tootmine juhataja Aivar Häelm.

Tema hinnangul on Eesti suur eelis lähedus Venemaa turule. "Näiteks Saksamaa juustutootjatel on oma toodangu transportimine Peterburi tunduvalt kallim kui Eesti juustutootjatel," lisas Häelm.

Tema sõnul võiks EL järgmise sammuna lõpetada ka piimatootmise kvootimise. "Eesti piimatootjad kui ühed efektiivsemad Euroopa Liidus on suutelised tunduvalt rohkem piima tootma," selgitas Häelm. "Ja meie piimatöötlejatel on piisavalt võimsust, et täiendav piim ära töödelda."

Piimandusühistu E-Piim juht Jaanus Murakas möönis, et Eesti tootjatel on väike eelis transpordikulude osas ja seda tuleb ära kasutada, kuid ta ei usu, et Eesti piimatoodete eksport Venemaale võiks plahvatuslikult suureneda.

"Kui subsiidiumid maha võetakse, siis müüja marginaalid vähenevad," kommenteeris eksporditoetuste kaotamist ASi Valio Eesti müügidirektor Mati Virves. "See tähendab, et tuleb Vene turu jaoks toodete hinda tõsta."

Virvese sõnul on Valio Eesti ja Võru Juustu eksport Venemaale pronkssõduriga seotud sündmuste tõttu vähenenud. "Venemaa eksport pole meile määrava tähtsusega," lausus Virves, kuid ei soostunud täpsustama, kui palju nad juustu ja jogurtit Venemaale müüvad.

PRIA kaubandustoetuste büroo peaspetsialist Katre Kõiv arvas, et eksporditoetuste kadumine annab kõige suurema löögi piimatoodete edasimüüjatele. "Juustu, või ja muude piimasaaduste tootjad saavad küsida toodangu eest kõrgemat hinda. Edasimüüjatele on aga just eurotoetus boonus, mille nimel nad tegutsevad," ütles ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960