30. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audru kanti võib tulla ilmatu kalakasvatus

Täna kohtusid Norra, Taani ja Ameerika investorid kõrgete Eesti ametnikega ning rääkisid oma plaanist rajada Pärnumaale suur kalakasvatus.

Põllumajandusministeeriumis kohtusid täna põllumajandusminister Helir-Valdor Seedriga Norra-Taani-USA investeerimisgrupp, mis tahab Pärnumaale võimalik, et Audrusse rajada tohutu kalakasvatuse, mille toodang ületaks Eesti praeguse kalakasvatuse taseme 15-kordselt.

Põllumajandusministri nõunik Alar Oppar ei olnud nõus avaldama investeerimisgrupi nime, lubades seda teha paari kuu pärast, kui grupp on lubanud esitada täpsed tasuvusplaanid. "Nad tegelevad kalaäriga Norras, Taanis ja USAs ning teavad, millised rahad liiguvad EL kalandusrahastus," ütles Oppar. Eesti kalandusrahastus ootab kalandusega tegelejaid lähemate aastate jooksul 1,6 miljardit krooni.

Hiigel kalakasvatuse projekt maksaks 1,5 miljardit krooni ning selle tulemusena kerkiks lisaks kasvandusele ka kalasöödatehas, väetisetehas ning tööstus, kus kala fileeritakse ja külmutatakse. Esimestel aastatel oleks kasvanduse maht 10 000 koha, kuid edaspidi kasvaks see kuni 60 000 tonnini, vahendas Alar Oppar investeerimisgrupi plaane.

Mõistagi on investoritel ka suured soovid. "Nad küsisid kohe, millised on nende võimalused saada toetust sellele projektile ja kas Eesti riik on nõus seisma rohkem kalanduspoliitika eest ELis, kui nad Eestisse tulevad," rääkis Oppar. "Teise nõudmisega oleme muidugi nõus, kuid toetuspoliitikat küll ei ole kavas muuta." Ka soovinud investorid, et riik leiaks võimaluse kalanduse spetsialistide koolitamiseks. Töökohti looks hiigelprojekt 400.

Oppar ütles, et ta ei usu nagu oleks tegemist bluffiprojektiga. "Oleme selle asjaga tegelikult tegelenud juba paar kuud ning nendega mitu korda kohtunud," ütles ta. "Täna saime teada ka seda, kes on nad eraisikutena, nende kui ettevõtjate taustu olime varem juba uurinud - ühel mehel nende hulgas näiteks on juba Eestis kalandusettevõte ning ta on ajanud kalaäri ka Venemaal, tunneb sealseid olusid."

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751