Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 22. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maakonna TOP: Põlvamaa edukaim kasvatab sigu

Äripäeva Põlvamaa ettevõtete TOPi edukaim on eelmise aasta majandusandmete põhjal Balti- ja Põhjamaade suurimale seakasvatusettevõttele AS Ekseko kuuluv OÜ Põlva Peekon.

1999. aastal seisvate põllumajandushoonete kokkuostmise ja nende arendamise eesmärgil moodustatud ning 2001. aastal aktiivset nuumsigade kasvatamisega tegutsemist alustanud ettevõte on praktiliselt algusest peale näidanud tootmismahtude kiiret kasvu. Samas pole liiga suurt tükki korraga kunagi ette võetud, tootmistegevust on laiendatud vastavalt pikaajalisele strateegiale etappide kaupa.

„2006. aastal püsisid toorainehinnad stabiilsed. Rahavood on olnud väga head. Eesmärk on tootmismahtu veelgi kasvatada. Täna investeerides kindlustame endale tulevikku, mil ei pruugi majanduses tervikuna nii hästi minna,“ sõnas OÜ Põlva Peekon emafirma ASi Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm.

Edetabeli teisele kohale tõusis Peetri Puit. Liimpuitkonstruktsioonide tootja investeerib uude sõrmjätku tootmisliini, mis on senisest poole kiirem ja võimaldab kahe vahetuse asemel ühega jätkata. „Efektiivsust tuleb tõsta, ilma selleta ei saa. Uue liiniga suureneb võimsus, kuid meeskond jääb samaks,“ lausus ettevõtte tegevjuht Peeter Peedomaa. Nagu ka paljudel teistel on ka Peetri Puidul Venemaa puidutarned senisest komplitseeritumad, tarned aga katkenud ei ole. Ebakindlas olukorras pääsevad Peedomaa sõnul maksvusele kontaktid.

Põlvamaa TOPi kolmas koht kuulub Zeigeri Veod OÜle. Ettevõtte tegevjuht ning omanik Tõnu Zeigeri sõnul võib pidada 2006. aastat aegade parimaks aastaks. „Talveperioodil õnnestus palju tööd ära teha, see andis meile tuult tiibadesse. Muidu on ära kogu aeg üle kivide ja kändude läinud,“ lausus Zeiger.

Kogu Põlvamaa TOPi tabeli ja lood edukamatest leiab 22. augusti Äripäeva rubriigist Äripäev maakonnas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960