Euroopa ikaldused ja üleujutused ning
viljast biokütuse valmistamine kergitavad sügisel Eestis leiva ja saia hinda
enam kui kümnendiku võrra.
"Olen päris kindel, et leiva hind sügisest tõuseb. Tõenäoliselt 10 protsendi ringis," ütles Maalehele leivaliidu tegevdirektor Arnold Kimber.
Toidunisu hind on tõusnud 1800 kroonilt 2700 kroonini tonn ja rohkemgi, sõltuvalt kvaliteedist. Toidurukist ostab näiteks Tartu Veski hinnaga alates 2500 krooni tonn.
Tänavune hea saak katab Eesti toiduvilja vajaduse.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Teravilja sissevedu Eestisse on viimasel kolmel aastal vähenenud, kuid jahu import on suurenenud.
Jahu hind moodustab leiva hinnast ainult ühe osa, suur tähtsus on ka elektri- ja tööjõu- ning leiva kauplustesse vedamise kulul.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.