Euroopa ikaldused ja üleujutused ning
viljast biokütuse valmistamine kergitavad sügisel Eestis leiva ja saia hinda
enam kui kümnendiku võrra.
"Olen päris kindel, et leiva hind sügisest tõuseb. Tõenäoliselt 10 protsendi ringis," ütles Maalehele leivaliidu tegevdirektor Arnold Kimber.
Toidunisu hind on tõusnud 1800 kroonilt 2700 kroonini tonn ja rohkemgi, sõltuvalt kvaliteedist. Toidurukist ostab näiteks Tartu Veski hinnaga alates 2500 krooni tonn.
Tänavune hea saak katab Eesti toiduvilja vajaduse.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Teravilja sissevedu Eestisse on viimasel kolmel aastal vähenenud, kuid jahu import on suurenenud.
Jahu hind moodustab leiva hinnast ainult ühe osa, suur tähtsus on ka elektri- ja tööjõu- ning leiva kauplustesse vedamise kulul.
Seotud lood
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.